LIGE NU:

Økologik: Ny serie går tæt på populære økologiske nordjyske fødevarer

De nordjyske forbrugere har taget de økologiske fødevarer til sig - og landbruget er fulgt med. I en ny serie, "Økologik", sætter TV2 Nord fokus på økologien.

Alle former for økologiske fødevarer stiger støt i salg. Mælkeprodukter og æg har i flere år været førende, men nu er grøntsager og frugter kommet stærkt med. Det samme gælder kyllingekød.

Der er også en stigende tendens for oksekød og svinekød - dog knapt så markant. Økologiske kød er stadig noget, indbyggere i København, Berlin og London sætter mere pris på end nordjyderne.

Men de nordjyske landmænd har set skriften på væggen, så flere og flere producerer økologisk.

Flere større landbrug

Siden den økologiske produktion af fødevarer begyndte at få fat i de nordjyske bønder for omkring 20 år siden, er antallet af  producenter steget markant. Ved udgangen af 2017 var der 709 økologiske nordjyske fødevareproducenter, og flere er på vej.

I dag drives en kvart million hektar af den danske landbrugsjord økologisk. Hvis det hele lå i Region Nordjylland, ville det være cirka halvdelen af denne regions landbrugsjord.

De markante ændringer i landbruget, der har ført til færre mindre landbrugsejendomme og flere større landbrug, kan også ses i den økologiske sektor. For 30 år siden var de økologiske landbrug på 24 hektar i snit. I dag er de mere end tre gange så store i gennemsnit.

Økologi er "big business"

Det samme gælder de virksomheder, der forædler og forhandler de økologiske produkter. Den økologiske produktion har simpelthen ændret sig fra at være en ideologi til at være big business.

I en ny serie, "Økologik", sætter TV2 Nord over fire programmer fokus på den økologiske produktion, forædling og salg af alt fra mælk og brød til kød, æg og gulerødder. Du kan både møde mælkeproducenten, der begyndte i fjor, den gamle bager, der har været med, fra før der var noget der hed økologi og den unge effektive kyllingeproducent, der netop er blevet hædret af Dyrenes Beskyttelse.

Første afsnit af "Økologik" bliver vist tirsdag den 27. november kl. 19.50 på TV2 Nord Salto og tv2nord.dk.