Pas på: Advarer mod at skrue ned for den dyre varme

Det kan få store konsekvenser, hvis man skruer ned for radiatoren i den kolde vintertid. Nordjysk boligselskab har fokus på problemet.

Store prisstigninger på varmeregningen kan lokke folk til at skrue ned for vamen, også selvom vi går den kolde tid i møde. 

Men resultatet kan blive kan blive mere fugt og en øget risiko for skimmelsvamp, advarer ekspert.

TV2 Nord skrev mandag omkring de prisstigninger på fjernvarme, som fra 1. januar tager endnu et stort spring flere steder i Nordjylland. Her vil man enkelte steder i regionen opleve, at prisen på en megawatt time bliver fordoblet over en nat.

Nogle boliger er mere udsatte

Tue Patterson, der er fagekspert inden for almen byggeteknik, klimasikring og indeklima hos Bolius, mener, at de dyre varmepriser godt kan give udfordringer, når det kommer til fugt og skimmelsvamp. 

Derfor har Bolius også allerede haft møder med diverse lejeboligforeninger omkring forebyggelse heraf. 

-  Nogle boliger - for eksempel ældre boliger - kan være mere udsatte, hvis de er uisoleret. Sådanne boliger vil med en temperatur på 18-19 grader have en større tendens til at skabe kondens på væggene, og lige præcis dét er guf for skimmelsvamp, forklarer han. 

Gode råd til fugt

  • Luft ud med gennemtræk tre gange om dagen i fem minutter.

  • Luk døren til badeværelset, når du tager bad, og hav ventilation til at køre eller vinduet åbent under og efter.

  • Hav emhætten til at køre, når du laver mad

  • Vær opmærksom på, om dine møbler står for tæt på væggene og skaber kondens

  • Snak med dine administrator om bygningen og lyt til deres anbefalinger

  • Tør vasketøjet udenfor eller tørretumbel det fremfor at tørre det indenfor

Kilde: Tue Patterson, fagekspert inden for almen byggeteknik, klimasikring og indeklima hos Bolius.

Det skal du gøre

Overvejer du, eller har du allerede skruet ned for varmen, så er der nogle ting, som du skal være særligt opmærksom på. 

- Man skal altid sørge for at være opmærksom på skimmelsvamp i hjemmet og handle på det, hvis man oplever det, understreger Tue Patterson og fortsætter.

- Det første trin er, at man fjerner den fugtige luft ud af rummet. Det gør man bedst ved at lufte ud med gennemtræk tre gange om dagen i fem minutter. I den kolde tid, som vi går i møde, er luften udenfor oftest mere tør, forklarer han.

Generelt er god ventilation en genganger i ekspertens råd til fugt og skimmelsvamp. Og her er det nogle af de generelle hverdagsaktioner, som kan være det største syndebukke. 

- Vi genererer meget fugt, og blandt andet madlavning og bad er nogle af de store fugtgivere. Når man laver mad, skal man sørge for at have emhætten kørende eller lufte ud imens, forklarer Tue Patterson. 

- Badet er også en stor fugtgenerator, og derfor er det vigtigt, at man lukker døren til badeværelset, så fugten ikke kommer ud i de resterende rum. Samtidig skal man have ventilationen til at køre eller vinduet åbent under og efter badet, så fugten kommer ud, understreger eksperten. 

quote Lyt til dine administratorer og gør, hvad de siger.

Tue Patterson, fagekspert inden for almen byggeteknik, klimasikring og indeklima hos Bolius,

Tørring af tøjet har gennem længere tid været et diskussionspunkt, og alt efter hvilke muligheder du har i dit hjem, er rådene hertil også forskellige. 

- Generelt råder vi jo folk til ikke at bruge tørretumbleren på grund af den store mængde strøm, som den bruger, men har man ikke mulighed for at hænge sit tøj til tørre udenfor, så anbefaler vi faktisk, at man tørretumbler det. Tøj til tørring, siger man, har mellem to og tre liter vand i sig, og den mængde væske har ikke andre steder at komme hen end ud i rummet, pointerer Tue Patterson.     

Til sidst understreger fageksperten for indeklima også, at man skal snakke med dem, der har mest forstand på ens bolig. 

- Snak med dine administratorer og gør, hvad de siger. De ved mest om bygningen, og for eksempel hvilke temperaturer, der er bedst for boligen. Nogle boligere har brug for en temperatur på for eksempel 20-21 grader, og sænker man den for meget, kan det blive en dyr regning i fremtiden, fastslår Tue Patterson. 

Oplever ikke problemer endnu

Hos Frederikshavn Boligforening er man opmærksom på problemet, men man har dog endnu ikke oplevet det. 

- Vi er opmærksomme på og har fokus på problemet i vores hverdag, hvor vores medarbejdere vejleder lejerne i, hvordan man får det bedste indeklima og den bedste temperatur, fortæller Claus Thomsen, og fortsætter. 

- Vi har dog ikke oplevet det som et problem endnu, men det er noget, som vi arbejder med i forvejen, forklarer direktøren. 


Seneste nyt

fra Nordjylland