Elever over hele landet demonstrerer fredag for et større fokus på klimaet Foto: TV 2 Nord

Politiker fra talerstolen: - Fedt, at de unge pjækker for klimaet

Unge over hele verden har pjækket fra skole i dag for at demonstrere for en større klimaindsats. Politikere fra Enhedslisten og Alternativet støtter op om strejken.

Gammeltorv i Aalborg blev i dag fyldt op med børn og unge, som har deltaget i en verdensomspændende klimastrejke. Men det var ikke kun unge, der var mødt op. Enhedslistens Per Clausen trak gennemsnitsalderen noget op:

- Den generation, jeg tilhører, har svigtet, når det kommer til klimaet. Derfor er det godt at se, at de unge tager fat, sagde han.

01:33

Se interview med byrådsmedlem Per Clausen fra Enhedslisten. 

Luk video

Læs også Klimademonstation: - Der skal også ske noget i Frederikshavn

Også i Frederikshavn havde skoleelever droppet bøgerne til fordel for bannere. Her var Alternativets spidskandidat i Nordjylland, Susanne Zimmer, på talerstolen: 

- Jeg synes, det er så fedt, at I har valgt at holde fri fra skole og pjække for at være med her. Jeg tror på, at det betyder noget. Næste gang, der er en lignende strejke, bliver vi sikkert endnu flere, så det er fedt, lød det fra hende på scenen. 

00:33

Se en bid af Alternativets Susanne Zimmers tale til demonstranterne i Frederikshavn.

Luk video

Klima kommer til at fylde til valg

Over hele Danmark holdt elever fri fra skole for at fortælle om deres budskaber, og i København var tusindvis samlet på slotspladsen foran Christiansborg. Her fangede TV2 et øjeblik, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen talte med en af demonstranterne:

- Man skal ikke holde fri hver dag, men skal sørge for at blive dygtig til noget, så vi får dygtige ingeniører, byplanlæggere og biologer, som kan hjælpe os med at udvikle fremtidens løsninger. Det går nok at holde en enkelt eftermiddag fri, men ellers tror jeg, løsningen er undervisning, lød det fra statsministeren.

Ifølge en Megafon-måling fra TV2 er miljø og klima rykket til en 2. plads over de vigtigste politiske temaer for danskerne. For de 18-29-årige er klimaet det allervigtigste politiske tema. Ved sidste folketingsvalg var klima og miljø på en 9. plads.

Læs også Se video: Nordjyske elever strejker for klimaet

- Jeg tror, klima betyder rigtig meget for rigtig mange mennesker nu. Jeg tror, vi får et valg, der kommer til at handle rigtig meget om klima og miljø, ikke mindst på grund af den indsats, de unge yder som i dag, sagde Per Clausen, Enhedslisten, tidligere i dag.