Politikere kræver lovændring: - Der må ikke være penge mellem lægen og forsikringsselskabet
Efter TV2 Nords fokus på sager, hvor læger betales af forsikringsselskaber, skal reglerne laves om, så man sikrer en fair behandling af patienterne. Det mener to medlemmer af Region Nordjylland.
Flere nordjyske politikere kræver nu et lovindgreb mod speciallægers bijob som lægekonsulenter for forsikringsselskaber og i arbejdsskadesager.
Det sker, efter vi her på TV2 Nord har fortalt om flere eksempler på, at patienter ikke har oplevet lægerne som uvildige eksperter - men snarere som værende i lommen på forsikringsselskaberne eller andre af deres private arbejdsgivere.
- Jeg synes jo, det er helt forkert, og det burde være lavet om for mange år siden. Det er så forfærdeligt, hvis der bliver skabt utryghed om, hvorvidt lægen er objektiv, siger det nordjyske regionsrådsmedlem Per Larsen (Konservative).
Han bliver bakket op af den politisk modsatte side i regionsrådet.
- Hvis jeg ved, at lægen er en privat mand, der arbejder for et forsikringsselskab, så er jeg da helt sikkert på, at jeg ville spekulere over, om han arbejder for mig eller for forsikringsselskabet, siger medlem af Region Nordjylland Lene Linnemann (SF).
Men det er ikke kun i forsikringssager, at lægens uvildighed kan blive draget i tvivl.
Som TV2 Nord fortalte tirsdag fik den tidligere medarbejder på et opholdssted for senhjerneskadede i Aars, Susanne Iversen både en psykolog og en psykiaters erklæringer på, at hun havde pådraget sig diagnosen PTSD efter et voldsomt overfald på sin arbejdsplads.
Den afgørelse omstødte Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, uden at foretage nye undersøgelser i sagen.
- Den underkender de. De siger, at jeg ikke har PTSD, men en belastningsreaktion. Så de underkender deres egen specialoverlæge, som de selv har udpeget, sagde Susanne Iversen dengang.
Vi har også tidligere (25. november) fortalt om Inge Jensen fra Gug, der kom slemt til skade i et trafikuheld. Lægen, der skulle vurdere hendes méngrad og skader var ansat og lønnet af det forsikringsselskab, der også skal betale erstatningen.
Forslag: Lægen skal være uvildig
På baggrund af de to sager har formanden for Folketingets Retsudvalg, Preben Bang Henriksen, tidligere foreslået, at speciallægerne fremover udpeges og aflønnes på samme måde, som når retten udpeger en syn- og skønsmand. Et grundlæggende princip, når det gælder retssikkerhed, mener han:
- Jeg har fuld forståelse for de pågældende mennesker. Derfor retter jeg henvendelse til ministeren for at få en redegørelse for, om det er dagens orden. Og hvis det er tilfældet, så vil jeg arbejde for at få den lavet om, sagde Preben Bang Henriksen dengang.
Medlem af Folketinget for Socialdemokratiet Flemming Møller Mortensen ønsker en langsigtigt strategi:
Lægerne har gennem deres overenskomst ret til at tage bijob. Men står det til de nordjyske politikere skal det ikke være tilladt, at de bliver aflønnet direkte af for eksempel et forsikringsselskab eller en part i en erstatningssag.
- Derfor skal vi selvfølgelig have en instans, hvor vi siger, at hvis der skal bruges en læge, skal vedkommende udpeges af en anden myndighed. Så der ikke direkte er penge mellem lægen og forsikringsselskabet, mener Per Larsen (Konservative).
I SF er Lene Linnemann helt enig i dén betragtning - og kommer med et konkret forslag:
- Det kan reguleres fra staten, ved at de laver en lov, der siger, at det skal være offentligt ansatte læger, der laver erklæringerne. Og så må forsikringsselskaberne købe en offentligt ansat læge, siger Lenne Linnemann (SF).