LIGE NU:

Preben Bang sabler styrelse: En anke er ikke et frimærke værd

Det nordjyske folketingsmedlem Preben Bang Henriksen (V) mener, at ankemuligheden for bygherrer i Kulturstyrelsen er værdiløs.

4200 gange er danske bygherrer blevet mødt med et krav om at betale for ofte ganske dyre arkæologiske udgravninger i forbindelse med anlægsarbejde eller nybyggeri.

Udgravningerne sætter byggerierne på hold, og bygherrerne har ikke haft held til at anke sig til en eneste lavere regning for arkælogisk udgravning end den, Kulturstyrelsen og museerne selv bestemmer størrelsen af. 

Kun seks gange har en bygherre anket Kulturstyrelsens afgørelser, og i nul tilfælde har bygherren fået medhold. 

- Det viser med al tydelighed, at systemet ikke fungerer, og at en anke ikke er så meget som et frimærke værd, mener den nordjyske folketingspolitiker Preben Bang Henriksen, der havde kaldt Kulturministeren i samråd i Kulturudvalget og forlangt en skriftlig redegørelse om sagen. 

Rigsrevision har tidligere i år rettet skarp kritik af Kulturministeriets forvaltning af museumsloven, som du kan se i indslaget herunder. 

Det fik Preben Bang Henriksen til at reagere, og i et samråd med Kulturminister Mette Bock at spørge ind til ankemulighederne for de bygherrer, som uforvarende kan ende med en ekstraregning i millionklassen, hvis de støder på noget i forbindelse med byggeri, som kan have interesse for museumsfolk. 

Kulturministeriet og de historiske museer bliver kritiseret af statsrevisorerne for at lave for dyre arkæologiske undersøgelser, inden bygherrer får lov til at gå i gang med deres byggerier.

Samrådet fik Preben Bang Henriksen til den 22. maj at bede om et skriftligt svar på følgende spørgsmål:

Vil ministeren redegøre for, hvor mange afgørelser Slots- og Kulturstyrelsen har truffet i forbindelse med klagesager ved arkæologiske undersøgelser i de sidste 5 år, og hvor mange af disse er indanket for departementet, og hvor mange af de indankede afgørelser, der herefter er ændret væsentligt til borgerens fordel? Spørgsmålet er stillet på baggrund af Rigsrevisionens beretning 14/2017 og samrådet herom den 16. maj 2018.

Kulturministerens svar: 

Kulturministerens svar efterlader ingen tvivl hos den nordjyske V-politiker. 

- Hvis man sammenligner de 4200 afgørelser, seks anker og nul medhold med dagligdagen i Byretten, ville man sige, at enten er byretsdommerne mistænkeligt gode - eller også fungerer ankesystemet slet ikke. Jeg hælder til det sidste, siger Preben Bang Henriksen. 

- Dertil kommer, at sagerne sendes videre fra styrelsen til departementet - så tror da pokker, at bygherrerne føler, at det er omsonst at anke på forhånd, siger han. 

Herunder kan du læse nogle af de artikler, TV2 Nord allerede har skrevet om sagen. 

060421 FO Hans Andersen og ødelagt klit

Klitsagen: Anklager mener, at Hans Andersen skal seks måneder i fængsel for klit-hærværk

20210408-114848-L_18Mb

Egholm-forbindelse: Nu kommer Vejdirektoratet med 86 nye svar

ArlaØsterholt_2

play Per lukkede køerne på græs: - Det er fantastisk at opleve

prøven1

Høfde og klitter slides op af vand og bølger: - Det er i 11. time

060421 FO Hans Andersen og ødelagt klit

Klitsagen: Anklager mener, at Hans Andersen skal seks måneder i fængsel for klit-hærværk

20210408-114848-L_18Mb

Egholm-forbindelse: Nu kommer Vejdirektoratet med 86 nye svar

ArlaØsterholt_2

play Per lukkede køerne på græs: - Det er fantastisk at opleve

Til forsiden

Til forsiden