Rasmus vil gerne arbejde som fysioterapeut - bare ikke på fuldtid på grund af PTSD
- Der går tusindvis af os rundt i den almindelige befolkning til dagligt og eksisterer med vores problemer. Men folk ved det ikke, for vi er ligesom dem. Vi bliver måske bare lidt hurtigere trætte i hovedet end andre. Og har noget med støj eller bestemte lugte, fortæller Rasmus Rosenvinge Jensen, der lider af PTSD.
Krigsveteranen Rasmus Rosenvinge Jensen lider af PTSD og har trods det gennemført en uddannelse som fysioterapeut. Nu håber han, der er brug for ham på arbejdsmarkedet.
Krigsveteranen Rasmus Rosenvinge Jensen har været i forsvaret i ti år.
Han har tidligere været udsendt til Afghanistan som ambulancebehandler, og i den forbindelse udviklede han PTSD.
Der er en forståelse af, at en veteran med PTSD er en tikkende bombe; at vi er farlige. Så folk er lidt berøringsangste over for os
Rasmus Rosenvinge Jensen, krigsveteran og fysioterapeut
- Det betyder blandt andet, at min hjerne hele tiden siger, at jeg skal reagere på det, jeg hører og ser, fordi man - når man har PTSD opfatter næsten alt som en trussel. Og for at dæmpe det, skal man bruge en masse mental energi, forklarer Rasmus Rosenvinge Jensen.
Trods lidelsen har han formået både at tage en HF-eksamen og en uddannelse som fysioterapeut.
Du behøver ikke den store uddannelse i at håndtere veteraner, for det handler om, hvem du er som menneske
Poul Nielsen, beskæftigelsesrådgiver
Men han står uden job. Den situation er der mange, krigsveteraner som Rasmus Rosenvinge Jensen, der oplever at stå i.
For han kan ikke arbejde på ordinære vilkår. Det kan han ikke holde til.
Nu håber han at få afklaring til et fleksjob som fysioterapeut - og i første omgang at få en praktikplads.
Derfor mødte han onsdag op, da DIF Soldaterprojekt, Aalborg Kommune og Aalborg Pirates i fællesskab holdt jobmatch mellem veteraner og nordjyske virksomheder.
Det kan være svært at få omskrevet kompetencer indenfor for eksempel sløring til noget, vi gør på det civile arbejdsmarked
Anja Nørnberg Buchardt, Jobcenterrådgiver
En fælles opgave
En af dem, der var med til jobmatch-dagen er Poul Nielsen, beskæftigelsesrådgiver i Veterancenteret Aalborg, Aalborg Kaserner. Han mener landets anden største garnisonskommune, Aalborg, erhvervslivet og Forsvaret har en fælles opgave, når det handler om at få veteraner godt ud i det civile arbejdsliv.
- Du behøver ikke den store uddannelse i at håndtere veteraner, for det handler om, hvem du er som menneske, siger han.
Som specialist i at få PTSD-ramte i job oplever han velvillighed hos virksomhederne, men der er en udfordring.
- Man vil gerne hjælpe og støtte dem, der har kæmpet for Danmark. Men det kan være en udfordring, hvordan man lige gør. PTSD er en særlig diagnose, og derfor tilbyder vi også vores viden og sparring til virksomhederne, når der skal laves en afklaring om arbejdsevne eller findes det gode jobmatch, fortæller Poul Nielsen.
Har mødt fordomme
Rasmus Rosenvinge Jensen har oplevet, at nogle arbejdsgivere – og folk generelt – kan have mange fordomme om veteraner.
- På de praktiksteder, jeg har været, har jeg mødt fordomme. Samt fra mine medstuderende. Der er en forståelse af, at en veteran med PTSD er en tikkende bombe; at vi er farlige. Så folk er lidt berøringsangste over for os. Der har været nogle få historier i medierne, hvor en veteran ikke har fået, eller spurgt om, den hjælp, som han havde behov for. Hvor han så har skudt sin familie eller flygter ind i en skov og gemmer sig fra samfundet, siger Rasmus Rosenvinge Jensen.
Der er udfordring med kompetencer
Ifølge Anja Nørnberg Buchardt, jobcenterrådgiver i Jobcenter Aalborg, kan der være andre udfordringer, der følger med at skulle finde job til en veteran.
Efter mange år i Forsvaret har de ofte ikke nogen kompetencegivende uddannelse, som arbejdsmarkedet i dag kigger efter.
- Det kan være svært at få omskrevet kompetencer indenfor for eksempel sløring til noget, vi gør på det civile arbejdsmarked. For hvem har brug for, at man kan skjule sig i skoven, hvis man gerne vil arbejde i en børnehave? Forstå mig ret, det er nok sat lidt på spidsen, siger hun.
Anja Nørnberg Buchardt tilføjer, at det er en udfordring selv om veteranerne defineres som enormt pligtopfyldende, punktlige og loyale medarbejdere.
Kommuner med flest veteraner
• København: 3161
• Aalborg: 2300
• Viborg: 1469
• Aarhus: 1385
• Odense: 1013
• Slagelse: 886
• Holstebro: 840
• Næstved: 820
• Haderslev: 752
• Vejle: 750
Kilde: Register over personer med veterankort / Veterancenteret
Bruger PTSD til sin fordel
At militære kompetencer er svære at omsætte til civile er heller ikke nyt for Rasmus Rosenvinge Jensen, selvom han selv har nemmere ved det som fysioterapeut.
I Forsvaret arbejdede han både som kursusleder på et sygehjælperkursus samt i sanitetskompagniet - soldater der er trænet til at behandle og pleje syge og sårede.
For ham handler fysioterapi ikke kun om kroppen, men også om det psykiske, hvilket han gennem sin PTSD har erfaring med.
- Min PTSD har gjort det nemmere for mig at drage det psykologiske aspekt ind i fysioterapi. Mange fysioterapeuter overser tit de psykologiske komponenter ved muskulære lidelser, fortæller han.