Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Rasmus vil gerne arbejde som fysioterapeut - bare ikke på fuldtid på grund af PTSD

- Der går tusindvis af os rundt i den almindelige befolkning til dagligt og eksisterer med vores problemer. Men folk ved det ikke, for vi er ligesom dem. Vi bliver måske bare lidt hurtigere trætte i hovedet end andre. Og har noget med støj eller bestemte lugte, fortæller Rasmus Rosenvinge Jensen, der lider af PTSD.

Krigsveteranen Rasmus Rosenvinge Jensen lider af PTSD og har trods det gennemført en uddannelse som fysioterapeut. Nu håber han, der er brug for ham på arbejdsmarkedet.

Krigsveteranen Rasmus Rosenvinge Jensen har været i forsvaret i ti år. 

Han har tidligere været udsendt til Afghanistan som ambulancebehandler, og i den forbindelse udviklede han PTSD. 

Der er en forståelse af, at en veteran med PTSD er en tikkende bombe; at vi er farlige. Så folk er lidt berøringsangste over for os

Rasmus Rosenvinge Jensen, krigsveteran og fysioterapeut

- Det betyder blandt andet, at min hjerne hele tiden siger, at jeg skal reagere på det, jeg hører og ser, fordi man - når man har PTSD opfatter næsten alt som en trussel. Og for at dæmpe det, skal man bruge en masse mental energi, forklarer Rasmus Rosenvinge Jensen.

Trods lidelsen har han formået både at tage en HF-eksamen og en uddannelse som fysioterapeut.

Du behøver ikke den store uddannelse i at håndtere veteraner, for det handler om, hvem du er som menneske

Poul Nielsen, beskæftigelsesrådgiver

Men han står uden job. Den situation er der mange, krigsveteraner som Rasmus Rosenvinge Jensen, der oplever at stå i.

For han kan ikke arbejde på ordinære vilkår. Det kan han ikke holde til.

Nu håber han at få afklaring til et fleksjob som fysioterapeut - og i første omgang at få en praktikplads.

Derfor mødte han onsdag op, da DIF Soldaterprojekt, Aalborg Kommune og Aalborg Pirates i fællesskab holdt jobmatch mellem veteraner og nordjyske virksomheder.

Det kan være svært at få omskrevet kompetencer indenfor for eksempel sløring til noget, vi gør på det civile arbejdsmarked

Anja Nørnberg Buchardt, Jobcenterrådgiver

En fælles opgave

En af dem, der var med til jobmatch-dagen er Poul Nielsen, beskæftigelsesrådgiver i Veterancenteret Aalborg, Aalborg Kaserner. Han mener landets anden største garnisonskommune, Aalborg, erhvervslivet og Forsvaret har en fælles opgave, når det handler om at få veteraner godt ud i det civile arbejdsliv.

- Du behøver ikke den store uddannelse i at håndtere veteraner, for det handler om, hvem du er som menneske, siger han.

Som specialist i at få PTSD-ramte i job oplever han velvillighed hos virksomhederne, men der er en udfordring.

- Man vil gerne hjælpe og støtte dem, der har kæmpet for Danmark. Men det kan være en udfordring, hvordan man lige gør. PTSD er en særlig diagnose, og derfor tilbyder vi også vores viden og sparring til virksomhederne, når der skal laves en afklaring om arbejdsevne eller findes det gode jobmatch, fortæller Poul Nielsen.

Har mødt fordomme

Rasmus Rosenvinge Jensen har oplevet, at nogle arbejdsgivere – og folk generelt – kan have mange fordomme om veteraner.

- På de praktiksteder, jeg har været, har jeg mødt fordomme. Samt fra mine medstuderende. Der er en forståelse af, at en veteran med PTSD er en tikkende bombe; at vi er farlige. Så folk er lidt berøringsangste over for os. Der har været nogle få historier i medierne, hvor en veteran ikke har fået, eller spurgt om, den hjælp, som han havde behov for. Hvor han så har skudt sin familie eller flygter ind i en skov og gemmer sig fra samfundet, siger Rasmus Rosenvinge Jensen.

Der er udfordring med kompetencer

Ifølge Anja Nørnberg Buchardt, jobcenterrådgiver i Jobcenter Aalborg, kan der være andre udfordringer, der følger med at skulle finde job til en veteran. 

Efter mange år i Forsvaret har de ofte ikke nogen kompetencegivende uddannelse, som arbejdsmarkedet i dag kigger efter.

- Det kan være svært at få omskrevet kompetencer indenfor for eksempel sløring til noget, vi gør på det civile arbejdsmarked. For hvem har brug for, at man kan skjule sig i skoven, hvis man gerne vil arbejde i en børnehave? Forstå mig ret, det er nok sat lidt på spidsen, siger hun.

Anja Nørnberg Buchardt tilføjer, at det er en udfordring selv om veteranerne defineres som enormt pligtopfyldende, punktlige og loyale medarbejdere.

Kommuner med flest veteraner

• København: 3161

• Aalborg: 2300

• Viborg: 1469

• Aarhus: 1385

• Odense: 1013

• Slagelse: 886

• Holstebro: 840

• Næstved: 820

• Haderslev: 752

• Vejle: 750

Kilde: Register over personer med veterankort / Veterancenteret 

Bruger PTSD til sin fordel

At militære kompetencer er svære at omsætte til civile er heller ikke nyt for Rasmus Rosenvinge Jensen, selvom han selv har nemmere ved det som fysioterapeut.

I Forsvaret arbejdede han både som kursusleder på et sygehjælperkursus samt i sanitetskompagniet - soldater der er trænet til at behandle og pleje syge og sårede. 

For ham handler fysioterapi ikke kun om kroppen, men også om det psykiske, hvilket han gennem sin PTSD har erfaring med.

- Min PTSD har gjort det nemmere for mig at drage det psykologiske aspekt ind i fysioterapi. Mange fysioterapeuter overser tit de psykologiske komponenter ved muskulære lidelser, fortæller han.  


Foto: Anne Christensen, TV2 Nord

Prisen slår rekord - det bliver endnu dyrere end det var under energikrisen.

Torsdag når elprisen højere op end den var under energikrisen i 2022.

Prisen peaker mellem klokken 17.00 og 18.00, hvor prisen kommer til at ramme 6,98 øre/kWh - og det er uden afgift og moms. Når det lægges oven i bliver prisen omtrent 10 kroner mer kWh.

Så meget koster det

  • En omgang tørring i tumbleren: Cirka 46,53 kroner for en gennemsnitlig tumbler.

  • En times brug af ovnen: Cirka 25,85 kroner for en gennemsnitlig ovn.

  • En vask i en ikke alt for gammel vaskemaskine: Cirka 7,2 kroner.

  • En opvask i opvaskemaskinen: Cirka 9,8 kroner

Priserne i beregningen her er med afgift og moms, og kommer fra selskabet N1. Prisen bliver 10,34 når det er dyrest.

- Lige nu er der næsten ingen vind over Europa, samtidig er det både mørkt og koldt, og vi bruger derfor meget energi. Det er dog også vigtigt at sige, at vi ikke er samme sted som under energikrisen, det er en uheldig kombination af lav produktion af vedvarende energi og høj efterspørgsel i kortere perioder, som rammer os i disse dage, siger Mads Brøgger, der er direktør for Norlys’ energiforretning.

Ifølge Norlys har elprisen i snit været mindre end 50 øre per kWh, men siden august er den pris steget.

Prisen ser dog ud til at falde igen samtidig med, at der meldes om mildere temperaturer i vejret.

- Men får vi pludselig 14 dage i stræk med hård kulde, og der skal trækkes på de europæiske gaslagre, som ovenikøbet er mindre fyldte i år sammenlignet med sidste år, kan det selvfølgelig ændre sig, men som tingene ser ud nu, ser priserne ud til at falde de kommende uger, siger Mads Brøgger.


En ny købmand tror på projektet, og byen glæder sig over nu at have nok penge, til at redde købmanden.

Købmandsbutikken i Ravnkilde er reddet. Det er lykkes en lokal støttegruppe at samle over 800.000 kroner ind - og dermed har de nu sikret, at byens købmandsbutik kan genåbne.

- Det var en kæmpe, kæmpe, kæmpe god nyhed, lyder det begejstret fra Kirsten Baisgaard, der er formand for forsamlingshuset i Ravnkilde.

I slutningen af september måtte den daværende ejer opgive at drive købmandsbutikken.

Lige siden har borgergruppen Købmandsgruppen forsøgt at samle penge nok ind til, at de kunne genåbne købmandsbutikken.

Tror på butikkens overlevelse

Onsdag aften var der samlet 830.000 kroner, og dermed nok til, at butikken kan genopstå.

- Jamen, det er jo helt vildt. Det bliver hårdt, men også virkelig lærerigt og sjovt, er jeg sikker på, siger Lisa Norman, der er den kommende købmand i Ravnkilde.

Købmandsgruppen håber, at borgerne i byen er klar til at støtte butikken, når den åbner.

- Jeg håber og tror jo, at det er gået op for os alle sammen, at det ikke er nogen selvfølge, at vi har en købmand i byen, lyder det fra Kirsten Baisgaard.

Den kommende købmand er heller ikke i tvivl om, at butikken nok skal klare sig.

- Vi har lavet nogle analyser og fået Dagrofas hjælp til at lave nogle analyser omkring, om den her kan køre rundt i byen. Og det kan den. Så det er jeg slet ikke bekymret for, siger Lisa Norman.

”Købmandsgruppen” håber, at købmandsbutikken bliver klar til at genåbne til maj.


Overtog sin første frisørsalon som 24-årig: Nu har han overtaget sin tredje

Anders Blaabjerg på 25 år er indehaver af tre frisørsaloner i Jylland. Han overtog den første, da han stadig var elev. Det skulle medarbejderne lige vænne sig til.

Det tog et par søvnløse nætter, før Anders Blaabjerg blev overtalt til at skifte sit erhverv til frisør.

I en alder af 20 år kunne den unge mand skrive salgsassistent på CV'et med et job i Føtex. Der gik ikke lang tid, før flere af frisørerne i Thisted var efter den nyuddannede.

- Da Kristian Berthelsen (tidl. ejer af ZoombyZoom Thisted) tog fat i mig, var han den anden frisør. Så måtte jeg forsigtigt lukke den ene dør for at åbne døren som frisør, fortæller Anders Blaabjerg, der til daglig er chef for tre ZoombyZoom-saloner i Jylland.

Døren til frisørverdenen blev åbnet - og der gik ikke lang tid, før flere muligheder stod på dørtrinet.

- Det har altid været lidt en joke, at den skulle være min en dag. Og så kom muligheden, fortæller den 25-årige indehaver.

Anders Blaabjerg var ikke færdiguddannet, da han pludselig gik fra at være elev til chef på en juleferie. Det var et skifte, som både han og hans medarbejdere skulle finde sig til ro med.

- I starten skulle man lige vænne sig til det at have en chef, der er 25 år, når man selv er over, fortæller Maja Ravn Madsen, der har arbejdet som frisør i ZoombyZoom i Thisted i seks år.

Foto: Josephine Hartvig / TV MIDTVEST

Det var et 'match made in heaven', at Anders Blaabjerg valgte at gå frisørens vej. Derfor betyder det ikke så meget, at arbejdstimerne fylder det meste af dagen.

- Jeg har et drive uden lige. Så jeg ved ikke, hvem der stjæler mit ur, når klokken pludselig er 11 om aftenen, og jeg startede klokken otte om morgenen, fortæller den unge iværksætter med et smil.

Kunderne undrede sig heller ikke, da Anders Blaabjerg pludselig var chef.

- Han er stadig bare Anders. Jeg tror, det ligger naturligt til ham, for det var den mulighed, der bød sig, fortæller Hanne Fårup Rasmussen, der til daglig er fagligkonsulent i FOA og har haft Anders Blaabjerg som frisør, siden han startede som elev i forretningen i 2020.

Selvom den unge chef kun er 25 år, så generer alderen ham ikke spor.

- Jeg er lidt en gammel mand i en ung krop. Det tror jeg også, de andre vil sige her, griner Anders Blaabjerg.

Frisørsalonen i Fredericia er den sidst tilkomne i den begyndende perlerække, som Anders Blaabjerg har startet. Han overtog forretningen tilbage i maj, hvor det kun var få måneder siden, at han havde fået ansvaret for frisørsalonen i Aalborg. Derfor klapper den unge mand hesten og holder sig til sine tre nuværende forretninger.

- Aldrig sig aldrig selvfølgelig. Men der har været fart på det sidste stykke tid, så for nu er der ikke flere ting i støbeskeen, fortæller Anders Blaabjerg, mens han ordner håret på Hanne Fårup Rasmussen.


Lige ved og næsten: Aalborg snupper sejren til sidst

Alt blev afgjort i kampens døende minutter, da Aalborg Håndbold onsdag besejrede TMS Ringsted med 35-32.

Nogle hurtige og hasarderede beslutninger resulterede i, at gæsterne fra TMS Ringsted fik bragt sig hurtigt i front. 

Aalborg-spillerne fik dog hurtigt indhentet dem igen, og efterfølgende bragt sig foran. 

Men flere uskarpe afleveringer og dårlige beslutninger fik gæsterne i hælene af hjemmeholdet igen.

Selvom hjemmeholdet førte med tre mål ved pausen, så fik gæsterne hurtigt spillet sig tilbage og indhentede igen aalborgenserne. 

Generelt var det et uskarp Aalborg håndbold-hold, der var mødt op onsdag aften. Heldigvis for hjemmeholdet tog målmand Niklas Landin en for holdet, og stod for flere redninger, der holdt aalborgenserne i front.

Men gæsterne holdt ved, og med 10

Minutter igen, var stillingen 29-29.

Kampens sidste minutter blev spændende. Mens Aalborg Håndbold fortsatte med at lave fejl, formåede gæsterne at presse på, og hele tiden være blot et mål efter. 

Til sidst lykkedes det dog Aalborg håndbold at hive sejren hjem. 

Med onsdagens kneben sejr, lykkedes det Aalborg Håndbold at hive den niende sejr i streg i hus. 


Kan ikke få fat på lægen - udskældt lægehus er igen i problemer

Foto: Mie Skjødt Nielsen / TV2 Nord

Problemet skulle være løst nu. Men lægehuset ønsker ikke at stille op til interview.

- Sådan kan man ikke behandle folk. Det er et helt område, lyder det fra en frustreret Kim Kronborg fra Fjerritselv.

Flere nordjyder sim Kim har i løbet af ugen oplevet problemer, når de har forsøgt at komme igennem Alles lægehus.

Over hele landet har det været et problem på grund af en fejl i deres IT-system. Kim Kronborg skulle mandag have taget en blodprøve fordi han har lidt forhøjet blodtryk, for at finde ud af om han kunne få noget andet medicin - men onsdag har han stadig ikke kunnet få en tid.

- Herregud! Det kan jo ikke passe, at man ikke kan få tager en blodprøve eller ikke kan komme til sin læge, bare fordi computeren falder ud. Så må de gøre et eller andet, siger han til TV2 Nord.

Vil væk fra Alles Lægehus

TV2 Nord tog ud til lægehuset i Fjerritslev. Der var patienter derinde, men alt foregik manuelt og ingen ønskede at udtale sig til TV2 Nord.

Alles Lægehus ønsker ikke at stille op til interview, men skriver til TV2 Nord, at de har oplevet et større IT-nedbrud, som har givet udfordringer i klinikkerne. Og at det nu er løst.

Selvom problemerne er løst, er Kim Kronborg stadig godt træt af Alles lægehus.

- Så snart jeg får en chance, og der kommer nogle læger her i nærheden, og det har jeg hørt, at der bliver udvidet i Løgstør, så flytter jeg. Jeg vil ikke være i noget, der hedder Alles Lægehus mere, siger han.

Region Nordjylland ønskede ikke at stille op til interview, men skriver i et skriftligt svar, at de er opmærksomme på udfordringerne.