LIGE NU:

Region Nordjylland skal være mere klimavenlig

Mindre madspild på Aalborg Universitetshospital er et af de initiativer, som i fremtiden skal være med til at sikre en mindsket CO2-udledning i Region Nordjylland.

I storkøkkenet på Aalborg Universitetshospital er det efterhånden begrænset, hvor mange madvarer, der går til spilde.

- Kan vi bruge noget af det, vi har til overs i vores grøntproduktion til at lave en pesto eller noget andet, så gør vi det, forklarer Pernille Nørbak.

Hun er cheføkonoma på Aalborg Universitetshospital og øverst ansvarlig for de 120 medarbejdere i hospitalets køkken, der året rundt sørger for at lave mad til patienter og personale på sygehusene i Aalborg, Farsø og Hobro.

Madspildet skal fjernes

Hver dag forbereder et hold på 40 medarbejdere tre hovedmåltider og diverse mellemmåltider. Men for bare fem år siden, i 2014, nåede store dele af den mad, som blev tilberedt i hospitalets køkken, aldrig længere end til skraldespanden.

- Dengang var der nogle sengeafsnit, som var helt oppe og have et madspild på 50 procent, husker Pernille Nørbak.

Men i dag er skuden vendt. Mindre madspild er i fokus året rundt. Bestillingsmetoder er blevet ændret, antallet af valgmuligheder på menuen er blevet reduceret og det er blevet muligt for personalet at købe overskudsmad ved lukketid i kantinen.

- Vi har taget udtrykket ’too good to go’ til os og sagt, at hver dag efter lukketid kan man komme i kantinen og fylde en boks med det, der måtte være tilbage af buffeten, fortæller Pernille Nørbak om ordningen, som er mod betaling og efterhånden bliver benyttet flittigt.

En fireårig klimahandlingsplan skal gøre regionen mere klimavenlig og reducere Co2-udledningen på blandt andet hospitalerne.

Kun en lille CO2-reduktion

Initiativer som kampen mod madspild på Aalborg Universitetshospital skal Region Nordjylland blive meget bedre til i fremtiden. I hvert fald, hvis man spørger Jørgen Rørbæk Henriksen (S), næstformand i regionsrådets klima- og miljøudvalg.

- Vi vil rigtig gerne vise heroppe, at vi gerne vil kæmpe for miljøet, siger han.

Region Nordjylland har allerede siden 2010 haft status af klimaregion og underskrev dengang en aftale med Danmarks Naturfredningsforening, hvor regionen forpligtede sig til at reducere udledningen af CO2 med to procent om året. Men indtil videre er det dog kun lykkedes at reducere CO2-udledningen med gennemsnitligt 0,6 procent om året. Det er der dog, ifølge Jørgen Rørbæk Henriksen, en simpel forklaring på.

- På sygehusene kan vi jo ikke sige, at ’nu kan vi ikke operere mere, for nu har vi brugt vores CO2-kvote for i år,’ siger han.

Men med en ny klimahandlingsplan, som regionsrådet på tirsdag skal stemme om, skal der nu sættes skub i tingene.

Er det så fremadrettet realistisk at nå de to procent?

- Det tror jeg helt sikkert at det er, siger Jørgen Rørbæk Henriksen.

Må ikke gå ud over patienterne

Udover at have reduceret omfanget af madspild betragteligt, har Pernille Nørbak og hendes kolleger også kigget på de varer, som køkkenet får leveret, og hvor de kommer fra. Også her kan der nemlig spares på CO2-udledningen – som det var tilfældet med en udenlandsk leverandør af oksekød.

- Det endte med, at vi så fik et dansk produkt, for så er der jo ikke så stor CO2-udledning ved transporten, forklarer Pernille Nørbak.

Men helt at undgå klimabelastninger som for eksempel madspild er næppe realistisk, uddyber hun. For til trods for klimaplaner, er det til syvende og sidst vigtigst, at der er mad nok til patienterne.

- De skal have al den mad, de kan spise. For jo mere mad de spiser, jo hurtigere bliver de raske.

Læs hele Regions Nordjyllands klimaplan her