LIGE NU:

Orla Hav til minister: Er regnearks-besparelser hos handicappede rimeligt?

Det nordjyske folketingsmedlem Orla Hav har stillet spørgsmål til socialminister Mai Mercado efter kritik af Aalborg Kommunes sparemetoder hos handicappede borgere.

Det nordjyske folketingsmedlem Orla Hav (S) vil have socialminister Mai Mercado (K) til at svare på, hvorvidt det er rimeligt, at man i Aalborg Kommune har sat et revisionsfirma til at finde besparelser på den såkaldte BPA-ordning.

"Finder ministeren det efter lovens ånd og bogstav, at et revisionsfirma bruges til at vurdere BPA ordninger og tilkendelser? Tilkendelser af BPA foregår vel ud fra en konkret individuel vurdering af borgerens tilstand. Jeg henviser til TV2 Nords dækning af konkrete sager fra Aalborg Kommune gennem de seneste uger," lyder det i Orla Havs spørgsmål til minsteren fra De Konservative.

De seneste 14 dage har TV2 Nord kunnet fortælle, hvordan flere handicappede borgere i Aalborg Kommune oplever, at deres personlige hjælp skæres helt ind til benet. 

- Det vender helt forkert i mit hoved. Man kan ikke tage udgangspunkt i regneark først. Men skal tage udgangspunkt i den enkelte patient, siger Orla Hav. 

Skarp kritik af Aalborg Kommune

Der er tale om den gruppe af borgere, der er tildelt den såkaldte BPA-hjælp (Borgerstyret Personlig Assistance). BPA er en ordning, der skal sikre, at borgere på trods af deres handicap kan leve et almindeligt liv.

Tirsdag rettede Foreningen af BPA brugere og hjælpere en skarp kritik af Aalborg Kommune, fordi foreningen mener, at kommunen lader en revisionsrapport diktere hjælpen til de sværest handicappede. 

- Det skal da ikke være revisorer, der skal vurdere hvilken hjælp handicappede borgere har brug for. Jeg troede da, at Aalborg Kommune havde uddannede fagfolk til den opgave. Jeg synes det er rystende, lød det fra Lotte Mørkhøj, konsulent i BPA-Nord.

Tidligere har også Muskelsvinsfonden kritiseret kommunen for at sætte de økonomiske hensyn over de menneskelige. 

- Det må ikke være sådan, at et revisionsfirma dikterer de her besparelser. Forhåbentligt kan det her være med til at skabe noget eftertanke i byrådssammenhæng, og så håber jeg, at ministeren vil bekræfte, at BPA-ordningen ifølge loven skal bero på en vurdering af den enkelte borger, lyder det fra Orla Hav.

Rådmand i Ældre- og Handicapforvaltningen i Aalborg Kommune, Jørgen Hein (RV), har ikke ønsket at udtale sig om sagen før næste møde i Ældre- og Handicapudvalget onsdag den 27. februar.