Sæler ødelægger fiskeri efter stenbiderrogn
Sæler gør livet svært for fiskerne ved Hals. De æder fangsten i nettet, og problemet er blevet større end tidligere.
Der er alt for mange sæler på den nordjyske østkyst. Det siger fiskerne, som oplever, at Danmarks største rovdyr i stigende grad tømmer fiskernes net. Lige nu går det ud over stenbidere.
Fiskerne på havnen i Hals har masser af dokumentation. Billede efter billede viser de frem af stenbidere, som er helt eller delvist ædt af sæler.
I nogle tilfælde æder sælerne kun rognen og fiskenes maver. I andre tilfælde æder de hele fisk, så kun skindet er tilbage. Og det er ikke småting, sælerne sætter til livs:
- Min makker og jeg har regnet ud, at i februar måned har det cirka kostet os 75.000 kroner. Vi har været oppe på, at de nogle dage har taget 60 procent af fangsten fra os. Det er utrolig frustrerende, siger fiskeskipper Allan Nielsen fra Hals.
Fiskeriet efter kvabso eller kulso, som stenbiderhunnen kaldes, kunne havde været en god levevej for fiskerne, hvis ikke sælerne gik på rov i deres garn. I gennemsnit tjener fiskerne 350 til 400 kroner per fisk. Derfor løber det hurtigt op, når sælen tager halvdelen.
- Der var en dag, hvor vi havde 49 kulsøer, der var blevet ædt af sæler. Samme dag havde vi 75-80 stykker, der kunne bruges, så det er en kæmpe procentdel, der bliver ædt fra os, siger Mickey Hemmingsen, der egentlig er hjemmehørende i Langø nær Nakskov på Lolland. Han tilføjer:
- Det er frygteligt at se på de ødelagte fisk. Det er lige, så man får tårer i øjnene. Det er en reel trussel for vores levebrød.
Ifølge den lollandske fisker er der nu så mange sæler i Østersøen, at fiskeriet er truet. Samtidigt må fiskerne drage på langfart for at leve af deres erhverv, fordi kvoterne på torsk, som fiskerne tidligere levede af, også er blevet mindre.
- Vi ville da allerhelst bare fiske derhjemme og passe vores eget, men det er simpelthen af nød, at vi må tage til Nordjylland tre til fire måneder om året – ellers gik vi fallit, siger Mickey Hemmingsen.
Han mener, at det er uretfærdigt, at fiskerne får skylden for den svindende torskebestand, for skylden burde placeres et andet sted, hvis det stod til fiskeren:
- Vi må fange 1000 kilo torsk om året og det svarer til én fisk om dagen. Jeg tror da på, at torskebestanden er truet, men det er ikke fiskerne, der tager dem – det er sælerne, siger Mickey Hemmingsen.
Mit forslag er at give folk en præmie for at skyde en sæl,
Mickey Hemmingsen, fisker
Bestanden er stigende
Ingen kender det nøjagtige antal af sæler i de danske farvande. Bestandene bygger på optællinger fra fly, der overflyver sælernes ynglepladser.
Antallet af sæler beregnes derefter af hvor mange sæler, der fotograferes på land. Ifølge havbiolog Kristina Ydesen fra Nordsøen Oceanarium tyder alt på, at sælbestanden er vokset mærkbart:
- Ud fra de optællinger, der har været, kan vi se, at bestanden har været stigende i nogle områder af Danmark. Antallet af sæler er vokset støt og har måske endda taget lidt mere fart i de seneste år, siger Kristina Ydesen.
Sæler er kloge dyr
Ifølge fiskerne skulle der være op imod 160.000 sæler i Danmark lige nu, men det er et skøn, der ikke kan dokumenteres.
Det kan myndighedernes langt lavere skøn heller ikke. Uanset om politikerne accepterer jagt eller højere grad af regulering af sælbestanden er det ingen garanti for, at fiskerne slipper helt for problemer.
- Selvom sælerne æder en del fisk fra fiskernes net, er det ikke nødvendigvis, fordi bestanden er for stor, det er lige så meget et udtryk for, at de er gode til at finde fiskene – præcis lige som fiskerne, siger biolog Kristina Ydesen fra Nordsøen Oceanarium.
Hun tilføjer, at sælerne ofte vil følge efter fiskerne, fordi de gør fiskene til et nemt bytte, når de fanger dem i nettet:
- Sælerne er jo kloge dyr, så de vil være der, hvor fiskene er, og de kan godt regne ud, hvordan man får fat i en fisk, der er fanget i et net, for det er jo et nemt bytte.
Kan blive nødvendigt at regulere sælbestanden
Faktisk vil biologerne gerne diskutere, om det er på tide at regulære bestandene af sæler i Danmark. Kim Fogt, der er havbiolog på Nordsøen Oceanarium i Hirtshals siger:
- Det er altid et vanskeligt emne, men når vi holder sælbestanden på et vist niveau, så mindsker vi de sygdomsudbrud, som kan komme, så det er godt at skyde svage sæler væk. Det gør man jo også i naturen med for eksempel rådyr, så det er jo helt logisk, at en regulering af sæler også skulle foregå på den måde.
For fiskerne kan det kun gå for langsomt med at få sælbestandene reguleret:
- En start er jo at begynde at skyde dem. Der burde bare være fri jagt på dem, for der er jo ikke nogen, der har forstand på at være sæljæger her i Danmark. Så skulle vi jo have hjælp fra grønlandske jægere, men det får vi nok ikke. Mit forslag er at give folk en præmie for at skyde en sæl, siger Mickey Hemmingsen.
Skipper Allan Nielsen så også gerne, at reguleringen kom hurtigt i gang. Han fortæller, at fiskerne ikke oplevede problemer for 10 år siden, men for cirka fire år siden begyndte sælerne at blive et problem, og siden er det blevet værre og værre:
- I Østersøen er det allerede gået galt – der er jo næsten intet fiskeri tilbage dernede. Nu er problemet ved at brede sig op til os. Sidste år var det slemt, men i år er det rigtig slemt, siger Allan Nielsen.