Se kort: Her vil regeringen sikre bedre mobildækning i Nordjylland

En ny plan fra regeringen skal sikre bedre mobildækning i landområder, men planerne møder kritik hos teleselskaberne.

God mobildækning skal ikke kun være forbeholdt borgere i større byer. Mandag vil regeringen præsentere en ny plan, der skal sikre mobil bredbåndsdækning med hastigheder på mindst 30 Mbit/s i mange områder, mens andre områder skal have dækning på over 50 Mbit/s.

Det skal sikres ved at stille krav til teleselskaberne om at sætte master op uden for tætbefolkede områder. 

Læs også Nej tak til bedre mobildækning

- Med det her udspil bliver der 25.000 husstande, som i dag ikke har en god mobildækning, som vil få det. Vi har en kæmpe udfordring i Danmark med at sikre, at alle får en god mobil- og bredbåndsdækning, og med det her udspil sikrer vi, at flere vil få det, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt til TV2.

Dermed vil regeringen altså også sikre bedre mobildækning til flere områder i Nordjylland.

På kortet her kan du se, hvor regeringen vil sikre 30 Mbit/s-hastigheder.

På kortet her kan du se, hvor regeringen vil sikre 50 Mbit/s-hastigheder.

Nye krav får kritik af teleindustrien

Den plan burde vække begejstring hos ikke så få forbrugere, men ifølge tv2.dk er teleselskaberne ikke begejstrede for udspillet, der skal præsenteres mandag.

- Vi mener også, at alle områder skal have god dækning, men regeringen sætter barren for højt. Vi kunne gå med til en dækning på 20 Mbit/s, men 30 eller 50 er langt mere, end hvad folk har behov for. Det her drejer sig om mobiltelefoni, og så længe der er god nok dækning til eksempelvis at se noget på Netflix, så er dækningen god nok ved 20 Mbit/s, siger direktør Jakob Willer til tv2.dk. 

Læs også Fremtidens mobilmast svæver 1000 km over jorden

Han advarer om, de nye krav i sidste ende vil koste forbrugerne penge og sætte den teknologiske udvikling i stå.

- Ved at stille dæknings-krav med så høje hastighedkrav tvinger man selskaberne til at sætte master op i områder med få beboere. Det koster mange penge, og de penge kan selskaberne så ikke bruge til at sørge for 5G andre steder i landet, siger Jakob Willer.

Minister Lars Christian Lilleholt mener dog, at den frie konkurrence vil sikre lave priser.

- Heldigvis er der en massiv konkurrence i Danmark på det her område, hvilket sikrer lave forbrugerpriser. Jeg garanterer, at der er en massiv konkurrence, og at det vil der fortsat værre. Jeg tror faktisk de danske forbrugere vil have nogen af de laveste priser overhovedet, siger ministeren til tv2.dk.

Frekvenstilladelser udbydes i almindelig auktioner, hvor det højeste bud vinder. Regeringen forventer, at planerne om højere dækningskrav gennemføres i løbet af efteråret 2018.