Sejr for nordjysk ordfører: Nu bliver grænsen for nedfrysning af æg fjernet

En "absurd" regel bliver nu fjernet og giver kvinder bedre mulighed for at nedfryse deres æg.

For et par måneder siden skrev den nordjyske ligestillingsordfører, Sólbjørg Jakobsen (LA), et forslag om, at kvinders æg ikke skal destrueres efter fem år, som det er i dag.

Men det er næsten en grundregel på Christiansborg, at oppositionens forslag bliver forkastet af flertallet, når det kommer i Folketingssalen.

Mandag morgen vågnede Sólbjørg Jakobsen dog op til en overraskelse.

SVM-regeringen kom pludselig med præcis samme melding: Fjern reglen om at kvinders æg maksimalt må være frosset ned i fem år.

- Jeg har ikke hørt, om regeringen støtter mit forslag. Jeg kan bare konstatere, at de nu mener det samme, siger Sólbjørg Jakobsen.

Ikke desto mindre bliver femårsgrænsen nu fjernet med flertalsregeringens mandater.

- Der er faldende fertilitet i Danmark og i den vestlige verden, og derfor giver det god mening at give kvinder bedre muligheder for at blive gravide, siger Sólbjørg Jakobsen.

- Det giver slet ikke mening

Samtidig med at der fødes færre børn, har gennemsnitsalderen for førstegangsfødende også været støt stigende i tre årtier. Eksempelvis er danske kvinder næsten 30 år i gennemsnit, før de føder første gang.

- Hvis en 28-årig kvinde ved, at hun gerne vil have børn engang, men ikke har en partner, kan det give god mening, at hun fryser sine æg ned, mens de stadig er forholdsvis unge. Så har hun større chance for at få børn senere i 30’erne, hvis hun har yngre æg nedfrosset, siger hun.

- Femårsreglen er absurd, hvis du spørger mig. For hvorfor skal vi destruere kvindernes æg efter fem år, når sædceller kan være frosset ned i ubegrænset tid – selv efter den pågældende mand er død, siger den nordjyske ordfører.

Kritikere af forslaget mener, at det er en farlig vej at gå, hvis man fra politisk side giver fuldstændig frit spil til, at kvinder kan få børn ”alene” – og i en meget sen alder?

- Der vil altid være konservative kræfter, der mener, at vi leger Gud ved at nedfryse æg og lignende. Det mente de også, da vi fik p-pillen og den frie abort. Men jeg mener, at tiden er moden til, at vi giver kvinder mulighed for at fryse æg ned, så de nemmere kan få børn, hvis ikke de har en partner, siger hun.

Kvinder betaler i forvejen selv for at få udtaget æg og frosset dem ned. Så de eventuelle ekstra omkostninger, der vil være ved at ophæve femsårsgrænsen, er minimale, lyder meldingen i dag fra regeringen.

Alligevel vil regeringen nu indkalde de andre partier for at drøfte mulige afledte økonomiske effekter af forslaget og finansiering.


Seneste nyt

fra Nordjylland