Skoleskib kaster linen ud efter nye fiskere
Foto: Hans Christian Lauritzen
Elever fra FGU Himmerland i Aars bliver vist rundt på fiskeriskolens undervisningsskib Athene.
Antallet af fiskere og interessen for at uddanne sig som fisker gået kraftigt ned de seneste år - det forsøger Fiskeriskolen nu at lave om på med et charmetogt.
Et topmoderne undervisningsskib med spritnyt navigationsudstyr, spændende undervisningslokaler og gode arbejdsforhold kan måske lokke nye fiskere ind i en ellers hårdt ramt branche.
Det er i hvert fald håbet, når Fiskeriskoleskibet M/S Athene lægger til kaj i Aalborg Havn onsdag og starter sit togt.
Og det er ikke en helt almindeligt tur, skibet drager på i det nordjyske. I lyset af fiskerierhvervets spækkede ry gennem de seneste år, er årets sejlads rundt til de fem jyske havne en form for charmetogt, hvor Fiskeriskolen møder de unge på en anderledes måde, i målet om at komme i snak med potentielle elever.
- Det er en god mulighed for at få udbredt budskabet om at vi på Fiskeriskolen – som den eneste skole i Danmark i øvrigt – udbyder den spændende uddannelse som erhvervsfisker, siger direktør Hans Christian Jeppesen fra EUC Nordvest, som Fiskeriskolen er en del af.
Lærepladser står tomme
Omkring halvdelen af alle lærepladser i fiskerifaget står tomme. Det bliver derfor en stor udfordring at besætte skibene i fremtiden, hvis ikke udviklingen vender.
Det ærgrer Klaus Hejskov Hedegaard, der er lærepladskonsulent ved EUC Nordvest.
- Det er synd for fiskeriet, for der er også et generationsskifte på et tidspunkt, og det kan blive svært, hvis vi ikke får nogle elever. Der kan jo ske det, at der ikke er nogen til at overtage de store fartøjer, når der skal skiftes ejer, fortæller han.
Ifølge Klaus Hejskov Hedegaard er det vigtigt, at de unge får øjnene op for fiskeriet. For selvom faget har været plaget af kvoter og stramninger, understreger han, at der stadig er grund til at kaste snøren ud.
- Der er jo stadigvæk fiskere, som tjener rigtig mange penge, og som har det rigtig godt og frit job.
Tourplan for 'Åbent Skiw'
- Aalborg: 7. september, kl. 8-15 (kajplads 40 el. 41)
- Strandby: 8. september, kl. 8-15
- Skagen: 9. september, kl. 8-15
- Hirtshals: 14. og 15. september, kl. 8-15
- Hanstholm: 16. september, kl. 8-15
Nærmere info om den specifikke lokalitet vil blive offentliggjort på Fiskeriskolens Facebookside op til de enkelte besøg.
Kilde: Fiskeriskolen, EUC Nordvest
En hårdt ramt branche
Fiskeriuddannelsen er en 2-årig uddannelse, hvor eleverne får løn under uddannelse, hvor der er lærepladsgaranti, og hvor man efter blot fem uger på skole kommer på hav på et fiskefartøj.
Alligevel er antallet af fiskere og interessen for at uddanne sig som fisker gået kraftigt ned de seneste år i takt med klimaudfordringer, skærpede regler, flere og flere afgifter og dårlige arbejdsvilkår.
Der er faktisk mulighed for at få en god indkomst og et godt liv indenfor fiskeriet
Hans Christian Jeppesen, Direktør, EUC Nordvest
Og den negative omtale om branchen har kunne mærkes på fiskeriskolen i Thyborøn, hvor det kun er gået den forkerte vej med antallet af ansøgere.
- Der er mange ting omkring fiskeriet, der tegner et forkert billede af hvervet, siger Hans Christian Jeppesen.
Han skyder på, at kriser som corona og Brexit, som har betydet færre fiskekvoter og mange flere regler, har skabt endnu større krise i branchen.
- Og så tror jeg, at vi under coronaperioden har været for dårlige til at komme ud og informere om fiskeriuddannelsen, siger han og understreger, at de nu vil forsøge at råde bod på det.
Et godt arbejdsliv
Sidst, Fiskeriskolen tog på togt med M/S Athene, lagde sammenlagt mere end 1000 besøgende vejen forbi 'Åbent Skiw' - i år håber de på endnu flere.
Skoleskibet indeholder alle de nødvendige faciliteter til undervisning i blandt andet motorpasning, navigation og forskellige sikkerhedskurser, og Fiskeriskolens elever bruger skibet til at afprøve alle de forskellige teorier, teknikker og metoder i praksis under deres skoleophold.
Normalt er de 15 elever på skibet, men de seneste år er elevpladserne ikke blevet besat - i oktober 2021 var de blot fire.
Derfor håber Hans Christian Jeppesen også på, at de med togtet kan komme i snak med de unge mennesker, så Fiskeriskolen kan få vendt fordommene om branchen.
- Der er faktisk mulighed for at få en god indkomst og et godt liv indenfor fiskeriet, siger han og fortsætter:
- Der er et godt arbejdsliv, og der er styr på sikkerheden.