Kort Nyt

Slut med rabat: Nu bliver din strøm markant dyrere

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Elafgiften bliver mere end 80 gange så høj.

Danskerne skal vænne sig til højere elregninger fra juli.

Den lukrative rabat på el-afgiften, som et politisk flertal indførte fra januar, forsvinder nemlig over en nat, når juni bliver til juli.

Siden årsskiftet har danskerne betalt 1 øre per kWh i elafgift. Men det tal bliver altså mere end 80 gange så højt, når det stiger til 87,13 øre  per kWh den 1. juli.

- Det kommer til at kunne mærkes på elregningen med det samme. Og forhåbentlig vil det få danskerne til at genoplive de gode sparevaner, vi fik i efteråret sidste år, hvor elpriserne var meget høje, siger Ane Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Sydbank, til TV2 Nord.

Hun henviser til, at størstedelen af danskerne ikke længere er så bevidste om elforbruget, efter afgiften har været barberet i bund, og at prisen på størm er faldet i første del af 2023.

- Langt de fleste er stoppet med at kigge på appen, hvor man kan se, hvornår størmmen er billigst. Det kommer vi til at gøre igen, når afgiften sender regningen i vejret, siger Ane Lehmann Erichsen.

Der er dog stadig en rabat at hente, hvis man er en af dem, der opvarmer sin ejendom med elvarme eller varmepumpe. 

I Nordjylland opvarmes 41.206 bygninger med elvarme, mens 25.907 bruger en varmepumpe til at få varmen.

Disse boligejere kan stadig søge om at få reduceret el-afgiften fra 87,13 øre til 1 øre per KWh for alt forbrug over 4.000 KWh.

Afgifter fylder cirka 40 procent af elregningen, men det tal kan variere, alt efter hvilken elaftale man har.

- Elpriserne har været rigtig fornuftige i 2023, men de kan lynhurtigt stige, når sommertørken rammer Sydeuropa, og deres elforbrug stiger voldsomt for at køle husene ned, siger Ane Lehmann Erichsen.

Politi efterlyser vidner i brandefterforskning

Natten til lørdag klokken 03:37 blev Nordjyllands Beredskab og Nordjyllands Politi kaldt ud til Skudehavnsvej i det vestlige Aalborg.

Der var opstået brand i Aalborg Kommunes bygning, som ligger ved Vestre Bådehavn.

- Branden er opstået på den udvendige facade. Ilden blev hurtigt slukket, men der er ingen skader indvendigt, siger vagthavende hos Nordjyllands Politi, Karsten Højrup Kristensen.

- Nu har vi lavet en rapport på det, og så undersøger vi branden nærmere. Vores brandefterforskere følger op på mandag for at finde ud af, om det er påsat, eller det har været et cigaretskod eller noget andet, der har startet det, siger Karsten Højrup Kristensen.

I forbindelse med opklaringsarbejdet efterlyser Nordjyllands Politi vidner, som har befundet sig i området omkring klokken 03:30. De kan kontakte politiet på telefon 114.

Foto: Per Frank Paulsen.
Foto: Per Frank Paulsen

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Dyreste landejendom solgt i 2024 blev solgt i Nordjylland

I løbet af året er priserne på boliger steget i det nordjyske, men ikke helt i samme tempo som andre steder i landet.

Men et sted er Nordjylland helt på toppen. Den dyreste landejendom blev i begyndelsen af året nemlig handlet heroppe.

Det er ejendommen Lendumvej 68 lidt nord for Thorshøj, som tager den store pris. Salgsprisen lyder på hele 59.408.273 kroner.

Opgørelsen over de dyreste landejendomme i 2024 kommer fra Boliga, som har samlet listen.

Der er ingen andre nordjyske landejendomme i en top ti.

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Politiet beder om hjælp: Bil forlod stedet efter påkørsel, hvor scooter-fører brækkede benet

En 15-årig på scooter blev fredag eftermiddag ved 16-tiden ramt af en bil på Maagevej i Nykøbing, oplyser Midt- og Vestjyllands Politi.

Bilen kørte frem for ubetinget vigepligt, vurderer politiet. Føreren af scooteren brækkede benet.

- Efter det var sket, kørte bilen derfra, fortæller vagtchef Jan Nørrum fra politiet.

Et vidne har oplyst, at føreren af bilen sandsynligvis er en ældre kvinde.

Bilen er formentlig en rød Citroën Cactus.

- Sådan én med de karakteristiske "airbumps" på siden af bilen, siger Jan Nørrum.

Hvis man ved noget om trafikuheldet, kan politiet kontaktes på telefon 114.

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Årsagen ligger i hjemmet: Rådmand sygemeldt med stress

I de seneste år har flere politikere sygemeldt sig med stress, og nu er endnu en tilføjet den ærgerlige række.

Anna Aaen, der er rådmand for Klima og Miljø for Enhedslisten i Aalborg Kommune, har nemlig sygemeldt sig. Det skriver hun i et Facebook-opslag.

"Så blev det min tur. Jeg er blevet sygemeldt med stress, en skrammeldiagnose men grundlæggende kan jeg forstå at det ikke er acceptabelt med en hvilepuls på 120..", skriver hun blandt andet i opslaget.

"Det er ekstra frustrerende, for arbejdet har i lang tid været mit fristed, der hvor man kunne tage et møde ad gangen, en mail ad gangen, et telefonopkald ad gangen", tilføjer hun.

Alligevel er det blevet for meget for hende.

Hovedårsagen er, at hendes søn oplever en "voldsom mistrivsel" - så voldsomt, at han ikke kan gå i skole på nuværende tidspunkt.

"Mange møder er blevet holdt, mange mennesker var med til møderne, intet kom der ud af det, men der er helt sikkert blevet brugt utroligt mange arbejdstimer på at komme absolut ingen steder", skriver hun videre.

TV2 Nord har været i kontakt med rådmanden og har fået tilladelse til at bringe Facebook-opslaget.

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Efter 47 år: Familievirksomhed i flere generationer solgt

I hele 47 år har Familien Andersen, først med forældrene Kirsten og Ole S. Andersen, siden med sønnen Carsten S. Andersen, ejet Trægården Kås, men det er nu slut.

Det skriver virksomheden i et nyhedsbrev.

Størstedelen af virksomheden er nemlig blevet solgt til XL-Byg Kjellerup Tømmerhandel, men Familien Andersen beholder fortsat en del af virksomheden, ligesom Carsten S. Andersen fortsætter som direktør.

Datteren af Carsten, Emilie S. Andersen, træder også ind på en mindre ejerpost.

"Det har ikke været uden omkostninger. Vores børn har uden tvivl haft en anderledes opvækst end deres jævnaldrende, men de har også fået unikke muligheder, som andre ikke har haft. Trægården har været en del af deres liv, og de har lært værdien af hårdt arbejde, engagement og fællesskab", skriver de i nyhedsbrevet.

Det fremgår også af nyhedsbrevet, at alle medarbejderne på stedet fortsætter.

I det seneste regnskabsår blev det til et underskud på 1,3 millioner kroner hos Trægården Kås, som siden 2017 ellers kun havde leveret sorte tal på bundlinjen.