Seneste nyt

fra Nordjylland

Slut med rabat: Nu bliver din strøm markant dyrere

Elafgiften bliver mere end 80 gange så høj.

Danskerne skal vænne sig til højere elregninger fra juli.

Den lukrative rabat på el-afgiften, som et politisk flertal indførte fra januar, forsvinder nemlig over en nat, når juni bliver til juli.

Siden årsskiftet har danskerne betalt 1 øre per kWh i elafgift. Men det tal bliver altså mere end 80 gange så højt, når det stiger til 87,13 øre  per kWh den 1. juli.

- Det kommer til at kunne mærkes på elregningen med det samme. Og forhåbentlig vil det få danskerne til at genoplive de gode sparevaner, vi fik i efteråret sidste år, hvor elpriserne var meget høje, siger Ane Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Sydbank, til TV2 Nord.

Hun henviser til, at størstedelen af danskerne ikke længere er så bevidste om elforbruget, efter afgiften har været barberet i bund, og at prisen på størm er faldet i første del af 2023.

- Langt de fleste er stoppet med at kigge på appen, hvor man kan se, hvornår størmmen er billigst. Det kommer vi til at gøre igen, når afgiften sender regningen i vejret, siger Ane Lehmann Erichsen.

Der er dog stadig en rabat at hente, hvis man er en af dem, der opvarmer sin ejendom med elvarme eller varmepumpe. 

I Nordjylland opvarmes 41.206 bygninger med elvarme, mens 25.907 bruger en varmepumpe til at få varmen.

Disse boligejere kan stadig søge om at få reduceret el-afgiften fra 87,13 øre til 1 øre per KWh for alt forbrug over 4.000 KWh.

Afgifter fylder cirka 40 procent af elregningen, men det tal kan variere, alt efter hvilken elaftale man har.

- Elpriserne har været rigtig fornuftige i 2023, men de kan lynhurtigt stige, når sommertørken rammer Sydeuropa, og deres elforbrug stiger voldsomt for at køle husene ned, siger Ane Lehmann Erichsen.