- Sorg har ingen udløbsdato, lyder det i debatprogrammet Digitalt
Denne gang i DigiTALT handler det blandt andet om, hvorfor vi generelt er dårlige til at tale om sorg.
Det var en tragedie, da den unge gymnasieelev, Cecilie Næblerød for 15 år siden blev dræbt til en fastelavnsfest på Hasseris Gymnasium.
I den forgange uge var hendes mor, Lisa Næblerød, for første gang tilbage på skolen, hvor datteren blev dræbt. Her så hun blandt andet det mindesmærke, der er sat op for datteren, inden hun holdt foredrag for en del af skolens elever.
Den værste konsekvens af alle
Den historie skar i hjertet hos medlemmerne af ugens DigiTALT-panel, der alle tydeligt kan huske tragedien på Hasseris Gymnasium.
- Jeg får stadig hjertebanken, når jeg hører om det. Jeg bor tæt på området og kan huske, at der var en mørk stemning over Aalborg dengang, lyder det fra Tonny Thorup, direktør for Destination NORD og fortsætter:
- Det var så skrækkeligt. Det er en ulykkelig kærlighedshistorie, der ender i den værste konsekvens af alle.
- Det var mord
Selvom drabet også har sat sit aftryk hos Mette Kirstine Goddiksen, der er journalist på blandt andet Kunsten Museum of Modern Art, Aalborg, så er hun langt fra enig måden at tale om det på:
- Jeg kan ikke lide, du kalder det en ulykkelig kærlighedshistorie. Det får sådan et romantisk ”Romeo og Julie”-skær over sig, og det var det ikke. Det var et mord, og det er en type mord, der begås ofte, lyder det fra Mette Kirstine Goddiksen, der netop har lyttet til den podcast, som Lisa Næblerød i samarbejde med Aalborg Stift har udgivet om datterens sidste døgn.
- Det var en mand, der var meget jaloux og besidderisk, der valgte at dræbe sin kæreste. Det er almen viden, at det er farligt for en kvinde at gå fra sin mand især i tiden lige efter, fordi der er nogle mænd, der har det sådan, at hvis ”jeg ikke kan få dig, så er der ingen, der skal have dig”, tilføjer hun.
- Vi holder ikke op med at elske
Panelet i ugens udgave af DigiTALT diskuterer, hvorfor det er så svært for os at tale om sorg, og hvorfor der er en forventning om, at man skal komme over en sorg.
Sognepræst Christian Roar Pedersen ved Hals og Hou kirker er ugens tredje deltager i panelet og fortæller, at grunden til, at vi stadig taler om det, der skete til fastelavnsfesten på gymnasiet i Aalborg for efterhånden en del år siden, er, at det er en tragedie. En tragedie som mange kan identificere sig med.
- Det er noget, der taler dybt inde i os. Og sorg har ikke nogen udløbsdato, fastslår han.
Ifølge sognepræsten påpeger moderne sorgforskning, at man har fortsatte bånd til ens afdøde, ligesom man heller ikke holder ikke op med at elske vores kære, selvom de er døde.
- Selv i den største meningsløshed – og det er jo meningsløst, at ens datter bliver slået ihjel på den her vanvittige måde - så kan der alligevel melde sig en ny mening, siger Christian Roar Pedersen.
Taler om psykisk vold
Og den nye mening for Lisa Næblerød kan måske være at tage ud og holde foredrag, som på Hasseris Gymnasium, og gøre opmærksom på sin datters alt for korte historie via en podcast.
Her fortalte hun om, hvordan et kæresteforhold kan udvikle sig fatalt – også blandt ressourcestærke unge, når psykisk vold rammer, og forholdet udvikler sig i en destruktiv retning med kontrol og jalousi.
- Der ligger en forventning om, at man skal komme over en sorg, men som sagt, sorg har ingen udløbsdato, og vi skal nok allesammen være bedre til at gå ind i det rum og tale om det, siger Mette Kirstine Goddiksen.
Se ugens udgave af DigiTALT allerede nu over artiklen – eller kig med klokken 19.50 på TV2 Nord Salto.