Stigende tendens: Unge presses for hårdt i sommerferiejobbet
Hvor det de seneste år er hver fjerde, der har oplevet problemer er det steget til hver tredje i år.
Manglende pauser, lange vagter og tunge løft.
Det er nogle af de problemer, som unge med sommerferiejob i Nordjylland oplever.
Det fortæller Jobpatruljen i Nordjylland, der i de seneste tre dage har rejst rundt for at snakke med unge med fritidsjob i det nordjyske sommerland.
Ud af de 153 unge, Jobpatruljen mødte, stødte de i 45 af tilfældene på sager, hvor reglerne i et eller andet omfang er overtrådt.
Og en stor del af de unge under 18 oplever at være alene, når de er på arbejde.
- Man må slet ikke arbejde alene, når man er under 18. Unge under 18 år på job skal altid være under opsyn af en voksen over 18. Alligevel ser vi mange steder i år, at de unge står alene, siger Kristian Juul Kjær, der er ungdomskonsulent hos HK Nordjylland og tovholder for Jobpatruljen i Nordjylland.
- Det er bekymrende, og det kunne godt tyde på, at der flere steder simpelthen mangler hænder. Når der så samtidig er travlt, så er der måske en større tilbøjelighed til at bøje reglerne.
Et af de steder, hvor de unge oplever at stå alene - endda uden toiletfaciliteter, er i de mange frugtboder, der i hobetal er dukket op på de nordjyske landeveje de seneste år.
- Når man står alene, så giver det sig selv, at pauser, herunder mulighed for at gå på toilet, ikke er noget, der er mulighed for. Vi ser det meget markant i eksempelvis bagerbutikker, hvor vi i ni ud af 12 bagerbutikker, vi indtil videre har besøgt, har mødt unge, der dels arbejder alene, dels ingen pauser har, heller ikke spisepause, og hvor de må snuppe en hurtig bolle i et hjørne af butikken, hvis der er et lille ophold mellem kunderne, fortæller Kristian Juul Kjær.
Sammenslutningen af Bager- og Konditormestre i Danmark er dog ikke enige i den konklusion.
- Det er vigtigt at understrege, at alene-arbejde ikke er ulovligt. Det er derudover meget almindeligt, at eksempelvis ældre ansatte i produktionen samt indehavere dækker ind og servicerer ved kassen, når ungarbejdere har brug for pauser. Men hvis Jobpatruljen i Nordjylland – i en sommerferie-kontrol – har interviewet ungarbejdere i bager/konditorbranchen, som tilkendegiver udfordringer, der strider mod reglerne, så er det naturligvis noget, der bør justeres. Og det, er vi sikre på, sker de relevante steder, konkluderer Michael Tannis Beck, der er kommunikationsansvarlig hos sammenslutningen.
Helt skidt stod det til på en campingplads i Hjørring Kommune. Her oplevede de unge fritidsjobbere, at de måtte arbejde alene - også ved lukkevagter.
Derudover var der manglende pauser, tunge løft og som prikken på i'et var der ungen af de unge medarbejdere, der havde en ansættelseskontrakt.
- Det var et af de mere nedslående besøg, hvor vi også oplevede en meget dominerende arbejdsgiver, der kiggede de unge over skulderen, når vi talte med dem, så vi kan godt frygte, at problemerne på stedet måske endda er større, end det, vi fik indtryk af, siger Kristian Juul Kjær.