Stort studie: Overvågning af fiskere virker
Foto: Morten Stricker / Ritzau Scanpix
Et nyt studie viser, at overvågning af fiskere begrænser mængden af fisk, der bliver smidt ud.
Elektronisk overvågning af fiskere har flere fordele end ulemper. Det er resultatet af et nyt internationalt studie med forskere fra blandt andet Københanvns Universitet.
Videoovervågning på fiskekuttere bidrager til, at færre torsk og kuller bliver smidt tilbage i havet. Så klar er medlingen fra forskerne bag et nyt internationalt studie.
- Vores resultater viser, at dokumentationen med kamera er med til at sikre, at fiskerne overholder reglerne. Teknologien sikrer en bedre og mere detaljeret registrering af fisk og ser ud til at have en positiv effekt på, hvor mange fisk, der smides ud, siger Heidrikur Bergsson, Ph. d. på Biologisk Institut, Københavns Universitet i en pressemeddelelse. Han er en af forskerne bag studiet.
Bedre end alternativerne
Han har sammen med danske, amerikanske, hollandske, britiske og tyske forskere indsamlet og analyseret data fra over 100 forsøgsordninger med videoovervågninger på fiskekuttere.
Videoovervågningen bliver i faglige termer kaldet elektronisk monitorereing, og udover at videoovervåge fiskerne, bliver deres position og rute registreret med GPS. Ifølge forskerne bag studiet har metoden flere klare fordele, i det den er billig, kan bruges på mange både og at den kan sikre en bedre registrering af fangede fisk.
- En fjerde fordel er, at Elektronisk Monitorering giver bedre data til at lave estimeringer af eksempelvis rødspætte- og torskebestanden. På den måde kan kvoterne for, hvor meget man må fange, bygges på et bedre grundlag, siger Heidrikur Bergsson i en pressemeddelelse.
Forståelse for utilfredshed
De danske fiskere har i bredt omfang protesteret mod overvågning, da de føler, det er en mistillidserklæring mod dem og deres erhverv. Og selvom forskerne konkluderer, at der er flere fordele end ulemper ved brug af teknologien, er der også forståelse for fiskernes utilfredshed.
- Jeg kan godt forstå, det er ubehageligt at blive overvåget. Derfor arbejdes der også på at lave et system, hvor det er kunstig intelligens - altså en algoritme, der ser al videomaterialet igennem og kun rapporterer, hvis der er noget galt. Så undgår vi at få menneskelige øjne på og vi sparer en masse tid på videoanalyse, siger Heidrikur Bergsson.