LIGE NU:

Sundhedsministeren i samråd: Skal svare på, om behandling af kræftramte børn skal samles i København

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er tirsdag kaldt i samråd for at svare på, hvilke overvejelser der ligger til grund for, at Sundhedsstyrelsen anbefaler at samle børnekræftbehandlingen på Rigshospitalet.

Det kom i slutningen af november frem, at Sundhedsstyrelsen lægger op til fremover at samle behandlingen af kræftramte børn ét sted - nemlig på Rigshospitalet i København.

En udmelding, som vakte bekymring blandt børn med kræft, deres forældre og politikere i Region Nordjylland. I dag kan kræftramte børn blive behandlet på Aalborg Universitetshospital, men hvis centraliseringen af behandlingen bliver en realitet, kan nordjyske familier fremover komme til at rejse langt for at få behandling.

- Det er som at sparke på et sygt barn, der ligger ned, det håber jeg ikke, at der er nogen, der vil gøre, men det er de ved at stille an til nu, sagde Morten Tyrrestrup i december til TV2 Nord.

Han er far til 10-årige Frederik Tyrrestrup, som i de seneste to år har været i behandling for leukæmi på Aalborg Universitetshospital. Og regionsrådsformand Ulla Astman råbte vagt i gevær.

- Det ville katastrofalt for den pågældende familie og for andre familier i den samme situation. I forvejen er der vendt op og ned på deres hverdag, skal de nu til at rives endnu længere væk og tage til København måske for flere måneder, sagde Ulla Astman (S).

ARKIV. Indslag fra 1. december 2020. Region Nordjylland og familier til kræftramte børn frygter, at Sundhedsstyrelsen er ved at centralisere store dele af børnekræftbehandlingen. Ifølge Region Nordjylland har en arbejdsgruppe i Sundhedsstyrelsen i godt et år undersøgt fordele og ulemper og nu konkluderet, at det er nødvendigt at centralisere behandlingen på Rigshospitalet i København.

Minister i samråd

Tirsdag eftermiddag skal sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i et samråd svare på, hvilke tanker der bliver gjort om behandlingen af kræftramte i fremtiden. Det er Venstres Jane Heitmann, der har kaldt ministeren i samråd.

Se med

- Hvad kan ministeren oplyse om børnekræftbehandlingen i Danmark, og hvilke overvejelser der ligger til grund for den af Sundhedsstyrelsen påtænkte centralisering af Børneonkologien på Rigshospitalet?, lyder spørgsmålet til ministeren fra Jane Heitmann (V), der er formand for Folketingets sundheds- og ældreudvalg.

Professor: Samling af kræftbehandling kan have fordele

Der kan være både økonomiske og behandlingsmæssige fordele ved at samle behandlingen af børn med kræft på ét sted. Det sagde Lars Holger Ehlers, der er professor ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet, 7. december i debatmagasinet Fokus på TV2 Nord.

- Man har ofte brugt centralisering i sundhedsvæsenet med to formål for øje. Der kan være økonomiske fordele ved at samle en behandling på et sted, fordi man så kan skrue ned for kapaciteten andre steder. Det er også velkendt instrument, når man gerne vil forsøge at gøre behandlingen endnu bedre, sagde Lars Holger Ehlers.


Ulla Astman skrev i december sammen med to andre regionsrådsformænd til sundhedsminister Magnus Heunicke. Her gav de udtryk for både deres forundring og kritik af Sundhedsstyrelsens planer om af centralisere dele af børneonkologien i København. De mener ikke, at der er fagligt belæg for centralisering, fordi alle landets afdelinger kører med nogenlunde samme resultater. Alligevel kan der godt være fordele, som kan være svære at forudsige.

- Det er set før, at der opstår uforudsete behandlingsmæssige gevinster, når man samler de kloge hoveder på et sted og intensiverer forskningen, siger Lars Holger Ehlers.

25_seconds

play Danmarkspremiere: Teater sender premiereforestilling live til flere tusinde

wohlgemuth teaser vff

play To spillere fra Vendsyssel FF tog til Dubai – nu er de smittet med coronavirus

def_thumb,50_percent

play Salgsvideo går viralt: Nordjysk musiker forsøger at sælge gammelt orgel

80_percent

play Nordjyske piloter drager mod Kreta på mission

25_seconds

play Danmarkspremiere: Teater sender premiereforestilling live til flere tusinde

wohlgemuth teaser vff

play To spillere fra Vendsyssel FF tog til Dubai – nu er de smittet med coronavirus

def_thumb,50_percent

play Salgsvideo går viralt: Nordjysk musiker forsøger at sælge gammelt orgel

Til forsiden

Til forsiden