LIGE NU:

Professor: Samling af kræftbehandling i København kan have fordele

I magasinprogrammet Fokus debatteres Sundhedsstyrelsens planer om at samle dele af kræftbehandlingen af børn på Rigshospitalet i København.

Der kan være både økonomiske og behandlingsmæssige fordele ved at samle behandlingen af børn med kræft på et sted. Det siger professor ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet, Lars Holger Ehlers, i en tv-debat på TV2 Nord mandag. Debatten kommer efter, at det er kommet frem, at Sundhedsstyrelsen barsler med at samle dele af kræftbehandlingen af børn på Rigshospitalet i København.

En arbejdsgruppe under Sundhedsstyrelsen kigger i øjeblikket på, hvordan kræftbehandlingen af børn skal organiseres i Danmark. Som det er nu, har universitetshospitalerne i Aalborg, Aarhus, Odense og København alle selvstændige kræftafdelinger for børn, som står for hele forløbet fra diagnosticering til behandling og kontrol. Nu barsler Sundhedsstyrelsen med i første omgang at samle diagnosticering og den begyndende behandling på Rigshospitalet, som har kapaciteten til det.

- Man har ofte brugt centralisering i sundhedsvæsenet med to formål for øje. Der kan være økonomiske fordele ved at samle en behandling på et sted, fordi man så kan skrue ned for kapaciteten andre steder. Det er også velkendt instrument, når man gerne vil forsøge at gøre behandlingen endnu bedre, siger Lars Holger Ehlers, professor ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet.

Svært at forudsige fordele

Den nordjyske regionsrådsformand, Ulla Astman, har sammen med to andre regionsrådsformænd skrevet til sundhedsminister Magnus Heunicke, hvor de giver udtryk for både deres forundring og kritik af Sundhedssyrelsens planer om af centralisere dele af børneonkologien i København. De mener ikke, at der er fagligt belæg for centralisering, fordi alle landets afdelinger kører med nogenlunde samme resultater. Alligevel kan der godt være fordele, som kan være svære at forudsige.

- Det er set før, at der opstår uforudsete behandlingsmæssige gevinster, når man samler de kloge hovedet på et sted og intensiverer forskningen, siger Lars Holger Ehlers.

Der er ca. 200 tilfælde af kræft hos børn i Danmark om året. En tredjedel af børnene dør af deres kræftsygdom.

- Jeg kunne godt forestille mig, at man i Sundhedsstyrelsen håber på, at man kan få en bedre behandling og sænke dødeligheden blandt kræftramte børne ved at samle ekspertisen og gøre det endnu mere forskningsintensivt, siger Lars Holger Ehlers.

Lige præcis med børneonkologien er det dog svært at afgøre om en centralisering er en god idé, selvom der kan drages både økonomiske og behandlingsmæssige fordele.

- Der er er så mange hensyn at tage præcis med behandling af kræftramte børn, så det er vanskeligt at drage klare konklusioner, siger Lars Holger Ehlers.

Sundhedsminister Magnus Heunicke har i et svar til de tre regionsrådsformænd understreget, at det endnu er for tidligt at drage konklusioner på området. Arbejdsgruppen under Sundhedsstyrelsen er stadig i gang med at kortlægge området.

Se i debatten hvad regionsrådsformand Ulla Astman siger i diskussionen om at flytte dele af kræftbehandlingen fra Aalborg til København.


Se hele magasinet Fokus