Sygeplejersker i opråb: Besparelser kommer til at gå udover patienterne
Efter en længere periode med overforbrug er Regionshospial Nordjylland nu ramt af en omfattende spareplan, som sygeplejerskerne frygter for konsekvenser for patienterne.
Region Nordjyllands besparelser på Regionshospital Nordjylland kommer til at koste på patienternes sikkerhed. Det mener sygeplejerskerne.
Fredag præsentede Region Nordjylland en række besparelser, der vil komme til at ramme Regionshospital Nordjylland. 50 millioner kroner af regionens besparelser næste år rammer regionshospitalet.
Det kommer nu til at få konsekvenser for patienternes sikkerhed.
- Noget af det, vi arbejder benhårdt på, det er, - populært sagt - at vende patienterne i døren og så kun tage de aller, allermest syge ind, fortæller Bente Yder, der er sygeplejerske og fællestillidsrepræsentant på Regionshospital Nordjylland.
- Ventetiden kan blive længere, og man vil opleve, at man ikke bliver indlagt for det, man tidligere blev indlagt for, fortæller Bente Yder.
Selvom sygeplejerskerne er bekymrede, så mener regionrådsformand Ulla Astmann (S), at besparelserne rammer de rigtige steder i plejen.
- Det er et svært at undgå, at så store besparelser kan mærkes. Men jeg er glad for, at det ser ud til, at det kan mærkes på servicen, det er ikke på selve behandlingen. Man kan være helt tryg som patient på regionshospitalet, den faglige behandling bliver holdt på samme høje niveau som nu, fortæller Ulla Astmann.
Besparelserne betyder, at man skal nedlægge 20 sengepladser og 11 lægestillinger.
- Folkesundheden vil blive dårligere på grund af det her. Nogle operationer vil blive udskudt, og vi har kæmpet for at få læger til det her sygehus, så det er hovedløse beskæringer, der sker, fortæller Erik Høgh-Sørensen, der sidder i regionsrådet for Dansk Folkeparti.
Det var et samlet regionsråd, der stemte næste år budget i gennem. Det vil Dansk Folkeparti nu overveje.
- Men problemet for os er, at hvis man ser på selv teksten, så står der, at der kan komme personalemæsige tilpasninger på tale, og så kan man ikke en måned efter komme slæbende med fyringer på over hundrede personer. Vi skal have det drøftet intern, for der er selvfølgelig en grænse for, hvad vi gik til valg på og fortalte vores vælgere - og så det, vi kan være med til efterfølgende, fortæller Erik Høgh-Sørensen.
På sygehusene står sygeplejerskerne med en dårlig fornemmelse.
Sender I patienterne hjem med god samvittighed?
- Nej, ikke altid. Det gør vi ikke. Ikke i forhold til den pleje, vi gerne vil levere, fortæller Bente Yder.