LIGE NU:

Trafikudspil til 106 milliarder: - En tredje Limfjordsforbindelse er en tiltrængt investering

Regeringen præsenterede torsdag sit udspil "Danmark Fremad" for den danske infrastruktur frem mod 2035. Billigere kollektiv transport samt nye broer og veje til en værdi af i alt 106 milliarder kroner.

Nordjyderne får en tredje Limfjordsforbindelse. En 20 kilometer lang, fire-sporet motorvej via Egholm.

Sådan lyder det i regeringens nye infrastrukturplan, der blev præsenteret på et pressemøde torsdag. Planen bliver beskrevet i rapporten "Danmark Fremad - Infrastrukturplan 2035" - her står:

"I Aalborg er en tredje Limfjordsforbindelse en tiltrængt investering i at reducere trængslen i byen, som også giver mulighed for byudvikling."

Læs mere om planen her.

Så belastede er de danske veje - ifølge regeringens trafikrapport:

Skærmbillede 2021-04-08 kl. 13.57.16

Selvom Limfjordsforbindelsen ikke blev nævnt på selve pressemødet, er det ifølge dokumenter fra regeringen fortsat planen at udrulle motorvejen over Egholm, når det kan lade sig gøre.

På nuværende tidspunkt er det dog ikke meldt ud præcis hvornår, det vil være muligt at tage første spadestik.

På pressemødet deltog transportminister Benny Engelbrecht (S), finansminister Nicolai Wammen (S) samt indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S).

Minister: En samlet plan for hele Danmark

Den nordjyske 3. Limfjordsforbindelse er et af de dyreste projekter i den nye trafikplan, men pressemødet handlede snarere om de nye planer for den kollektive trafik.

Regeringen afsætter 46,9 milliarder kroner til vejområdet og 39,5 milliarder direkte til kollektiv trafik. Samlet set skal der afsættes 106 milliarder kroner.

Regeringens udspil kommer to år efter, at den daværende VLAK-regering og Dansk Folkeparti blev enige om en samlet plan til 112 milliarder kroner.

Syv pejlemærker – baggrund for trafikudspillet

Transportminister Benny Engelbrecht (S) siger til TV 2, at planen både handler om at styrke den kollektive trafik og lave flere og bedre veje til bilerne.

- Det er en samlet plan for hele Danmark, hvor vi ønsker at styrke infrastrukturen. Uanset om man bor i byen eller på landet, skal man kunne komme frem, siger transportministeren.

quote Uanset om man bor i byen eller på landet, skal man kunne komme frem.

Benny Engelbrecht, transportminister, Socialdemokratiet

Indkalder partierne i dag

Finansminister Nicolai Wammen (S) kalder det "sund fornuft" og "en klog investering" at binde landet bedre sammen. Han udtrykker stolthed over planen, som er indsamlet på baggrund af input fra hele landet.

- Danske lønmodtagere, virksomheder og familier skal have bedre mulighed for at trives og udvikle sig, siger Wammen.

Wammen vil senere i dag indkalde partierne til møde, hvor regeringen vil tage de første forhandlinger om udspillet. 

Regeringen skal nu forhandle en aftale på plads med et flertal i Folketinget. Regeringen håber en endelig aftale er på plads inden sommerferien.