LIGE NU:

Udligning: S vil kompensere nordjyske kommuner men retssag truer stadig

I regeringens forslag til en udligningsreform indgår der kompensation for tidligere skævheder i udligningssystemet. Nordjyske borgmestre truer dog stadig med retssag.

De tre nordjyske borgmestre Mikael Klitgaard, Mogens Gade og Arne Boelt fra henholdsvis Brønderslev, Jammerbugt og Hjørring Kommuner har planer om at troppe op på Christiansborg 6. februar med deres kontonumre i hånden.

De vil kræve kompensation for den skævhed, der igennem en årrække har været i det såkaldte udligningssystem, og som har kostet yderkommuner millioner af kroner. Får de ikke den kompensation, de ønsker, truer et sagsanlæg mod staten.

- Vi tager derover 6. februar med kontonummer, og så vil vi her i Brønderslev Kommune have 27 millioner kroner udbetalt, lyder det fra borgmester i Brønderslev Kommune, Mikael Klitgaard.

Med Regeringens udspil til en ny udligningsreform ser de nordjyske kommuner imidlertid ud til at blive imødeset – til en vis grad.

Kvart milliard kroner over to år til nordjyderne

I udspillet lyder det, at en række kommuner over hele landet skal kompenseres med i alt 1,1 milliarder kroner i henholdsvis 2021 og 2022. Kompensationen skal ske, fordi der har været mangelfulde oplysninger om udlændinges uddannelsesniveau. De manglende oplysninger har kostet især yderkommuner mange millioner kroner.

Men selvom regeringen nu foreslår, at de forsømte kommuner skal kompenseres, så fastholder de tre nordjyske borgmestre deres møde på Christiansborg.

- Fra et udspil til det er besluttet inklusiv den her kompensation, så går der stadig tid. Så vi fastholder det her møde, fordi vi stadig ikke er garanteret noget endnu, lyder det fra Mikael Klitgaard.

Samtidig ser det heller ikke ud til, at kommunerne får den kompensation, de havde håbet på. I Brønderslev Kommune havde man eksempelvis et krav om, at man skulle kompenseres med 27 millioner kroner. I regeringens udspil vil kommunen blive kompenseret med 12,3 millioner kroner i både 2021 og 2022 – altså cirka 24,6 millioner kroner i alt.

- Der mangler et par millioner, men det kan vi vel regne os frem til. Vi havde et krav om 27 millioner kroner, så du får mig ikke til at stille os tilfreds med 25 knap millioner kroner, lyder det fra Mikael Klitgaard.

Se hvor meget, regeringen vil kompensere de nordjyske kommuner herunder:

Bagudrettet kompensation til nordjyske kommuner