Varmepumper og fjernvarme skal frigøre os fra russisk gas, mener professor
Poul Alberg Østergaard taler her om omlægningen fra naturgas.
Mens det i Europa kun er 40 procent af naturgassen, der kommer fra Rusland, er det i Danmark alle 100 procent.
På grund af modernisering og genopbygning af Tyra-feltet i Nordsøen, producerer vi i øjeblikket ikke vores egen naturgas i Danmark.
Det betyder, at de 400.000 boliger, der opvarmes af naturgas i Danmark, alle får deres gas fra Rusland. For at undgå det, er der to muligheder: Varmepumper og fjernvarmesystemer.
- Alle de boligområder hvor der er fjernvarme, der ligger op til naturgasområder, bør man udbrede fjernvarmen yderligere, siger Poul Alberg Østergaard, Professor og Ph.D. i Energiplanlægning på Aalborg Universitet.
Bor man langt ude på landet, kan man installere en varmepumpe, da der oftest er langt til et fjernvarmesystem.
- Varmepumper er afgjort en af vejene frem, så alle de boliger, vi ikke kan forsyne med fjernvarme i Danmark, bør forsynes med varmepumper, siger Poul Alberg Østergaard.
Et klimavenligt alternativ
Danmark arbejder af klimahensyn på at udfase naturgas helt fra vores energisystem og i stedet øge brugen af biogas.
- Biogas er noget vi kan gemme, til når vi har brug for det. Vi kan også bruge det i nogle processer, hvor vi ikke kan bruge strøm. Så det er absolut noget, vi skal have øget i fremtiden, siger Poul Alberg Østergaard.
Meget af det gas, vi bruger i dag, er til ren varmeforsyning i industrien, så omlægningen skal sørge for at boliger og industri bliver opvarmet på en anden måde.
- Vi skal forcere vores omlægning, så vi kan blive helt fri for naturgas. Det sidste år har biogas udgjort omkring 20 procent af det danske gasforbrug. Det kan godt øges yderligere, siger Poul Alberg Østergaard.
Det nye gasfelt i Nordsøen, Tyra II, åbner i juni 2023.