Vil du gøre alt for dine børnebørn? Bitt er bedstemor og kæmper for klimaet

Ifølge Bitt Juul Jensen er det vigtigt, at klimakampen ikke bliver mellem højre- og venstrefløj. Det er vores alle sammens børnebørn, det handler om.

Se tv-programmet 'Bedsternes klimakamp' i bunden af denne artikel.

Når 69-årige Bitt Juul Jensen og hendes mand skal handle stort ind, så tager de deres brune cykeltrailer i hånden og går over i supermarkedet.

Det er ikke, fordi de ikke har en bil. Den står i garagen. Men det er, fordi de insisterer på at gøre mest muligt for klimaet for deres børns og børnebørns skyld.

quote Vi har været med til at skabe det

Bitt Juul Jensen, Skørping

- Folk snakker så meget om, at de vil gøre alt for deres børnebørn, men så kan jeg godt finde på at spørge lidt flabet: ”Vil du rejse mindre til Thailand, og vil du spise mindre kød?”

Hun er ikke ude på at være hellig, men hun mener, at mange mennesker kunne gøre meget mere for at passe bedre for klimaet.

- Vi er blevet så forvænnet til at bruge bilen, selvom vi ikke skal længere end fem kilometer væk.

Bitt sammen med sine medaktivister i Aalborg midtby under Black Friday.
Bitt sammen med sine medaktivister i Aalborg midtby under Black Friday.

Bitt er med i det nye tv-program ’Bedsternes klimakamp,’ som følger en gruppe klimaaktivister over 50 år fra den landsdækkende forening 'Bedsteforældrenes klimaaktion.'

- Vi har været med til at skabe det. Man kan have dårlig samvittighed, men vi skaber håb gennem vores handlinger, så vi bliver nødt til at handle på det, siger Bitt, der selv har to børnebørn.

Fik en blodprop og døde


Bitt Juul Jensen føler sig særligt forpligtet til at handle.

En februardag for tyve år siden fik hun en blodprop i lungen, der kunne have kostet hende livet.

- Jeg døde. Mit hjerte stoppede simpelthen. Men så kom jeg tilbage til livet og til min familie.

quote Jeg føler mig ekstra forpligtet til at gøre noget for klimaet

Bitt Juul Jensen

Hendes læge reddede hende i første omgang, men først efter medicin, der kunne opløse blodproppen, og otte dage i respirator, kunne hun for alvor vende tilbage til sin familie.

- Det var en chance mere, og jeg føler mig ekstra forpligtet til at gøre noget for klimaet og biodiversiteten, fortæller Bitt Juul Jensen.

Bitt bor i Skørping ved Rold skov, og naturen betyder hende noget helt særligt for hende.
Bitt bor i Skørping ved Rold skov, og naturen betyder hende noget helt særligt for hende.

Samvær frem for forbrug


Hun gør selv flere forskellige ting for at leve klimavenligt, blandt andet lever hun næsten udelukkende vegetarisk, hun flyver ikke længere og tager ofte toget. Og så har hendes børn foreslået, at de kun giver brugte gaver eller oplevelser.

I julegave gav Bitt sin søn en vandretur fra Hundested til Gilleleje inklusiv overnatning, og hendes mand fik et kagekursus.

- Samværet er overskriften i stedet for forbruget, forklarer Bitt Juul Jensen.

Hun ved, at hendes holdninger kan provokere nogle, men for hende er det vigtigt, at det ikke bliver en hadsk debat, men en debat om fremtiden for de nye generationer.

- Det er vigtigt, at klimakampen ikke bliver mellem højre og venstrefløj. Det er vores alle sammens børnebørn, det handler om, siger hun.

Se første afsnit af 'Bedsternes klimakamp' herunder:


Seneste nyt

fra Nordjylland