LIGE NU:

Mor er skuffet over finanslovsudspil: - Det er ikke godt nok

Der er ikke afsat penge til minimumsnormeringer i regeringens finanslovsudspil, og det møder kritik.

Tusindvis af forældre over hele landet gik i foråret på gaderne med barnevogne og skilte for at råbe politikerne op. De krævede minimumsnormeringer i daginstitutionerne – altså en grænse for, hvor mange børn der må være pr. voksen i børnehaver og vuggestuer.

Det finanslovsudspil, regeringen præsenterede onsdag, byder dog ikke på minimumsnormeringer lige med det samme. I stedet er der afsat 2,1 milliarder kroner til en reservepulje, som skal deles mellem minimumsnormeringer, grøn omstilling og kultur.

quote Jeg synes, det er enormt skuffende. Det er ikke godt nok.

Liv Gunnarsen, lærer

- Vi skal have indført minimumsnormeringer i 2025. Med den finanslov, vi laver i år, kommer vi ikke i mål med den økonomi, der skal være i 2025. Men vi kan tage de første skridt, og det vil vi gøre, sagde Nicolai Wammen fra Socialdemokratiet, da han præsenterede udspillet.

Dermed er der lange udsigter til at få løst udfordringerne med for få voksne i institutionerne. En normering, hvor der er seks børn pr. voksen i børnehaverne og tre børn pr. voksen i vuggestuerne, vil nemlig i sig selv koste to milliarder kroner ifølge tænketanken Kraka.

- Det er enormt skuffende

En af de forældre, der var på gaderne i foråret under overskriften ”Hvor er der en voksen?”, er den nordjyske lærer Liv Gunnarsen, som demonstrerede i Aalborg.

Hun er mildt sagt ikke tilfreds med regeringens udmelding.

quote Jeg giver ikke op, når det handler om mine børn. Jeg bliver ved.

Liv Gunnarsen, lærer

- Jeg synes, det er enormt skuffende. Det er ikke godt nok. Det klinger noget hult, når børnenes statsminister i går i sin åbningstale taler om tillid, og at vi skal styrke samfundskontrakten gennem velfærd, og der så ikke bliver sat penge af til det. En del af samfundskontrakten er, at jeg skal kunne gå på arbejde og have tillid til, at der bliver taget godt hånd om mit barn, siger hun.

Liv Gunnarsen er derfor ikke færdig med at minde politikerne om, at der er behov for minimumsnormeringer.

- Jeg giver ikke op, når det handler om mine børn. Jeg bliver ved. Det var fantastisk i foråret at se, at vi var mange forældre, der kunne stå sammen. Mange forældreorganisationer dukker også op i kommunerne. Vi kæmper videre – men det er et skuffende første udspil, siger hun.