Forsvarer i masseskyderi-sag: - Der kommer også en diskussion om et erstatningskrav nu

Vestre Landsret har onsdag frikendt en 28-årige nordjyde for at ville udføre et eller flere masseskyderier.

Det er endnu ikke helt gået op for en 28-årig mand fra Hobro, at han nu er frikendt for forsøg på manddrab.

Det fortalte hans forsvarer Claus Bonnez til TV2 Nord kort efter den endelig dom i ankesagen mod den 28-årige nordjyde var afsagt.

- Han er rigtig glad, jeg tror ikke helt, at han forstår det endnu. Han er meget lettet og meget glad, siger Claus Bonnez til TV2 Nord.

Den 28-årige mand har siden december 2020 været sigtet for at ville dræbe en eller flere personer ved et eller flere masseskyderier i Nord- eller Østjylland. I december 2021 blev han tiltalt for samme forhold, og i januar og februar 2022 kørte retssagen mod ham ved byretten i Aalborg.

Dømt i byretten – frikendt i landsretten

Den gang i byretten blev han kendt skyldig i tiltalen mod ham, da et enigt nævningeting mente, at han fortsat havde liv i planerne om at udføre et eller flere masseskyderier. Den dom valgte den 28-årige mand fra Hobro at anke, og nu er han onsdag i Vestre Landsret i Aalborg blevet frikendt for at ville udføre et eller flere masseskyderier, da landsretten mener, at den 28-årige frivilligt er trådt tilbage fra forsøg.

- Jeg er rigtig glad. Det gik efter mit hoved, og jeg har argumenteret for, at der ikke var ført bevis for, at min klient havde forsøgt sådan et skyderi eller i hvert fald, at han havde trukket sig tilbage fra det, og det er jo det alle dommere på nær en enkelt nævning accepterede, siger Claus Bonnez til TV2 Nord.

De tre juridiske dommere og otte ud af ni nævninge var alle enige om, at nordjyden ikke ville føre sine planer om at udføre et masseskyderi ud i livet. Derimod var det et enigt nævningeting, som kendte den 28-årige skyldig overtrædelse af våbenloven, som han blev idømt en behandlingsdom for. Efter onsdagens retsmøde blev den 28-årige indlagt på psykiatrisk afdeling med en længstetid på et år.

- Det betyder, at man kan holde ham i op til et år efterovertrædelse af våbenloven, men der er vi nede i en helt anden kaliber, end vi var, hvis han var fundet skyldig i alt, han var tiltalt for. Det er jo ikke sådan, at han skal være et år frihedsberøvet, der er mulighed for, at man kan frihedsberøve ham i op til et år. Det er op til overlægen nu, og det er det, der er forskellen på en behandlingsdom og en anbringelsesdom, så er det ikke længere domstolene, der skal tage stilling til sagen, så er det overlægen, siger Claus Bonnez.

Frihedsberøvet i mere end to år

Fra december 2020 og frem til april 2021 var den 28-årige mand varetægtsfængslet, inden han blev overflyttet til psykiatrisk afdeling, hvor han har været anbragt siden. Derfor har han nu i mere end to år været frihedsberøvet.

- Det er meget lang tid, og der kommer også en diskussion om et erstatningskrav nu, som vi skal til at diskutere, siger Claus Bonnez og fortsætter:

- Nu skal vi have kigget på frihedsberøvelsen, og hvad erstatningssummerne er. Det skal vi jo til at foretage en vurdering af og så søge om det, men så langt er vi ikke nået endnu, siger han.

Ankesagen i Vestre Landsret har kørt over fem retsmøder, og i alt har der været over 13.000 siders sagsakt.


Plan om skoleskyderier

180123 Emil Stenbygaard, anklager, skoleskydersagen

Anklager i skoleskydersag er meget overrasket over frifindelse

100123 Claus Bonnez, forsvarsadvokat

Forsvarer i masseskyderi-sag: - Der kommer også en diskussion om et erstatningskrav nu

160123 Vestre Landsret i Aalborg, landsretten

play Nu er den endelig dom faldet i spektakulær retssag: 28-årig er blevet idømt en behandlingsdom

160123 Vestre Landsret i Aalborg, landsretten

play Landsretten omstøder byrettens dom: 28-årig er frikendt for at ville udføre masseskyderier

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland