02:26

Nordjyllands Historiske Museum søger genstande fra hele Danmark, der kan udstilles, når koldkrigsbunkeren Regan Vest åbner næste år. Museet skulle have været på en indsamlingsturné til flere byer i Danmark, men den blev aflyst på grund af coronasituationen.

Demonstration i Frederikshavn Foto: Bangsbo Lokalhistoriske Arkiv

1 af 2

Har du koldkrigseffekter liggende? REGAN Vest efterlyser materiale til udstilling

Nordjyllands Historiske Museum efterlyser materiale fra Den Kolde Krig til en udstilling ved REGAN Vest.

I al hemmelighed blev koldkrigsbunkeren REGAN Vest bygget 60 meter under jorden i Rold Skov. Her skulle regering og embedsmænd rykke ind, hvis der opstod atomkrig.

Det blev dog aldrig aktuelt, og i stedet åbner bunkeren op for besøgende i oktober 2021.

Udover selve bunkeren åbner der også en udstillingsbygning. Og her har Nordjyllands Historiske Museum brug for materiale fra nordjyderne.

Det er effekter som denne plakat, REGAN Vest søger. Foto: Det Kgl. Bibliotek

- Det er vigtigt at kunne afspejle den underskov af protestmusik, fredsforeninger, liberale ungdomsgrupper med mere, som befandt sig landet over. Det er også vigtigt at få indsamlet de medier, hvorpå de fik spredt deres budskaber, hvad enten det var gennem plakater, badges, musik, happenings, demonstrationer, kunst eller lignende, siger museumsinspektør Celia Simonsen.

Hun skulle have været på tur rundt i landet i løbet af april for at samle materiale ind til udstillingen sammen med sin kollega Thor Bæch Pedersen. 

Det har corona-pandemien dog sat en stopper for.

- Man kan jo håbe, at folk i stedet har fået lidt mere tid til at kigge i gemmerne og finde spændende ting frem til os, siger Thor Bæch Pedersen fra Nordjyllands Historiske Museum.

De politiske fronter i Danmark var trukket skarpt op under Den Kolde Krig, og Nordjyllands Historiske Museum er særligt interesserede i henvendelser fra folk, der selv var politisk aktive under Den Kolde Krig. 

27:02

Kom med indenfor i Regan Vest.

Luk video

Hvis man har materiale, man vil donere, skal man sende et billede af det til museet på reganvest@aalborg.dk.

Læs også Fonde giver 500.000 til REGAN Vest