Skoleelever skal lede Danmark gennem fiktiv atomkrig i Regan Vest
Foto: Nordjyske Museer
Til oktober åbner et nyt læringscenter for folkeskolernes ældste elever, gymnasieelever og andre ungdomsuddannelser - og det vil være en tro kopi af Regan Vests situationsrum.
Der er udbrudt atomkrig i Danmark. Alt står og falder med de beslutninger, der bliver taget i atombunkeren Regan Vest. Fra bunkeren skal regeringen lede landet så længe som muligt, for falder Regan Vest, så falder Danmark.
Det drama udspiller sig i bunkerens vigtigste rum. Regeringens situationsrum.
Der er ikke atomkrig i Danmark. Men ovenstående fiktive atomkrig er netop det scenarie, de ældste folkeskoleelever, gymnasieelever og ungdomsuddannelserne bliver udsat for i et nyt læringscenter, der er ved at blive opført ved Koldkrigsmuseet Regan Vest i Rebild Kommune.
I læringscenteret, som bliver en tro kopi af bunkerens situationsrum, skal de lede Danmark gennem en fiktiv atomkrig. Og dilemmaerne, som eleverne udsættes for, kommer fra autentiske forsvarsøvelser fra den kolde krig, som herefter er tilpasset et læringsforløb.
- Vi vil gerne skabe en forståelse hos eleverne, så de får indblik i, hvor komplekse dilemmaerne var, og hvilke vidtrækkende konsekvenser, de havde. Regan Vest er fortællingen om, hvor langt vi var villige til at gå for at bevare det danske demokrati, siger museumsinspektør og afdelingsleder for levendegørelse og formidling ved Nordjyske Museer, Thea Højvang Rasmussen.
Skæbnesvangre beslutninger
Eleverne kastes blandt andet ud i at indsamle informationer om krisesituationer fra det civile beredskab, vurdere informationerne og træffe beslutninger. Derudover konfronteres de med dilemmaer, hvor de skal sikre den danske befolkning og demokratiet bedst muligt.
- Vi vil også gerne gøre dem i stand til at trække relevante paralleller til nutiden og reflektere over de udfordringer, som et moderne demokrati står over for - hvad enten det handler om terror, fake news, pandemier eller konkrete krigshandlinger, siger Thea Højvang Rasmussen.
Lokale kræfter bag
Koldkrigsbunkeren Regan Vest blev hemmeligt opført i årene 1963 til 1968 med netop det formål at danne ramme om regeringen og regenten i tilfælde af krig. I dag er Regan Vest åbnet op for offentligheden, og indtil videre er de få billetter, der dagligt er tilgængelige, blevet revet væk.
Og nu tilføjes altså også et læringscenter, der forventes at stå klar til august. Ideerne til læringsforløbet i det nye center har faktisk lokale rødder, da det er udviklet i tæt samarbejde med Skørping Skole og Støvring Gymnasium. Selve dilemmaspillet er udviklet af spiludviklerfirmaet Workz A/S i samarbejde med museets formidlere og museumsinspektører.
Derudover har Nordea-fonden støttet projektet med 3,15 millioner kroner.
Atomkrigsspillet kan først begynde til august, men allerede nu kan interesserede skoler og klasser booke en tid.