Sofie og Niels Peter bor i et økosamfund: - Pissebesværligt, men det er dét værd

Bæredygtighed, alternative energiformer, affaldssortering og økologi er overskrifterne i økosamfundet Himmerlandsbyen.

Se ”Drømmen om et grønt liv” nederst i artiklen eller på TV 2 PLAY.

Når Niels Peter og Sofie Trolle Thomassen trådte ud af opgangen til deres lejlighed i Aalborg, var det med konstante formaninger til sønnen Knud-Bastian om at passe på bilerne.

Parret blev hurtigt trætte af følelsen af hele tiden at skulle være på vagt.

Drømmen om et hjem, hvor deres søn – og siden også datteren Agnes-Tikki – kunne løbe frit omkring, voksede sig større og større.

Drømmen om et grønt liv
Foto: Daniel Mikkelsen

Ofte havde de haft samtaler med folk i deres vennekreds om at leve mere bæredygtigt, og da de faldt over Himmerlandsbyen ved Aarestrup, der beskriver sig selv som ”Et øko-samfund i Nordjylland”, gik alting op i en højere enhed.

Så de købte et hus i Himmerlandsbyen.

Drømmen om et grønt liv

- Vi tog en beslutning om at gøre det, som samfundet taler om hele tiden, siger Niels Peter Trolle Thomassen, der er rytmisk kirkemusiker ved Vor Frelsers Kirke i Aalborg.

Finn og Marianne byggede selv hus

I Himmerlandsbyen forsøger beboerne at mindske deres CO2-aftryk. De anvender ressourcerne så klimavenligt som muligt og lever et giftfrit og bæredygtigt liv.

Et af leveprincipperne i økosamfundet er selvvirksomhed, som for eksempel at bygge sit eget hus eller starte eget erhverv.

Parret Finn og Marianne har selv bygget et bæredygtigt hus. En proces, de forventede ville tage et halvt år, men som endte med at tage 15 år:

- Vi boede i Godthåb med en køkkenhave, der ikke var ret stor. Vi var enige om, at vi gerne ville have noget mere jord, så vi kunne dyrke vores egne grøntsager, siger Finn Grøn Nielsen.

Parret var nogle af de første, der flyttede ind i Himmerlandsbyen i 2006.

- Vi ville gerne bo i nærheden af andre mennesker, og da vi så, at der var nogen, der var ved at bygge Himmerlandsbyen, tænkte vi, at det så spændende ud, siger Finn Grøn Nielsen.

Krav og kompromiser

For at leve i overensstemmelse med økosamfundets leveprincipper bruger Sofie Trolle Thomassen, der er musiker og tekstforfatter, meget tid på at handle ind.

Maden skal helst være økologisk eller fra Danmark. Allerhelst lokal - og gerne uden emballage.

- Det er megasvært, især fordi vi bor på landet. Og samtidig skal det være bæredygtigt for vores økonomi – tingene er jo steget sindssygt meget, siger hun.

KRAV TIL BEBOERNE

Vedvarende energi: At bruge så få ressourcer som muligt til opvarmning, el og vandforbrug

Billig husleje: At bo billigt, bruge sine ressourcer på at leve og ikke kun arbejde for en husleje

Selvvirksomhed: At drive selv-virksomhed, for eksempel bygge eget hus, være selvforsynende, drive erhverv med mere

Fællesskab: At dyrke fællesskabet

Naturgenopretning: At fremme biodiversitet og skabe et giftfrit miljø at leve i for mennesker og dyr

CO2-bevidst forbrugeradfærd: At mindske kødforbruget

Genbrug: At affaldssortere, genbruge og upcycle

Mens nogle krav er ufravigelige, er andre principper mere elastiske. Hos Finn og Marianne er det for eksempel ikke al mad, der er økologisk.

- Der er nogle ting, hvor vi siger, at det er for dyrt. Vi er pensionister og er nødt til at se på vores økonomi. Der vil være ting, hvor vi går på kompromis for at få det hele til at hænge sammen, siger Finn Grøn Nielsen.

I Himmerlandsbyen har de også høns.
I Himmerlandsbyen har de også høns.

Der er dog et sted, hvor beboerne i økosamfundet ikke går på kompromis. Rengøringsmidler skal være nedbrydelige, fordi den lille by har et rodzoneanlæg, der går i stykker, hvis der kommer kemikalier i det.

- Hvis det går i stå, får vi ikke renset vores vand, siger Finn Grøn Nielsen.

"Vi skal blive gråhårede her"

Det kan kræve tilvænning at bo i et forpligtende økosamfund, hvor fællesskab og bæredygtighed er i centrum. Det kan Sofie og Niels Peter Trolle Thomassen godt mærke efter at have boet i Himmerlandsbyen i et år.

- Det er nogle gange pissebesværligt, siger Sofie og griner.

- Hvis vi gerne ville have ting på en helt særlig måde, så skulle vi jo ikke bo her. Der er nogen, der ryger i svinget på den konto, for man skal have lyst til fællesskabet, siger hun.

Drømmen om et grønt liv

De gode sider vejer dog tungere end de dårlige, og den lille familie trives i Himmerlandsbyen, hvor især Niels Peter forestiller sig, at de skal bo i mange år.

- Jeg synes, at vi skal blive gråhårede her, siger han og smiler til Sofie.

- Det har været helbredende for os som familie, fordi vi har fået tid, rum og plads. Vi har også fået mange udfordringer, men det er okay, der Sofie Trolle Thomassen.

Se ”Drømmen om et grønt liv” lige herunder eller på TV 2 PLAY.

Afsnit 1:

Afsnit 2:


Seneste nyt

fra Nordjylland