Sølvskat indeholder mønter fra Knud den Store og andre konger
Foto: Michael Schmidt Thomsen
Op mod 150 sølvmønter fra vikingetiden er fundet ved Blenstrup.
De ældste mønter i den sølvskat, der er blevet fundet ved Blenstrup, stammer fra kongen Knud den Stores tid.
Det er næsten 1000 år gamle mønter, der er dukket op af jorden ved Blenstrup, hvor arkæologer i denne uge har fundet en kæmpe sølvskat. Det fortæller Nordjyllands Historiske Museum, som har undersøgt de fundne mønter.
- De fleste af mønterne synes at stamme fra kong Sven Estridsens tid (1047 – 1074), men der indgår også ældre mønter fra de danske konger Knud den Store (1018 – 1035) og Hardeknud (1035 – 1042) i skatten. Tillige indeholder den engelske mønter, slået under kongen Edward the Confessor (1042 – 1066), samt tyske mønter, som endnu ikke er nærmere identificeret, lyder det fra museumsinspektør Stig Bergmann Møller fra Nordjyllands Historiske Museum.
De ældste mønter i skatten synes altså at stamme fra Knud den Stores tid. Knud den Store var søn af Svend Tveskæg og barnebarn af Harald Blåtand, og han regerede Danmark fra 1018 til 1035.
Det var frivillige metaldetektørførere, der i denne uge stødte på sølvskatten på en mark nord for Blenstrup i Himmerland. De kontaktede museet, og efterfølgende har arkæologer stået for at grave skatten fri.
- Det er spændende at se, hvad der dukker op. Om der dukker andet op end mønterne. Det kunne være sjovt med nogle smykker og andre spændende sølvting, der tit hører med til de her skatte, sagde arkæolog Christian Ringmose Jensen onsdag til TV2 Nord.
Nordjyllands Historiske Museum kan torsdag løfte sløret for, at skatten indeholder både cirka 150 sølvmønter, og at derformentlig også ligger et smykke i den. Smykket, der kendes som et Urnes spænde, er en spænde, der var meget populær i tidsrummet fra 1050 til 1100.
- Museets arkæologer har en stærk formodning om, at skatten var gravet ned i et hus, formentlig en storbondes bolig, og der vil senere blive foretaget en mindre undersøgelse for at lede efter dette hus, siger Stig Bergmann Møller.