De tager sig af samfundets svageste: - De bliver ældre og ældre derhjemme
I 2007 var der i Hjørring Kommune 3227 borgere over 80 år. Det tal er næsten fordoblet i 2035.
Et af de emner der gik igen og igen i strukturkommissionens anbefalinger var bedre sammenhæng og samarbejde omkring behandlinger mellem den primære plejesektor ude hos borgerne og sygehuse og læger.
Og det er et samarbejde der ikke bliver mindre vigtigt blandt andet i Hjørring Kommune, hvor de i fremtiden bliver flere og flere ældre, og færre og færre til at behandle og passe.
- Der er travlt. Vi har meget at se til, fordi borgerne bliver mere komplekse, og de bliver ældre og ældre derhjemme, siger Sisse Engbjerg, der arbejder i primærplejen i Hjørring kommune.
Her tager hun sammen med sine kollegaer sig dagligt af kommunens svageste, ældre borgere.
- Indlæggelsesperioden bliver kortere, så der er flere behandlingskrævende i eget hjem, siger Mette Mortensen, der er primærsygeplejerske i Hjørring Kommune.
I 2007 var der i Hjørring Kommune 3227 borgere over 80 år.
I 2035 er det tal næsten fordoblet ifølge kommunens egen fremskrivning. Samtidig bliver der godt 8000 færre i aldersgruppen 17 til 66. Altså dem, der skal passe de mange ældre.
- Problemet er, at økonomien kan man sådan set godt skaffe, men hænderne vi jo ikke skaffe. I hvert fald ikke i det antal, vi har brug for, når vi gør tingene på den nuværende måde. Så vi er simpelthen nødt til at løse nogle af vores opgaver på en anden måde. Det gælder jo ikke kun kommunerne men hele sundhedsvæsener, siger Mikkel Grimmeshave, der er direktør i sundheds- ældre og handicapforvaltningen i Hjørring Kommune.
Se hele indslaget her:
Sygehusvæsen er uigenkendeligt om 10 år
Derfor er ledelsen i Hjørring Kommune er enig med dagens udspil fra strukturkommissionen.
Her lægges der op til en bedre sammenhæng og samarbejde mellem den primære plejesektor hos borgerne, sygehusene og lægerne.
For sundhedssystemet skal laves om, ellers hænger det ikke sammen, lyder det.
- Det er nok ret sikkert, at det ikke er det sundhedsvæsen, vi kender i dag, som man ser om 10 år. Vi er ret sikre på, at man kommer til at løse mange opgaver meget anderledes, end man gør i dag. Men opgaven skal nok blive løst, lyder det fra direktøren.
Hverken sygeplejerske Mette Mortensen eller social og sundhedsassistent Sisse Engbjerg har siddet i strukturkommissionen, men de ved godt, hvad der er galt, og hvordan man løser det.
- Så skulle man have fokus på samarbejdet mellem sygehusene og kommunerne i forhold til indlæggelser og udskrivelser, siger primærsygeplejerske Mette Mortensen, mens hun bliver suppleret af sin kollega:
- Tættere samarbejde mellem sygehusene og syge/hjemmeplejen og de praktiserende læger også, så vi arbejder ind over hinanden, og det hele ikke er så firkantet, slutter Social- og sundhedsassistent, Sisse Engbjerg.