Et nyt folketingsår sat i gang: Nordjyske politikere klar til at kæmpe for deres mærkesager

TV2 Nord havde tirsdag i forbindelse med Folketingets åbning samlet de nordjyske politikere i små paneler for at diskutere aktuelle emner set med nordjyske briller.

Gangene på Christiansborg er i dag fyldt godt op med politikere, mediefolk og kongelige. De er alle med til at markere, at et nyt folketingsår er begyndt, og dermed er det også tid til at tale om nogle af de vigtige politiske emner. 

For nordjyderne er noget af det vigtigste beskæftigelse. Det viser en undersøgelse, der er foretaget af Epinion. Beskæftigelse er det tredje vigtigste politiske emne for nordjyderne. 

Mangel på arbejdskraft

I Nordjylland er der folk, der mangler et arbejde, men der er også steder, der skriger på arbejdskraft. TV2 Nord spurgte tre nordjyske politikere, hvad løsningen er på det problem. Tre politikere, der alle er medlem af beskæftigelsesudvalget. 

- Først og fremmest skal man finde ud af, hvad det er for nogle jobs, de har. Man skal sørge for at melde ind til A-kassen - og til jobcentret, hvad de mangler af arbejdskraft. Og så skal vi sørge for, at de mange unge - ufaglærte og faglærte - at de bliver opkvalificeret, siger Dansk Folkeparti folketingsmedlem Bent Bøgsted, der er medlem af Beskæftigelsesudvalget. 

- Hvis ikke de har de kompetencer, der skal til, skal vi give dem 110 procent, så de uddanner sig til det, som arbejdsgiverne gerne vil have. Og så skal arbejdsgiverne heller ikke være kræsne. De skal tage seniorerne og fleksjobberne, siger Socialdemokratiets folketingsmedlem Bjarne Lausten, der er formand i udvalget. 

Den løsning er Anne Honoré Østergard delvist enig i. Hun er næstformand i Beskæftigelsesudvalget og folketingsmedlem for Venstre. 

- Det er klart, at vi skal have hjulpet de unge - og måske bruge pisk-gulerods-metoden, hvor vi hjælper folk over i de stillinger, vi har, siger Anne Honoré Østergaard og understreger, at hun og Venstre efterlyser initiativer fra regeringen. 

Her kan du se hele debatten med de tre medlemmer af beskæftigelsesudvalget: 

TV2 Nord talte med tre medlemmer af beskæftigelsesudvalget og forholdt dem til nuværende problemstillinger.

Den nye landbrugsaftale

Den nye grønne landsbrugsaftale blev også diskuteret ved Folketingets åbning i dag. Her er det Venstres Torsten Schack Pedersen, SF's Lisbeth Bech-Nielsen og Konservatives Per Larsen. 

De tre politikere er enige om, det har kunnet betale sig for deres partier at gå med i den nye grønne landbrugsaftale, selv de ikke har fået deres ønsker opfyldt fuldt ud.

- Det er vigtigt, at landbruget bidrager til CO2-reduktionen, men det er også vigtigt, det sker på en måde, der sikrer, vi ikke flytter danske arbejdspladser til udlandet. Derfor har det været vigtigt for os, at der er tilført nationale midler til omstillingen. Så kan vi for eksempel udtage et større areal lavbundsarealer, end regeringen havde lagt op til, lyder det  fra Thorsten Schack Pedersen (V).

- Det betyder noget, at aftalen er så bred, for det gør den mere langtidsholdbar. Vi er gået med, selv om den ikke går så langt, som vi gerne havde set. For aftalen er et kæmpe skridt fremad, lyder det fra Lisbeth Bech-Nielsen (SF).

- Den aftaletekst, regeringen havde lagt op til, ville have kostet 15.000 arbejdspladser, og det har vi fået reduceret til nul. Vi synes det er en rigtig god aftale, der sikrer, vi både kan reducere CO2-udslippet, samtidig med, vi skaber udvikling i det nordjyske landbrug, lyder det fra Per Larsen (K)

Tredje Limfjordsforbindelse

Den tredje Limfjordsforbindelse blev også drøftet af de nordjyske politikere i forbindelse med Folketingets. Der er i Folketinget truffet beslutning om, der skal etableres en Limfjordsforbindelse over Egholm, og det er et arbejde, man forventer at gå i gang i 2025.

Men forbindelsen skiller stadig vandene mellem Susanne Zimmer fra Frie Grønne og Preben Bak Henriksen fra Venstre.

Det er jo et spørgsmål om Nordjyllands udvikling, lyder det fra Preben Bang Henriksen. 

- Hvis vi ikke gør noget, så synes jeg vi har et godt eksempel ovre i England på, hvad der sker. Så kan de store transporter ikke komme frem, de holder i kør og så videre. Så sakker vi altså bagud erhvervsmæssigt i Nordjylland, siger han.

Vil ikke opgive kampen

Susanne Zimmer opgiver ikke kampen imod forbindelsen over Egholm.

- Anlægsloven er jo ikke vedtaget, hvor man også kan give sin mening til kende, siger hun.

Susanne Zimmer er for eksempel meget forundret over, ministeren og Vejdirektoratet vil grave, selv om der er risiko for, der bliver udskilt asbest, når man begynder at grave.

- Det giver mig lyst til at kæmpe endnu mere. Der er nogle borgere, der er bekymrede, og der er mange andre måder at løse de trafikproblemer, der er, lyder det fra repræsentanten for Frie Grørnne.

Se debatten mellem Preben Bang Henriksen og Susanne Zimmer:

Minksagen

Ved Folketingets åbning blev den stadig aktuelle minksag også diskuteret. I denne omgang var det Socialdemokratiets folketingsmedlem Orla Hav og Venstres Karsten Lauritzen, der debatterede sagen. 

Karsten Lauritzen er formand for granskningsudvalget, der har nedsat en kommission, der skal undersøge beslutningen om at slå alle mink ned nærmere.

- Jeg synes, det var en overforsigttig belutning. Men vi skal undersøge, ikke om det var den rigtige beslutning, men om det i det hele taget var lovligt at aflive et helt erhverv med et pennestrøg på et pressemøde, siger han.

- Vi var nødt til at handle

Orla Hav vil ikke her og nu forholde sig til, om der er noget at komme efter i den forbindelse, men men synes, det er en god idé at få det undersøgt, om det er sket på et ordentligt grundlag.

 - Jeg hørrer til dem, der synes, vi var nødt til at at handle på de sundhedsmæssige udsagn, vi fik. Men det er klart, man skal handle ud fra et lovmæssigt grundlag, så det synes jeg er godt at få undersøgt, siger han.

  Se samtalen med Karsten Lauritzen og Orla Hav her:



Seneste nyt

fra Nordjylland