Få overblikket: Se her, hvad der åbner tirsdag

Fra tirsdag åbner de liberale erhverv som frisører og kosmetologer - og eleverne på landets skoler og uddannelsesinstitutioner kan i begrænset omfang komme tilbage til den fysiske undervisning.

Nu kan du endelig få bugt med din coronamanke, der for manges vedkommende har vokset sig stor under de seneste måneders nedlukning. 

Fra tirsdag kan du nu igen tage til frisøren, få plukket øjenbryn og nyde en gang massage. De liberale erhverv åbner nemlig op fra 6. april. Ud over frisører og kosmetologer åbner også massører, tatovører, solarier og køreskoler.  

Samtidig kan 5. til 8. klasserne vende tilbage til skolerne med 50 procent fysisk fremmøde - det betyder, at de vil være i skole hver anden uge. Det samme gælder på ungdomsuddannelser og voksenuddannelser.

Også på de videregående uddannelser kan afgangsstuderende på uddannelser med mange praktiske fag vende tilbage til kammeraterne hver anden uge. Alle øvrige studerende på de videregående uddannelser kan vende tilbage med 20 procent fysisk fremmøde - altså det én dag om ugen.

Sådan ser din nye bedste ven ud fra tirsdag 6. april, hvis du vil til frisør eller have plukket øjenbryn. Foto: Liselotte Sabroe
Sådan ser din nye bedste ven ud fra tirsdag 6. april, hvis du vil til frisør eller have plukket øjenbryn. Foto: Liselotte Sabroe

God idé at printe coronapasset

Før du kan nyde godt af din frisørtid eller komme tilbage i skole, så skal du en tur forbi hjemmesiden Sundhed.dk. Du finder nemlig dit omtalte coronapas her - så du kan dokumentere, at du har en negativ coronatest, er vaccineret eller tidligere har været smittet med coronavirus.

Folketingets partier har nemlig vurderet, at flere dele af samfundet kan genåbne hurtigere, hvis kunder og besøgende kan dokumentere, at de ikke er sandsynlige smittebærere.

Tidligere var hjemmesiden ved at bryde sammen, fordi så mange danskere var inde for at se sin dokumentation, men nu er systemet blevet mere driftsikkert, oplyser tv2.dk.

- Nu kan det holde til mere pres, men hvis man skal være sikker på at kunne komme til for eksempel frisøren, skal man printe sit coronapas, lyder det gode råd fra direktør for Sundhed.dk, Morten Elbæk Petersen.

- Der vil kunne opstå kø. Så vi vil bede danskerne bede om kun at bruge Sundhed.dk, når det er nødvendigt og så skal man printe en udgave af sit coronapas, siger han til TV 2.

Hvad skal coronapasset bruges til?

Hvornår er coronapasset gyldigt?

  • Hvis man har et negativt testsvar fra PCR- eller lyntest, som er maksimalt tre døgn - 72 timer - gammelt.
  • Hvis man tidligere har været smittet med coronavirus og har et positivt testsvar, der er mellem 2-12 uger gammelt.
  • Hvis man er blevet fuldt vaccineret for coronavirus og kan fremvise dokumentation. Der fremgår intet om varigheden af vaccinen.
  • Børn under 15 år er undtaget kravene.

Hvor og hvornår skal coronapasset bruges?

  • Coronapasset kan bruges flere steder, i takt med at flere dele af samfundet åbner. Genåbningen ventes at ske med to ugers intervaller.
  • Fra 6. april skal coronapasset bruges til de liberale erhverv, når de genåbner. Det gælder for eksempel frisører, skønhedsklinikker, massører og tatovører.
  • To uger senere - fra 21. april - skal man fremvise coronapasset for at få adgang til udendørsservering på restauranter og caféer. Det gælder desuden på museer, kunsthaller og biblioteker, som også ventes at åbne her.
  • Fra 6. maj er det planen, at coronapasset skal bruges, når der åbnes for indendørsservering på restauranter og caféer, i biografen, på spillesteder og i teatre.
  • På samme tidspunkt ventes indendørs idræt at åbne for voksne over 18 år. Her skal der også fremvises et coronapas.
  • Fra 21. maj ventes de resterende idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter at genåbne.
  • Samtidig kan daghøjskoler, aftenskoler samt indendørsfaciliteter i forlystelsesparker, zoologiske haver og legelande åbne.
  • Alle steder vil fremvisning af coronapas være et krav.
  • Det er desuden også planen, at coronapasset skal have betydning for, om man kan rejse til udlandet på ferie. Detaljerne er partierne dog ikke blevet enige om endnu. Det ventes i nogen grad at skulle koordineres med øvrige EU-lande.
Hvad gør man, hvis man ikke kan tilgå digital post?
  • Fra den 9. april vil færdigvaccinerede borgere, der er fritaget for digital post, få deres vaccinationsdokument tilsendt fysisk. De undgår altså e-Boks.
  • Derudover er Sundhedsministeriet i gang med at få etableret en telefonlinje, hvor borgere har mulighed for at bestille et printet vaccinationspas. Hvis man af andre årsager hellere vil have det fysisk.
  • Skal man bruge fysisk dokumentation på et testsvar, kan man printe den.
  • Ved en negativ PCR-test kan man printe et såkaldt testpas via sundhed.dk.
  • Har man fået et negativt svar på en lyntest, kan man henvende sig til personalet på lyntest-centreret.
Kilder: Faktaboks udarbejdet af TV2 Øst på baggrund af informationer fra Erhvervsministeriet, Sundhedsministeriet og sundhed.dk.

Sådan åbner resten af Danmark op igen

Tirsdag er blot første dag i genåbningen af Danmark. Henover de kommende uger åbner samfundet lige så stille mere og mere op - i runder af 14 dage. Hvis altså smittetallene opfører sig sådan, så vi ifølge sundhedsmyndighederne har kontrol over dem.

Se her, hvad du kan glæde dig til i den kommende tid:

13. april: Indkøbscentre og arkader

Indkøbscentre, stormagasiner, arkader med videre med et areal på 15.000 kvadratmeter eller derunder kan genåbne. Det gælder dog ikke for biografer, restauranter og caféer med videre, som er lokaliseret i indkøbscentret.

Der vil gælde arealkrav og krav om mundbind eller visir samt retningslinjer vedrørende afstand.

21. april: Udendørsservering og museer

De store indkøbscentre og stormagasiner åbner for almindelig handel med videre.

Der åbnes for udendørsservering på blandt andet restauranter og cafeer med krav om fremvisning af negativ coronatest.

Museer, kunsthaller samt biblioteker genåbner med krav om coronapas.

Desuden åbnes der op for indendørs idræt i organiseret regi for børn og unge under 18 år uden coronapas. Det er dog endnu ikke klart, præcis hvilke konkrete sportsgrene der er omfattet.

6. maj: Indendørsservering, spillesteder og biografer

Indendørs servering på restauranter og cafeer med videre åbnes med krav om coronapas.

Konferencer, spillesteder, teatre, biografer og lignende øvrige lokaler, hvor der udøves kulturaktiviteter, genåbnes også med krav om coronapas.

Desuden åbnes – med coronapas – for indendørs idræt for voksne over 18 år.

21. maj: Idræts-, fritidsaktiviteter og aftenskoler

De resterende idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter, som ikke er åbnet i forrige faser, genåbner nu - dog med krav om coronapas.

Indendørsfaciliteter i forlystelsesparker, zoo, legelande med videre genåbnes også.

Daghøjskoler og aftenskoler genåbner også.


Seneste nyt

fra Nordjylland