LIGE NU:

Indlagte børn med RS-virus stiger i Nordjylland: - Vi er vant til virussen, siger vuggestueleder

RS-virussen har sat ind usædvanlig tidligt i år, og det kan ikke kun mærkes på de nordjyske hospitalers børneafdelinger.

RS-virus er en tilbagevendende virus hvert år i landets daginstitutioner, men dette år har den ramt tidligere end normalt.

Lige nu er 24 børn indlagt med RS-virus i Region Nordjylland, 18 af dem er under et år gamle. Meldingen fra Aalborg Universitetshospital er, at indlæggelsestallene gennem den seneste måned har været markant stigende.

I vuggestuen Sydvesten i Aalborg har man ikke haft tilfælde af RS-virus i denne sæson, og man er normalt vant til, at den rammer i vintermånederne:

- Det har vi har haft i mange år, også enkelte børn der har været indlagte, siger pædagogisk leder, Jane Elkær Vestergaard og fortsætter:

- Det, der kan bekymre mig, er, at det er kommet væsentligt tidligere, end vi har set før.

Her i grafen kan det ses, hvordan RS-virus i år har ramt børneafdelingerne i region Nordjylland tidligere end tilfældet var i 2019. 2020 har corona-restriktionerne har generelt betydet, at spredningen af infektioner og virusser har været mindre end normalt.
Her i grafen kan det ses, hvordan RS-virus i år har ramt børneafdelingerne i region Nordjylland tidligere end tilfældet var i 2019. 2020 har corona-restriktionerne har generelt betydet, at spredningen af infektioner og virusser har været mindre end normalt.

Ikke kilde til ekstra bekymring

RS-virus er den hyppigste årsag til indlæggelseskrævende luftvejsinfektion hos små børn. Symptomerne er de samme som ved almindelig forkølelse med hoste. Specielt børn under seks måneder kan udvikle besværet vejrtrækning, der er hurtig og pibende.

Janne fauerby, dagtilbudsleder i Aalborg Kommune understreger, at RS-virus ikke er kilde til særlig bekymring hos kommunens institutioner lige nu. 

quote Det er hårdt at se sit barn ligge her.

Mette Margrethe, mor til indlagt pige


- Jeg har kun hørt om et par tilfælde i vores daginstitutioner, og vi har jo 6-700 børn, siger hun og tilføjer:

- Men på grund af corona, er vi generelt vant til at være ekstra påpasselige i forhold til spredning af sygdom, forklarer hun.

Lily måtte indlægges

Vi besøgte i sidste uge børneafdelingen på Aalborg Universitetshospital, hvor Lily på to år lå indlagt. Her startede det som en almindelig forkølelse, men udviklede sig til, at den lille pige måtte indlægges.

- Det er hårdt at se sit barn ligge her, slapt og med slanger ud af næsten, lød det fra forælder Mette Margrethe og Michael.

Vinter med ekstra snue

Tilbage i vuggestuen Sydvesten i Aalborg vender man nu blikket frem mod en vinter, der kan byde på lidt mere snue, end ellers.

- Jeg kan jo frygte, at vi får flere børn, der bliver ramt med RS-virus, end normalt, siger Jane Elkær Vestergaard.

For de fleste børns vedkommende betyder virussen blot en omgang forkølelse. Det er yderst sjældent, at danske børn dør af RS-virusinfektion.