Henrik Nothlev tager insulin fire gange i døgnet

Forstærket indsats

1 af 2

Livsfarlig uvidenhed: Type 2 diabetikere i risiko for at dø af en hjertekarsygdom

En ny undersøgelse viser, at hver tredje med type 2 diabetes ikke ved, at de er i risiko for at dø af en hjertekarsygdom. Den uvidenhed kan være fatal.

Henrik Nothlev fra Rebild har været type 2 diabetiker siden 2001. Han ved godt, at han skal holde øje med sit blodsukker og tage insulin til sine måltider for at kunne forbrænde sukkeret, men han har aldrig fået af vide, at han er forhøjet i at udvikle en hjertekarsygdom.

- Ingenting. Kun det jeg har læst i pressen og set i overskrifter, siger Henrik Nothlev.

En ny undersøgelse fra den Internationale Diabetes organisation IDF viser, at hver tredje type 2 diabetiker ikke ved, at de har en forhøjet risiko for at dø af en hjertekarsygdom, på grund af deres diabetes. Tallene kommer bag på overlæge Poul Erik Jakobsen, som er direktør for det nye Steno Diabetescenter i Aalborg. 

Læs også Ny lov træder snart i kraft: Har du styr på reglerne?

- Det er da bekymrende, når vi ved, at det er en alvorlig komplikation, nok den alleralvorligste, fordi det er dét, flest type 2 diabetikere dør af, siger Poul Erik Jakobsen.

Undersøgelsen kommer meget bag på diabetikernes egen forening.

- Jeg bliver dybt chokeret, fordi det kommer i den grad bag på mig, at det er så mange mennesker. Havde du sagt 15 -20 havde jeg måske tænkt ok, men en tredjedel er mange mennesker.

I Nordjylland er der 28.000 der har type 2 diabetes. Ifølge undersøgelsen er der altså næsten 10.000 af dem, der ikke ved, at de skal passe ekstra godt på sig selv.    

Både det nye diabetscenter og Diabatesforeningen vil have mere fokus på problemet, også fordi halvdelen af type 2 diabetikere i dag dør af netop hjertekarsygdomme.

- Vi har i for mange år fokuseret for meget på andre komplikationer til sukkersyge. Øjenkomplikationer, nyrekomplikationer og amputationer og nok for lidt på hjertekarsygdomme, siger overlæge Poul Erik Jakobsen.    

Henrik Nothlev har selv fundet ud af at han er i farezonen og har selv fokus på at leve sundt.

- Jeg svømmer og har lige meldt mig ind i et cykelnetværk for at få pulsen op. Op på jernhesten og mere salt og mindre sovs, lyder det fra Henrik Nothlev. 

Læs også De forhandlede historisk erstatning på plads: - Jeg er glad og lettet