LIGE NU:

De forhandlede historisk erstatning på plads: - Jeg er glad og lettet

Journalist Asbjørn With og politiker Rikke Karlsson var Rebild-børnenes talerør, da der torsdag skulle forhandles erstatning med Rebild Kommune til de ti børn.

Egentlig tænkte de, at det var et vanvittigt projekt. Alligevel tog Rikke Karlsson og Asbjørn With chancen og ringede til kommunaldirektøren i Rebild Kommune, Jes Lunde, og spurgte, om kommunen var interesseret i at forhandle en erstatning på plads for de ti børn i Rebild-sagen – efter kommunen havde svigtet børnene groft.

Alternativet var en retssag, og det ville betyde, at børnene igen skulle rippe op i detaljer fra det misbrug, deres far udsatte dem for.

Kommunaldirektøren sagde ja til at droppe retssagen og sætte sig direkte til forhandlingsbordet. Og efter få timer blev de to parter enige om en løsning, hvor hver af de ti børn får 450.000 kroner – uanset hvilke lidelser, de har været udsat for.

- Jeg er glad, og jeg er lettet. Jeg synes, det er skønt, at vi nu har fået sat et punktum i sagen, siger Rikke Karlsson.

Nært bånd til børnene

At det lige netop er Rikke Karlsson og Asbjørn With, som forhandlede på børnenes vegne, er ingen tilfældighed. De to har i årevis haft et tæt bånd til børnene og børnenes mor. En relation, der begyndte, da Rikke Karlsson blev kontaktet af moren, som gerne ville fortælle familiens version af sagen.

Journalist Asbjørn With havde på det tidspunkt skrevet en lang række artikler om kritisable forhold i Rebild Kommune efter et tip fra Rikke Karlsson, og det var også ham, der skrev om børnene. Hans dækning af problemerne i Rebild Kommune blev belønnet med Cavling-prisen, der er den fornemste hæder i journalistikkens verden.

Asbjørn With og Rikke Karlsson har siden 2012 bevaret den nære relation til børnene. Og da børnene spurgte, om de to ville være talerør for børnene under forhandlingerne, sagde de ja.

- Det er nogle søde og kærlige mennesker, som er fulde af loyalitet og kærlighed. Når man møder sådan nogle mennesker, bliver de en del af familien. Det er en sag, der har ændret mig som menneske, siger Asbjørn With.

Men er det ikke problematisk, når du som journalist, der har dækket sagen, går ind og forhandler for børnene?

- Det kan man sagtens sige. Man kan også sige, at journalister ikke må blive personligt involveret med deres kilder. Sådan kan man sige så mange ting. Jeg er blevet klar over, at det er ikke så vigtigt hvad man kalder det, jeg gør, siger Asbjørn With.

Med erstatningen kan børnene nu sætte punktum i den formelle del af sagen. De håber, at sagen kan danne præcedens for, hvordan man løser lignende sager i fremtiden.

- Der er tale om børn, som har haft ufattelige kræfter og har kæmpet hele vejen i det her forløb. Jeg er sikker på, at det her er med til at bane vejen for andre, og det er det eneste, der betyder noget for børnene, siger Rikke Karlsson. 

Der er nu indgået et historisk forlig i den omdiskturede børnemisbrugssag fra Rebild. 10 børn får 450.000 kroner hver, i erstatning for omfattende seksuelt misbrug.
Katinka-2048x1153

Fornem talentpris til nordjysk sanger: - Jeg vidste slet ikke, hvormeget stemme jeg havde

mads

play Dennis nyder godt at corona-tendens: Flere nordjyder handler lokalt

150521 IN Demonstration mod Egholm forbindelse Still

play Mette demonstrerer mod Egholmmotorvej: - Andre muligheder blev lagt på hylden fra starten

150521 vådt vejr mv

play Trist majvejr fortsætter så langt øjet rækker

Katinka-2048x1153

Fornem talentpris til nordjysk sanger: - Jeg vidste slet ikke, hvormeget stemme jeg havde

mads

play Dennis nyder godt at corona-tendens: Flere nordjyder handler lokalt

150521 IN Demonstration mod Egholm forbindelse Still

play Mette demonstrerer mod Egholmmotorvej: - Andre muligheder blev lagt på hylden fra starten

Til forsiden

Til forsiden