Nordjysk Alene i Vildmarken-vinder: Sådan gør du

Særligt én af Beredskabsstyrelsens anbefalinger er stærkt overvurderet, mener overlevelsesvejlederen.

Alle danskere skal være forberedte på at kunne klare sig i tre døgn ifølge myndighedernes anbefalinger. Og hvordan man gør man så det?

Jon Lindberg - også kendt som Vildmarks-Jon - underviser både Forsvaret og privatpersoner i overlevelse, og anbefalingen fra ham lyder først og fremmest:

- Få nu lavet en plan. Det er en seriøs anbefaling det her, siger Jon Lindberg.

Udover det er det ifølge Jon Lindberg vigtigt, at man bevarer roen og bruger noget tid på at se på, hvad man personligt bruger på tre døgn.

- Tjek, hvad du har derhjemme. Man skal have vand nok, man skal have mad nok. Og er der noget, der gør, at du har nogle ekstra behov, skal du tænke det ind i din plan, siger nordjyden. 

Jodtabletter er overvurderede 

Beredskabsstyrelsen har i kølvandet på myndighedernes anbefaling om at forberede sig udsendt en vejledning, som Jon Lindberg da også mener, at man skal følge. Men der er altså et sted, hvor vejledningen ikke leverer. 

- Når de bare siger jodtabletter, så suser folk ud og køber jodtabletter. Hvis man skal bruge det, skal man sætte sig ind i, hvad det er. Det er ikke nødvendigt, hvis du er 50 år. Der er jeg ikke sikker på, at vejledningen fra staten er god nok, siger Jon Lindberg.

Jodtabletter har været udsolgt flere steder. 

- Lige nøjagtig jod synes jeg ikke, at man skal bruge så meget tid på. Det har vist sig, at der er mange, der har købt de forkerte. Og der er også undersøgelser, der viser, at det ikke virker på voksne mennesker, forklarer nordjyden. 

Gigantisk efterspørgsel

Den seneste tid er efterspørgslen på overlevelsesråd eksploderet. Men én ting kommer bag på 'Alene i Vildmarken-vinderen: 

- Nu er det ikke kun såkaldte preppere, der henvender sig, men også familiefaren, den enlige mor og generelt helt almindelige mennesker, der henvender sig, siger Jon Lindberg.

I takt med den store efterspørgsel har Jon Lindberg sammen med to tidligere kollegaer fra Forsvaret lavet et kursus, hvor man kan få lavet en personlig 'prepper-plan'. 

Og det er ikke kun store kriser, som deltagerne lærer at forberede sig på.

- Vi har jo haft en snestorm i vinter, hvor folk sad fast ude på motorvejene. Sådan en situation kunne have været undgået, hvis folk havde dyrket deres beredskab noget bedre, forklarer Jon Lindberg. 

Jon Lindberg har tidligere medvirket i et af TV2 Nords programmer. Se herunder:Seneste nyt

fra Nordjylland