Over landsgennemsnittet: Her bor de mest syge nordjyder

For én af kommunerne er der en særlig årsag.

De fleste har prøvet at ringe til sin chef om morgenen for at melde sig syg. Men i nogle nordjyske kommuner sker det lidt oftere end i andre.

I Nordjylland er hele to kommuner nemlig højdespringere, når det gælder kommunalt sygefravær.

Både Morsø Kommune og Frederikshavn Kommune har en sygefraværsprocent, der er 0,5 procentpoint over landsgennemsnittet. 

Morsø Kommune og Frederikshavn Kommune har nemlig begge en sygefraværsprocent på 7, mens landsgennemsnittet ligger på 6,5 procent. 

Det viser tal for år 2023 fra KRL - Kommunernes og Regionernes Løndatakontor.

- Både Morsø og Frederikshavn Kommune er i en situation, hvor de har et relativt højt sygefravær, som også betyder, at de skal have et ledelsesmæssigt fokus på sygefraværet for at håndtere det, men også for at følge op på, hvad der ligger bag, siger Kurt Houlberg, der er professor i VIVE.

Morsø Kommune har før haft landsrekorden

For Morsø Kommune er det ikke noget nyt at have et højt sygefravær i Kommunen. 

I 2022 havde kommunen Danmarks højeste sygefravær med 9,1 procent, hvilket betød, at lærere, sosu'er og andre medarbejdere i kommunen meldte sig syge hver 11. arbejdsdag i gennemsnit.

Dengang var der en særlig grund til kommunens høje sygefravær.

- Folk fik lov til at hænge meget længe i en langtidssygemelding. Det var simpelthen den væsentligste årsag, siger Henning Sørensen (V), formand for Udvalget for Social, Sundhed og Beskæftigelse. 

Siden da har sygefraværet i Morsø Kommune, på trods af det fortsat høje syge fravær, taget et dyk med 2,1 procentpoint. Den mest åbenlyse årsag er ifølge udvalgsformanden:

- Vi har haft det princip i Morsø Kommune, at der stort set aldrig blev fyret nogen i en langtidssygemelding. I dag er vi meget hurtigere til at fyre folk. Det gjorde vi ikke førhen. 

Sygefravær i Nordjylland er generelt under gennemsnittet

Bedre ser det det dog ud i resten af Nordjylland.

Region Nordjylland har nemlig samlet set et kommunalt sygefraværs-gennemsnit på 6,4 procent, der lige med nød og næppe er under landsgennemsnittet på 6,5 procent. 

- Det gør Region Nordjylland til den region med det næstlaveste gennemsnit kun overgået af Region Midtjylland, siger Kurt Houlberg. 

Seneste nyt

fra Nordjylland