01:32

Politisk analytiker: Derfor fylder responstiderne så meget

TV2 Nords politiske analytiker har to bud på, hvorfor ambulancernes responstider fylder så meget i debatten i Region Nordjylland.

Da TV2 Nord mandag aften inviterede kandidaterne til regionsrådet i Nordjylland til debat, var det igen et tema, og det er nok ikke sidste gang, vi hører om det - ambulancerne responstider. 

Det har tidligere fyldt, fordi der er stor forskel på, hvor længe en ambulance er undervejs alt efter hvor i Region Nordjylland, man bor. 

I følge TV2 Nords politiske analytiker Thomas Funding Therkildsen, er der i hovedtræk to årsager til, hvor det fylder så meget i debatten. 

- Grunden til at responstider og ambulancedrift har fyldt så meget, det tror jeg, at det er fordi, det i høj grad er noget, vi meget let kan afkode. Det er noget, der kan måles på minutter og sekunder, og derfor kan vi hurtigt tage stilling til, om vi synes, det er godt eller skidt, og derfor har det fyldt meget de sidse fire år ikke mindst i Nordjylland, fortæller Thomas Funding Therkildsen til TV2 Nord. 

Læs også Ambulancernes responstider stiger: Det er bekymrende

En anden årsag kan være, at ambulancedriften, siden Regionerne blev oprettet, har ændret sig markant. Måden, vi bruger ambulancerne på, er altså blevet lavet om. 

- Meget groft sagt er man gået fra at have ambulancer, der kørte ud, lavede livreddende førstehjælp og ellers handlede det om hurtigst muligt at få folk til hospitalerne, hvor man kunne få behandling. I dag flytter man behandlingerne ud til borgerne. Altså der hvor man er blevet syg, der hvor man er blevet dårlig, så behandlingen starter langt tidligere. Det kan godt være, det tager lige så lang tid, og nogle gange længere tid at komme til hospitalet i dag end det gjorde for år tilbage. Men overlevelseschancerne skulle gerne være større, fortæller Thomas Funding Therkildsen. 

Du kan se, hvordan debatten om responstiderne forløb i klippet herunder. 

06:36 Luk video