Skal de yngste vaccineres mod influenza?
Hør, hvad nordjyderne siger til anbefalingen om at vaccinere de mindste.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn på to til seks år bliver vaccineret mod influenza, men det deler vandene hos forældrene til dem, det handler om.
En ting er, at Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man får børn i alderen to til seks år vaccineret, en anden ting er, hvad danskerne selv siger til, hvorvidt deres unge poder skal vaccineres.
- Jeg tror umiddelbart ikke, vi tager imod vaccinen, jeg tror børn sagtens kan håndtere den sygdom, siger Kim Lynggaard fra Brønderslev.
Emma Kjær Christensen fra Nørresundby er mere positivt indstillet over for vaccinen til de helt unge, selvom det er meget nyt.
- Jeg tror, vi tager imod vaccinen, men det er jo en nyhed fra i dag, så det har vi faktisk ikke taget stilling til endnu.
Ifølge Sundhedsstyrelsen kan en stor del af alle influenzatilfælde i Danmark undgås, hvis landets cirka 300.000 børn i aldersgruppen bliver vaccineret. Vaccinen mod influenza gives til børn som næsespray af to omgange. Årsagen til, at netop de to til seksårige er målgruppen for den nye anbefaling, er, at det særligt er børn, som spreder influenza.
Sundhedsstyrelsen anerkender, at børn som med coronavirus sjældent bliver alvorligt syge af influenzavirus. De understreger dog samtidig, at sygdommen er mere alvorlig, end mange tænker over.
Sundhedststyrelsens anbefalinger
Hvilke bivirkninger er der?
I Sundhedsstyrelsens baggrundsnotat kan man finde en samlet liste over de kendte bivirkninger ved alle tre vacciner. Du kan læse baggrundsnotatet her. Listen er på side 10.
Blandt de mest almindelige bivirkninger er døsighed, nedsat appetit, hovedpine, muskelsmerter og lokal ømhed.
I baggrundsnotatet skriver Sundhedsstyrelsen om tre vacciner:
Hvilke vacciner er der?
InfluvacTetra og VaxigripTetra, der er godkendt af det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) og af Lægemiddelstyrelsen på børn i henholdsvis alderen tre til 17 år og seks måneder til 17 år.
Den tredje vaccine hedder Fluenz Tetra og må gives til børn i alderen to til 17 år. Dog ikke til børn, der er allergiske over for de aktive stoffer i vaccinen eller andre indholdsstoffer, herunder æg og æggeproteiner.
Brn med alvorligt svækket immunforsvar bør heller ikke få denne vaccine, skriver styrelsen i sit baggrundsnotat.
Hvor farlig er influenza?
Beregninger fra Sundhedsstyrelsen tyder på, at der hvert år dør børn som følge af influenza, omend den ”influenzarelaterede dødelighed” er ”meget lille hos børn”.
Blandt de nul- til 14-årige anslår man, at cirka 28 børn mistede livet som følge af influenzarelaterede sygdom i vintersæsonen 2016/17, mens tallet to år senere anslås at være nul. Det er værd at bemærke, at tallet er et beregnet tal, og altså ikke 100 procent sikkert. Samtidig svinger det meget fra år til år.
Hvad anbefaler Sundhedsstyrelsen?
Sundhedsstyrelsen anbefaler som noget nyt, at børn i alderen to til seks år bliver vaccineret mod influenza. Der er tale om et gratis - og frivilligt - tilbud, der gælder fra 1. oktober 2021 til 15. januar 2022.
For nogle vil tilbuddet dog gælde frem til udgangen af februar. Det drejer sig om gravide i 2. og 3. trimester, personer med medfødt eller erhvervet immundefekt samt dem, de bor sammen med.
Hvorfor anbefaler Sundhedsstyrelsen det?
I en pressemeddelelse har Sundhedsstyrelsen oplyst, at det først og fremmest er for at beskytte børnene selv og deres familier mod at blive syge af influenza. Efter halvandet år med restriktioner og social afstand er frygten, at mange ikke opbygget den immunitet over for virussygdomme, man normalt får ved at blive udsat for det i små doser.
Samtidig er det ofte børn, der driver influenzapandemier, fordi de oftere rammes af sygdommen, og fordi de udskiller virus i længere tid og i større mængder end voksne.
Hvorfor lige de to- til seksårige?
Ifølge Sundhedsstyrelsen er det børn, der i meget stor grad driver en influenzapandemi, og derfor er der et stort forebyggelsespotentiale ved at vaccinere de to- til seks-årige. Faktisk anslår styrelsen, at man kan mindske antallet af influenzatilfælde i hele befolkningen med op mod 50 procent ved at vaccinere de to- til seks-årige.
I sit grundlag for at anbefale vaccinen til de to- til seks-årige skriver Sundhedsstyrelsen dog også, at det enkelte barn kan have fordel af vaccinen, fordi der er mindre risiko for at få influenza. Man kan dog ikke konkludere, at der er mindre risiko for at blive alvorligt syg.
Hvorfor lige nu?
Anbefalingen hænger sammen med coronapandemien.
Dels har vi i halvandet år levet mere isoleret, end vi plejer. Det betyder, at vi ikke har trænet vores immunforsvar i forhold til virustyper som influenza, sådan som vi plejer.
Dels er vi på vej ind i en sæson, hvor der ifølge styrelsen potentielt kan komme en opblomstring i antallet af coronatilfælde.
Det er derfor et forsøg på at undgå det, nogle har kaldt en 'dobbeltpandemi', fordi det kan skabe et større pres på sundhedsvæsenet, og fordi man ikke ved, hvad konsekvenserne kan være, hvis man får begge sygdomme samtidig.