Kommune tillader landmænd at vande med å-vand: Danmarks Naturfredningsforening kalder det ulovligt
Hjørring Kommune er nu klar til at ekspresbehandle landmænds ansøgninger om at pumpe vand fra søer og å-løb for så vande det ud på marken. Men kommunens tiltag bliver beskyldt for at være ulovligt, fordi sagsbehandlingen ikke er grundig nok.
Hjørring Kommune er nu klar til at ekspresbehandle landmænds ansøgninger om at pumpe vand fra søer og å-løb for så vande det ud på marken, men den hurtige sagsbehandling bliver kaldt ulovlig.
I kampen mod tørken bruger landmand John Povlsen nu et nyt våben. En 45 år gammel gyllespreder, der pumper vand direkte fra Uggerby Å.
- Som du kan se her på marken, det ligner sådan en steppebrand, og det er ikke sikkert, vi får noget ud af det. Men gør vi ikke noget, får vi hvert fald ikke noget ud af det, fortæller John Povlsen om sine marker, der virkelig tørster efter vand.
John Povlsen har af Hjørring Kommune fået tilladelse til at pumpe vand op fra Uggerby A i 14 dage, som han kan bruge på sine marker.
Tilladelsen skal der søges om, og John Povlsen har fået godkendt sin ansøgning på rekordtid.
- Hvis man skulle glide ind i den almindelig ansøgningsprocedure, så ville der måske gå to-tre måneder før, man kan få lov, og så er det både koldt og mørkt til den tid. Så skal man have noget hjælp, så skal det være her og nu, fortæller Søren Smalbro (V), der er formand for teknik- og miljøudvalget i Hjørring Kommune.
Men kommunens tiltag bliver beskyldt for at være ulovligt, fordi sagsbehandlingen ikke er grundig nok. Det mener Danmarks Naturfredningsforening. I følge dem skal sådanne vandingstilladelser sendes i høring, så der er mulighed for at, borgere kan gøre indsigelse.
- De bryder lovgivningen. Det er en form for kommunal selvtægt. Høringsfristen har opsættende virkning, og det betyder, at man må ikek tage en tilladelse i brug, før de fire ugers høringsfrist er overstået, fortæller Jørgen Jørgensen, der formand for Danmarks Naturfredningsforening i Hjørring.
Hjørring Kommune mener dog, at den ekstraordinære tørke og situatitionens gør, at de kan dække sig ind under force majeure.
- Jeg mener, at når de siger, som de gør, så er det mere eller mindre for at stikke en kæp i hjulet på en ellers god idé, fortæller Søren Smalbro.
Fire landmænd har indtil videre søgt om tilladelse til at pumpe vand, men det er kun John Polvsen, der har fået lov. Danmarks Naturfredningsforening overvejer lige nu, om de skal gå videre med sagen.