LIGE NU:

PAS-ROD: Tusindvis af nordjyder har fejl i deres pas

Fejl hos en leverandør betyder, at mange vil få tilbudt en udskiftning af deres pas. Flere af disse bor i Nordjylland.

Over 200.000 danskere kan uforvarende have et fejlbehæftet pas liggende i skuffen derhjemme.

Det skriver KL i en pressemeddelelse.

De i alt 208.000 pas med fejl kommer fra en leverandør, og det har medført, at de indeholder forkerte biometriske informationer, fordi der er byttet rundt på venstre og højre fingeraftryk. Fejlen er sket i 18 kommuner og gælder for pas udstedt i perioden fra 2014 til 2017.

Frederikshavn Kommune er en af de 18 kommuner. Her er 16.358 borgere berørt af fejlen. De berørte borgere skal have nyt pas inden udgangen af juni 2021, oplyser kommunen.

Også borgere i Aalborg Kommune er ramt af fejlen. Kommunen oplyser, at der er tale om cirka 52.000 pas. Dog må borgerne vente lidt endnu med at få ombyttet deres pas.

- Vi er ikke klar til ombytningen endnu, idet vi ønsker det rigtige set-up, så borgerne oplever færrest mulige gener. Vi forventer at begynde at kontakte de berørte borgere sidst på året, og de vil få direkte besked i deres e-boks om, hvordan de skal få ombyttet deres pas, fortæller Dorthe Jespersgaard, der er kontorchef på Borgerservice i Aalborg Kommune. 

Passene er stadig fuldt gyldige, og ingen borgere har oplevet problemer med at bruge deres pas. Men ifølge Rigspolitiet kan der i fremtiden være en risiko for, at borgerne kan få problemer ved rejser til bestemte lande. Derfor har man fra Rigspolitiets side besluttet, at passene skal udskiftes.

Borgere får besked

- Udskiftningen af pas kommer til at foregå over det næste halve års tid. Er man ramt af fejlen, vil man få direkte besked i sin e-Boks om, at man skal møde op på Borgerservice for at få lavet et nyt pas. Hører man ikke noget, skal man ikke foretage sig noget som helst, siger direktør i KL, Christian Harsløf, som også fortæller, at det vil være gratis at få udskiftet sit pas.

Ifølge KL er der aktuelt ingen lande, som benytter de biometriske informationer ved indrejse. Derfor forventes selv et fejlbehæftet pas ikke at volde problemer.

- Men det er naturligvis vigtigt, at vi får rettet op på fejlen, så man ikke i de kommende år risikerer at blive afvist ved indrejse til et andet land, siger Christian Harsløf.