Aalborg-p-vagter i Odense gav pludselig bøder: Her har vi parkeret fint i 25 år
Foto: Lone Vad Dam
I mange år har beboere i Odense uden problemer parkeret på et vænge. Men nu udskriver nye parkeringsvagter pludselig bøder i stakkevis i kvarteret.
I over 25 år har pensionist Jens Hvolbæk og de andre beboere på Sct. Jørgens Gade og det lille vænge Blæsenborg parkeret på Blæsenborg uden problemer.
Men 1. december sidste år overtog det kommunale selskab Parkering Nord fra Aalborg opgaven med at holde øje med, om der blev parkeret lovligt, fra Fyns Politi.
Siden har det regnet med bøder til beboerne fra de nye parkeringsvagter, og Jens Hvolbæk frygter at bøderegnen skræmmer blandt andet børnefamilierne væk fra kvarteret.
- Jeg er pensionist, men det her går blandt andet ud over dem med børn, siger Jens Hvolbæk til TV 2. Han er ikke den eneste utilfredse beboer.
Lukket vænge
- Jeg synes, det er frækt. Det er et lukket vænge, og vi holder ikke i vejen for nogen. Hvis vi holder i vejen for nogen, så er det for hinanden, siger en anden af beboerne, Hanne Akstrup, til Fyens.dk.
Jens Hvolbæk mener også, at Parkering Nord fortolker loven rigoristisk ved at opfatte Blæsenborg som et t-kryds i forhold til Sct. Jørgensgade - og ikke som et lukket vænge.
- For så ville det, vi har gjort i adskillige år uden at få bøder, stadig være lovligt, siger han til TV 2.
Overfor Fyens.dk afviser Frode Nielsen, der er chef for Færdelskontrol Nord, at beboerne holder lovligt, og han fastholder bødekrav til beboere, der holder ulovligt.
- Uanset om det er et lukket vænge eller ej, så skal man stadig holde 10 meter fra et vejkryds. 10 meter-reglen er indført for at forbedre oversigtsforholdene, siger han.
Jens Hvolbæk siger, at beboerne nu vil prøve at kontakte politikerne i Odense Kommune for at få hjælp - og Pernille Bendixen, Dansk Folkepartis medlem af By- og Kulturudvalget i kommunen, siger til TV 2, at hun vil tage sagen op i udvalget.
DF tager sagen op
- Jeg har bedt om, at vi får set på, at borgerne får de rigtige rammer at forholde sig til, når de skal parkere, siger Pernille Bendixen til TV 2.
Da det blev besluttet at Parkering Nord 1. december sidste år skulle overtage opgaven med parkeringsvagten fra Fyns Politi, blev politikerne ikke involveret.
- Parkeringskontrol Nord fik opgaven i Odense 1.12 2016. Aftalen blev indgået af forvaltningen, det var kun en orienteringssag for udvalget, oplyser Anders W. Berthelsen, som er socialdemokratisk medlem af By- og Kulturudvalget, til TV 2. Han oplyser også, at ordningen skal evalueres efter to år - altså 1. december 2018.
Aftalen mellem Odense Kommune og Parkeringskontrol Nord indebærer, at Odense Kommune får syv kroner pr. bøde, der udskrives - Parkeringskontrol Nord, der er et kommunalt selskab i Aalborg, får resten.
Må ikke give opgaven til private
I Odense Kommunes forvaltning forklarer man, kommunen valgte at lave en aftale med parkeringskontrolenheden i Aalborg Kommune.
- Fyns Politi valgte på et tidspunkt i 2016 at meddele de fynske kommuner at de ville stoppe med den parkeringskontrol de foretog. Henset til de forhold at det var svært at få en egen kommunal parkeringskontrolenhed i Odense på plads inden for kort tid, valgte Odense Kommune at lave en aftale med den parkeringskontrolenhed som Aalborg Kommune har lavet. Denne enhed har i en del år tilbudt andre kommuner at få løst kontrolopgaven, skriver Thomas Ø. Jørgensen, afdelingschef for Drift og Anlæg i By- og Kulturforvaltningen i Odense Kommune.
Han oplyser også, at Odense Kommune ikke havde mulighed for at udbyde opgaven til private firmaer.
- Opgaven med parkeringskontrol på offentlig vej må, som loven er i dag, kun løses af enten Politi eller en kommunal myndighed. Derfor kunne opgaven ikke udbydes til en evt. privat operatør, skriver han.
Tv2 Nord fortalte i efteråret 2016 historien om, at en trailer parkeret på privat grund i den lille by Stae fik en parkeringsafgift. Se indslaget herunder.