LIGE NU:

Derfor satte politiet AaB-fans i futtog

AaB-fans blev efter den afbrudte pokalfinale sat i futtog, og det undrer en ekspert.

Onsdag aften blev årets pokalfinale i fodbold afbrudt, da AaB’s fans stod alt for tæt sammen.

Episoden fandt sted efter godt 30 minutters spil, hvor flere AaB-fans valgte at stille sig tæt sammen og heppe på deres hold med slagsange og flag - som fans havde for vane før coronapausen.

Men trods gentagne henstillinger fra stadionspeakeren blev der ikke reageret, og dommeren valgte derfor at afbryde kampen. Og mens gruppen af AaB-fans forlod stadion, brød uroen for alvor løs i Esbjerg.

Det skriver Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse dagen efter kampen.

Uro udenfor stadion

Her redegør ordensmagten for aftenens begivenheder, der endte med, at en større gruppe af fans blev anbragt i et såkaldt "futtog".

- AaB's fans udvandrer herefter fra stadion i protest, skriver det sønderjyske politi.

- De er aggressive og vil ikke efterkomme kontrollørernes anvisninger, og der opstår tumult i forhallen til stadion mellem kontrollører og fans. Samtidig forsøger fansene at presse og brække indgangsdøren og ruderne til stadion op.

 
 
Foto: TV2 Nord

Derfor valgte politiet administrativt at frihedsberøve de "problemskabende fans", lyder det videre. Blandt andet med anvendelse af stav, som man kan se på en video, der florerer på sociale medier.

38 personer blev frihedsberøvet og sad efterfølgende i futtog, hvor man sidder tæt op ad hinanden i en lang række på jorden.

Og det har dagen igennem skabt stor kritik. For hvordan kan man forsvare det i en coronatid?

Politiet: De bad selv om det

- Det er lidt paradoksalt. Som sådan virker det som en mærkelig handling at rykke dem fra én tilstand ét sted til samme tilstand et andet sted. Det virker ikke som det rigtige set fra et smittesynspunkt, siger Søren Riis Paludan, der er professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitets Institut for Biomedicin, til TV 2 SPORT.

Han forklarer, at hvis de mange fans vender hovedet samme vej, er det nok ikke et stort problem.

- Men det virker selvfølgelig lidt mærkeligt at trække dem ud fra et stadion, hvor de sidder for tæt for så at placere dem lige så tæt udenfor stadion.

Men Syd- og Sønderjyllands Politi forklarer, at de frihedsberøvede fodboldfans selv bad om det.

- De rykkede selv sammen, da de sagde, at det er for anstrengende at sidde uden at kunne støtte sig op ad hinanden, skriver politiet i sin redegørelse.

- Da de samme fans havde siddet i bus sammen fra Aalborg, stået sammen og gået sammen og været på værtshus sammen, får de lov at blive siddende.

 
 
Foto: TV2 Nord

Derefter blev fansene sat i fan-bussen, efterhånden som de blev registreret, og bussen sendt afsted mod Nordjylland. Klokken 22.44 blev alle løsladt.

TV 2 SPORT har været i kontakt med de pågældende fans, som indtil videre ikke vil kommentere sagen.

AaB tabte pokalfinalen mod SønderjyskE med 0-2.