Hjerneskadede risikerer fald efter forbud mod sengehest: - Min bror kan ikke holde til at slå hovedet

Pårørende til beboere på SenhjerneskadeCenter Nord i Frederikshavn samt Hjerneskadeforeningen frygter for hjerneskadedes sikkerhed.

På den ene side af Jens Erik Busses seng er sengehesten nu væk.

Hidtil har den sikret den senhjerneskadede mand mod at falde på gulvet, når personalet på botilbuddet, SenhjerneskadeCenter Nord i Frederikshavn, ikke kan overvåge ham.

Nu ligger der i stedet to madrasser på gulvet.

Et påbud fra Socialtilsyn Nord tidligere på året har stoppet brugen af sengehest, og Birgitte Kristensen, der er søster til Jens Erik Busse, frygter nu for sin brors sikkerhed.

- Min bror kan ikke holde til at slå hovedet igen. Det kan han simpelthen bare ikke, forklarer Birgitte Kristensen.

Broren er lam i halvdelen af kroppen, har skader i hjernen og ikke noget sprog.

Se historien som video:

I 2011 var han involveret i en ulykke, hvor han fik kraniebrud, flere blødninger i hjernen og efterfølgende lå i koma. Sidenhen har han haft yderligere to alvorlige hjerneblødninger.

- Men jeg har ham endnu, og det er jo det vigtigste, fortæller Birgitte Kristensen.

En madras på gulvet skal gøre slaget mindre, hvis Jens Erik Busse falder ud af sin seng. Foto: Ib William Christensen / TV 2
En madras på gulvet skal gøre slaget mindre, hvis Jens Erik Busse falder ud af sin seng. Foto: Ib William Christensen / TV 2

Hun er glad for personalet på botilbuddet og deres arbejde med hendes bror.

Men hun undrer sig over, at den ene af de to sengeheste, der har passet på hendes bror i årevis, nu er væk.

- Jeg forstår det ikke. Det her tiltag er jo for at beskytte min bror, det er jo ikke for at spærre ham inde. Det er ikke en barnepige, siger Birgitte Kristensen.

Ulovlig magtanvendelse

Socialtilsyn Nord har vurderet, at der ikke er lovhjemmel eller sundhedsfaglig dokumentation for, at SenhjerneskadeCenter Nord må anvende sengeheste til borgerne.

Tilsynets vurdering er, at der er tale om en ulovlig magtanvendelse, hvis der er slået en sengehest op på begge sider af sengen.

Tilsynet vil ikke stille op til interview, men skriver til TV 2, at sengeheste er lovlige, hvis borgerne selv kan slå dem op og ned, eller hvis borgeren kan give et informeret samtykke til brugen.

Søren Blæsbjerg er studielektor på Juridisk Institut på Aalborg Universitet og forsker i interessevaretagelse for personer med handicap.

Han slår fast, at et botilbud ikke kan få et generelt forbud mod brug af sengeheste.

Det skyldes, at det for hvert enkelt individ er en sondring i forhold til at leve op til omsorgsforpligtelsen uden at udøve tvang eller begrænse borgerens frihed.

- Man må ikke anvende en sengehest, hvis det sker som en magtanvendelse, altså som fysisk tvang. Man må gerne anvende en sengehest som led i omsorgen, forklarer Søren Blæsbjerg.

Birgitte Kristensen mener, at Socialtilsyn Nord tilsidesætter omsorgsforpligtelsen.
Birgitte Kristensen mener, at Socialtilsyn Nord tilsidesætter omsorgsforpligtelsen.

Lovændring i 2020

Nye regler i serviceloven om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten over for voksne trådte i kraft i januar 2020.

Siden har Hjerneskadeforeningen oplevet en stigning i antallet af pårørende fra hele landet, der henvender sig, fordi en sengehest ikke længere må bruges på et botilbud.

- Her er det tydeligt, at man har et generelt forbud mod anvendelse, og det, synes vi, er forkert. Der skal tages individuelt hensyn til borgerne, forklarer direktør i Hjerneskadeforeningen Morten Lorenzen.

Social- og ældreminister Astrid Krag har ikke ønsket at stille op til interview om emnet, men det har Socialdemokratiets socialordfører, Camilla Fabricius.

Hun mener, det er et godt grundlæggende princip i Danmark, at man skal give tilsagn, selvom man har et handicap, uanset om man er lam eller har kognitive udfordringer.

Hun påpeger, at det er en pædagogisk opgave at opnå et tilsagn fra borgeren i hvert enkelt tilfælde. Men det er også at gå for langt at lave et generelt forbud mod sengeheste.

- Det skal altså være et individuelt hensyn, hvor der skal være et individuelt samarbejde med beboeren, siger Camilla Fabricius.

Tilbage i Frederikshavn hos Jens Erik Busse er det normalt med en lur i sengen eller flere i løbet af dagen.

Hvis han er meget udmattet, kan han sove 24 timer i streg.

Birgitte Kristensen mener, at Socialtilsyn Nord tilsidesætter omsorgsforpligtelsen overfor hendes bror med deres vurdering af sengehesten som en ulovlig magtanvendelse.

Hun er ikke bange for, at sengehesten bliver brugt til at parkere hendes bror og give mindre personlig kontakt.

- Det kan godt være, at man gjorde sådan for 25-30 år siden, men vi lever i en tid, hvor personalet er dygtigt, siger hun.


Seneste nyt

fra Nordjylland