Mette Frederiksen giver opsang til baglandet: - Pas nu på

Socialdemokratiet gik til valg på skattelettelser, minder statsministeren om under partiets årsmøde i Aalborg. "Glemmer I, så husker jeg," siger hun.

I ugevis har socialdemokrater landet over kritiseret, at regeringen har lovet skattelettelser for mere end fem milliarder kroner, mens kommuner og regioner igen i år svinger sparekniven.

En kritik, som statsminister Mette Frederiksen (S) på partiets årsmøde lørdag valgte at italesætte i sin formandstale.

- Jeg er klar over, at der for nogen er tidsler, siger Mette Frederiksen og kommer så med en advarsel til de dele af baglandet, der er imod planerne om skattelettelser:

 Pas nu på, at Socialdemokratiet ikke bliver et parti, hvor svaret på det meste er, at skatten skal op.

'Glemmer I, så husker jeg'

Torsdag kunne TV 2 fortælle, at 198 ud af 229 socialdemokratiske byrådsmedlemmer mener, at regeringen bør droppe planerne om skattelettelser og i stedet bruge pengene på den borgernære velfærd.

Alt andet er "utidigt", som en af de socialdemokratiske byrådsmedlemmer formulerede det i TV 2s rundspørge, "eller skulle man sige utilbørligt".

I sin formandstale minder Mette Frederiksen om, at Socialdemokratiet gik til valg på skattelettelser.

- Glemmer I, så husker jeg, siger statsministeren.

Fire, fem, flere milliarder

Det er dog værd at have for øje, at socialdemokraterne før valget ville lette skatten med fire milliarder kroner.

Da regeringsgrundlaget skulle underskrives, stod der dog i stedet fem milliarder kroner.

Læg dertil, at regeringen efter fundet af flere penge i det økonomiske råderum har varslet, at der skattelettelser bliver større endnu.

- At være et arbejderparti handler altså ikke om, at dem, der arbejder, skal beskattes mest muligt, siger Mette Frederiksen i sin tale:

- Det handler til gengæld om fordeling. Om rimelighed og retfærdighed. At de bredeste skuldre skal bære de tungeste byrder.

Vil "forstå hinandens virkeligheder" bedre

S-formanden er dog ikke blind for, at både kommuner og regioner "netop nu slås med sparekataloger" og forsøger at få budgetterne til at gå op.

- Det er svært, og det er samtidig et udtryk for et velfærdens paradoks, siger Mette Frederiksen.

Hun forklarer, at det offentlige forbrug er større, end det har været i årevis, mens der også skal tages et hensyn til inflationen. Samtidig ser man udgifter, der bliver ved med at stige.

- Som det eneste parti, der er repræsenteret i samtlige kommuner og regioner, så har vi en unik mulighed for at forstå hinandens virkeligheder bedre, end vi måske altid formår. Det vil jeg gerne forpligte os på, siger Mette Frederiksen.

Velfærd over skattelettelser

I en Megafon-måling lavet for TV 2 svarer Socialdemokratiets egne vælgere, at velfærd er et punkt med plads til forbedring.

Blot 14 procent af S-vælgerne svarer, at velfærden er blevet bedre, siden Mette Frederiksen blev statsminister i 2019.

De socialdemokratiske vælgere vil da også hellere have velfærd end skattelettelser, viser samme måling.

Her svarer 82 procent, at regeringen bør droppe planen om de fem milliarder kroner i skattelettelser. De penge skulle man hellere bruge på borgernær velfærd, mener de.


Seneste nyt

fra Nordjylland