LIGE NU:

Nordjysk nedlukning splitter skilsmissefamilier: To mødre har valgt hver deres løsning

For nogle børn kan det være en alvorlig belastning ikke at se sin ene forælder, lyder det fra Børns Vilkår.

Heidi Marie Hansen skal undvære sin femårige søn de næste fire uger.

- Det er hårdt. Det er rigtig, rigtig hårdt, siger hun.

Hun bor i Sennels i Thisted Kommune. Sønnens far bor i Skive Kommune.

Torsdag blev en række nye restriktioner for syv nordjyske kommuner præsenteret på et pressemøde. For at bremse smitte med den nye muterede udgave af coronavirus anbefaler myndighederne, at man ikke krydser kommunegrænser til Læsø, Frederikshavn, Hjørring, Brønderslev, Jammerbugt, Thisted og Vesthimmerland.

For Heidi Marie Hansen betyder det, at hendes søn må blive hos faderen i Skive foreløbigt indtil 3. december uden at se sin mor. De to har også en datter, som er hos Heidi Marie Hansen i Sennels og som må undvære sin far og lillebror i perioden.

Heidi Marie Hansen kommer til at bruge meget tid på at kigge på billeder af sin søn de kommende uger.
Heidi Marie Hansen kommer til at bruge meget tid på at kigge på billeder af sin søn de kommende uger.
Foto: TV2

Heidi Marie Hansen kan godt forstå, at det er nødvendigt at bremse smitten.

- Jeg kan sagtens se det. Det er bare ikke sjovt, siger hun.

Det er ikke ulovligt

Den nordjyske nedlukning skyldes, at der er fundet en muteret version af coronavirus hos mennesker i de syv kommuner efter smitte fra mink.

En kommende vaccine kan i værste fald ifølge Statens Serum Institut (SSI) vise sig at have dårligere eller ingen effekt på den muterede coronavirus.

På et pressemøde fredag eftermiddag kom rigspolitichef Thorkild Fogde ind på restriktionerne i forhold til skilsmissefamilier.

- Jeg ved godt, at det kan være et stort tab, hvis man ikke kan få samvær med sit barn i en weekend for eksempel. Men jeg synes alligevel kraftigt, at man skal overveje, om det måske er muligt i de her fire uger ikke at afholde det samvær. Men det er ikke ulovligt, siger rigspolitichefen.

Social- og Indenrigsministeriet skriver på deres hjemmeside, at tiltaget om ikke at krydse kommunegrænser gælder, hvis der ikke "er væsentlige og uopsættelige hensyn", der kræver det.

- Det at komme på samvær og se sin anden forælder kan sagtens være et væsentligt hensyn til barnet, skriver de.

TV 2 har været i kontakt med Social- og Indenrigsministeriet, der ikke kan uddybe, hvordan skilsmissefamilier skal fortolke restriktionerne.

Kører sine børn til samvær

Pia Andersen fra Randers har valgt en anden løsning for sin 12-årige søn. Sønnens far bor i Vesthimmerlands Kommune, som er blandt de syv nedlukkede kommuner.

- I går kørte jeg min søn på samvær med sin far, der bor i Vesthimmerland i Nordjylland. Og jeg har tænkt mig at køre derop og hente ham igen søndag, siger hun til TV 2 Østjylland.

 
 
Foto: Pia Andersen/TV2 Østjylland

Hun håber derfor, at der kommer klarere retningslinjer på bordet fra myndighedernes side, så det bliver tydeligere, hvad man må og ikke må.

- Jeg synes slet ikke, at de, der sidder og bestemmer, har taget højde for de problemer, man stiller os med delebørn i. Hvorfor kan man ikke sidde i en lukket bil, køre til Nordjylland og aflevere sit barn hos hans raske far? Det er jo ikke, fordi vi tager ud at handle på turen og laver alt muligt. Min søn vil bare se sin far, siger hun.

Kan være en alvorlig belastning

Heidi Marie Hansen er ikke den eneste forælder, der må undvære sit barn på grund af de nye restriktioner i syv nordjyske kommuner. Børns Vilkår kender ikke antallet af familier, der er berørt, men de har allerede fået en del henvendelser om problematikken på deres forældretelefon.

Ifølge direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, kan det have konsekvenser for børn, der må undvære en forælder, som de er vant til at se.

- Det er klart, at for et barn, der har svært ved at forstå, hvad der foregår – et barn, der har det psykisk dårligt eller som har oplevet mange konflikter, kan det være en alvorlig belastning ikke at se den anden forælder. Det kan føre til stor utryghed, siger Rasmus Kjeldahl.

Her hæfter han sig ved, at myndighederne giver plads til fortolkning hos forældrene, så de kan gøre, hvad der er bedst for deres barn. Det er positivt, mener han.

- Alt for firkantede myndighedsregler vil for langt de fleste forældre være forkert, siger han.

Han har en klar opfordring til forældre, der bor i en anden kommune end deres barn:

- Prøv at se det fra børnenes perspektiv, og prøv at vurdere trivslen, og hvad der vil være bedst for barnet: Hvad er det reelt mit barn har brug for?, siger han.

Han understreger samtidig, at der kan være forældre, der har behov for hjælp til at foretage denne vurdering, så de undgår at eskalere en konflikt til skade for barnet.

 

25_seconds

play Danmarkspremiere: Teater sender premiereforestilling live til flere tusinde

wohlgemuth teaser vff

play To spillere fra Vendsyssel FF tog til Dubai – nu er de smittet med coronavirus

def_thumb,50_percent

play Salgsvideo går viralt: Nordjysk musiker forsøger at sælge gammelt orgel

80_percent

play Nordjyske piloter drager mod Kreta på mission

25_seconds

play Danmarkspremiere: Teater sender premiereforestilling live til flere tusinde

wohlgemuth teaser vff

play To spillere fra Vendsyssel FF tog til Dubai – nu er de smittet med coronavirus

def_thumb,50_percent

play Salgsvideo går viralt: Nordjysk musiker forsøger at sælge gammelt orgel

Til forsiden

Til forsiden