Partier vil sænke fartgrænsen på motorveje for at spare olie

Transportministeren er ikke afvisende over for idéen.

En ny energikrise nærmer sig på grund af den russiske invasion af Ukraine. Derfor skal det nu være slut med at køre 130 kilometer i timen på de danske motorveje.

I stedet skal fartgrænsen være 110 kilometer i timen.

Sådan lyder det fra Radikale Venstre, Enhedslisten og SF, som alle melder sig klar til at sænke hastighedsbegrænsningen for at spare olie.

- Farten skal ned. Vi skal bruge mindre benzin, ellers ender vi med at sidde fast i en ny oliekrise, siger den radikale transportordfører, Rasmus Helveg Petersen, som står bag forslaget, til TV 2.

Uafhængighed er ikke nok

Omkring en fjerdedel af den olie, der bliver brugt i EU, importeres fra Rusland. Derfor er massive prisstigninger én af mange konsekvenser af den russiske invasion.

Fra politisk side er der da også bred enighed om, at Danmark skal gøres mere uafhængig af Rusland. For eksempel ved hurtigst muligt at frigøre sig af russisk gas.

Men nu lægger støttepartierne altså op til, at der tages yderligere midler i brug på både dansk og europæisk plan.

- Vi kan jo ikke bare sidde tilbagelænet og bevæge os ind i en energikrise, siger Enhedslisten transportordfører, Henning Hyllested.

Og det nytter faktisk noget, hvis vi begynder at køre langsommere.

En almindelig personbil vil i gennemsnit spare omkring 17-18 procent brændstof ved at reducere hastighed fra 130 til 110 kilometer i timen, viser en beregning, som Teknologisk Institut har lavet for TV 2.

Bilfri søndage og mere hjemmearbejde

Ifølge de tre støttepartier kan en lavere hastighedsgrænse dog ikke stå alene.

I sidste uge kom det Det Internationale Energiagentur med en stor plan for, hvordan der kan skæres ned på verdens olieforbrug, nu hvor Ruslands invasion af Ukraine har ført til begrænsede olieforsyninger og rekordhøje oliepriser.

Anbefalinger fra Det Internationale Energiagentur

1. Reducer hastighedsgrænserne på motorveje med mindst 10 km/t (430.000 tønder olie)

2. Arbejd hjemme op til tre dage om ugen (Én hjemmearbejdsdag om ugen sparer 170.000 tønder, mens tre sparer 500.000)

3. Bilfri søndage i byer (380.000 tønder olie)

4. Gør brugen af offentlig transport billigere - og få flere til at gå og cykle (30.000 tønder om dagen)

5. Alternativ privatbiladgang til veje i store byer (210.000 tønder om dagen)

6. Mere brug af delebiler (470.000 tønder per dag)

7. Mere effektiv kørsel for godsvogne og levering af varer (320.000 tønder dagligt)

8. Brug af højhastigheds- og nattog i stedet for fly, hvor det kan lade sig gøre (Cirka 40.000 tønder olie dagligt)

9. Undgå forretningsrejser med fly, hvor der findes alternative muligheder (Sparer omkring 260.000 tønder dagligt)

10. Styrk overgangen til elektriske og mere effektive køretøjer (100.000 tønder olie dagligt)

Agenturet foreslår blandt andet bilfri søndag, en sænkelse af hastigheden på motorvejen med ti kilometer i timen, hjemmearbejde tre dage om ugen og billigere offentlig transport.

Forslag, som alle bakkes op af støttepartierne.

De Radikale lægger med det konkrete forslag om hastighedsbegrænsningen op til at sænke farten på motorvejene i et halvt år. En model, som SF og Enhedslisten godt kan nikke til.

- Det ser interessant ud, fordi det også er godt for klima og miljø, siger Anne Valentina Berthelsen (SF) og understreger, at det også er vigtigt at lave løsninger på europæisk plan.

Flashback til 1970’erne

Hos Enhedslisten frygter Henning Hyllested, at Danmark kan ende i samme situation som under energikrisen i 1970'erne, hvor en række arabiske lande besluttede at nedsætte produktionen af råolie og sætte prisen op.

Som konsekvens indførte Danmark i 1973 fartbegrænsninger og bilfrie søndage.

Det var kun, hvis danskerne havde et særligt formål, at det var tilladt at køre ud. Og overtrædelse kunne betyde bøde eller fængsel i op til to år.

Energikrisen i 1973 betød, at der blev indført bilfri søndage.
Energikrisen i 1973 betød, at der blev indført bilfri søndage.
Foto: John Stæhr/Ritzau Scanpix

Ifølge Brian Vad Mathiesen, som er professor i Energiplanlægning ved Aalborg Universitet, haster det, hvis vi ikke skal risikere at komme i samme situation i 2022.

- Alt tyder på, at de høje priser er vedvarende. Vi er der, hvor vi skal have et akutberedskab på alle de brændsler vi har, siger han til TV 2.

Transportminister Trine Bramsen (S) ønsker ikke at stille op til interview med TV 2, men i et skriftligt svar lyder det:

- Jeg vil snarest tage en drøftelse med partierne bag infrastrukturaftalen om muligheder for at kigge på fartgrænsen på dele af vejnettet.

Transportministeriet oplyser, at ministeren har bedt Vejdirektoratet om at regne på, hvilken effekt en nedsættelse af farten kan få.


Seneste nyt

fra Nordjylland