LIGE NU:

Regeringen er klar til at sende de store børn tilbage i skole

Statsminister Mette Frederiksen ønsker at genåbne caféer, restauranter, butikker og skole for de ældste elever.

Står det til regeringen skal både butikker, restauranter og caféer have lov at genåbne efter 10. maj. Samtidig skal også de store elever tilbage i skole.

Sådan lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S) , efter at hun onsdag har modtaget både sundhedsfaglige og samfundsøkonomiske vurderinger af forskellige genåbningsscenarier.

- På baggrund af de foreløbige ønsker fra partierne vil det være regeringens forslag, at vi med fase 2 blandt andet genåbner hele detailhandelen, herunder storcentre, at restauranter og cafeer kan begynde at åbne igen og at de store skolebørn får mulighed for at få mere af deres hverdag tilbage, også selvom der måske ikke bliver tale om en fuld skolegang, siger hun i en pressemeddelelse.

Frederiksen tilføjer, at hun forventer, at endnu flere elementer kommer i spil, når hun i onsdag aften klokken 18 og igen torsdag skal forhandle med Folketingets partier om tilrettelæggelsen af næste fase af genåbningen af Danmark.

Ros til danskerne

Det er Statens Serum Institut, der har vurderet de sundhedsmæssige konsekvenser, og herfra lyder konklusionen med visse forbehold, at så længe danskerne fortsat holder afstand og husker at vaske hænder og spritte af, er det muligt at åbne en del op uden at smittetrykket eksploderer.

Med det scenarie regeringen anbefaler, er der sågar en sandsynlighed for, at første bølge af sygdommen covid-19 går i sig selv, og derfor er Mette Frederiksen optimistisk.

- Danskerne holder afstand, har styr på hygiejnen og viser hensyn. Og som samfund går vi kontrolleret og gradvist frem. Det ser vi nu resultaterne af. Takket være vores fælles indsats, er der nu plads til at åbne Danmark yderligere. Det er godt gået. Og det er enormt glædeligt, at vi kan fortsætte genåbningen af Danmark allerede på mandag, siger hun.

Intense forhandlinger

Ifølge statsministeren satser man på, at man med nogle "intense" forhandlingsmøder kan nå at få en aftale hurtigt på plads, "så de steder, der får lov at åbne mandag, får bare et par dages varsel til at forberede sig".

I den økonomiske rapport, som tre økonomiprofessorer har udarbejdet for regeringen, anbefales det blandt andet, at man udarbejder en langsigtet strategi, så virksomheder og andre ved, hvad de skal forholde sig til. Det vil sammen med et forsigtigshedsprincip have en positiv indvirkning på økonomien, lyder det. Og det ligger i tråd med regeringens egne intentioner:

- Udover at tilrettelægge næste fase af åbningen, er målet med de politiske forhandlinger også at aftale en samlet plan og rækkefølge for de efterfølgende faser, så danskerne kan få overblik over, hvad der kommer til at ske hvornår, siger Mette Frederiksen.

Forsvarer hidtidige genåbning

Regeringen har den seneste tid fået kritik af flere borgerlige partier for at være tilbageholdende med oplysninger i forhandlingerne. Og for at have ført en restriktiv linje i forhold til genåbning.

Mette Frederiksen forsvarer dog regeringens beslutninger forud for aftenens forhandlinger:

- Gennem hele forløbet har det været afgørende for regeringen at fastholde så meget aktivitet som muligt i det private erhvervsliv, men også at give småbørnsfamilier meget mere af deres hverdag tilbage.

- Det gav også forældrene mere arbejdsro. Samtidig fik vi genåbnet de liberale erhverv. Under den delvise nedlukning, vurderes det, at hver anden privatansatte fortsat mødte på arbejde, siger Mette Frederiksen.

c4c3a6bc530fb2096b2806cb70c44b028ac2c560

play Vivi og Per kører på ferie i en veterantraktor - og vognen er hjemmebygget

20210311-071217-L-1920x1273we

Mor og søn forbrændt – forvekslede diesel med benzin

Kø ved Limfjordstunnellen

Uheld i Limfjordstunnelen giver ekstra kø på stor rejsedag

def_thumb,50_percent

play Efter massivt politiopbud i Aalborg: Opgør handler om narkomarkedet

c4c3a6bc530fb2096b2806cb70c44b028ac2c560

play Vivi og Per kører på ferie i en veterantraktor - og vognen er hjemmebygget

20210311-071217-L-1920x1273we

Mor og søn forbrændt – forvekslede diesel med benzin

Kø ved Limfjordstunnellen

Uheld i Limfjordstunnelen giver ekstra kø på stor rejsedag

Til forsiden

Til forsiden