LIGE NU:

Sådan undgår du frosne vandrør i sommerhuset - og det gør du, hvis skaden er sket

Onsdag aften blev der målt den laveste temperatur i fire år, og i hård frost er det vigtigt at passe godt på sine rør.

Vinterferien står for døren, og med coronarestriktioner og aflyste skiferier er et smut i sommerhus det oplagte valg for mange danskere.

Men med de seneste dages kolde vejr er der risiko for en ærgerlig overraskelse, når man ankommer til sommerhuset: Frosne vandrør og i værste fald sprængte vandrør.

- Vand udvider sig, når det fryser, og det kan i værste tilfælde betyde, at de kan presse så meget mod rørene, at de brister, siger Henrik Bisp, der er faglig ekspert i Videncenter Bolius.

Derfor er det vigtigt at forberede sig og forebygge skaden, inden kulden sætter ind.

Henrik Bisp guider her til at undgå frosne vandrør i sommerhuset - og til, hvordan du skal reagere på skaden, når den er sket.

1. Luk for hovedhanen

Inden du lukker sommerhuset ned for vinteren eller efter en vinterferie i sommerhuset, skal du først og fremmest lukke for hovedhanen, så der ikke strømmer vand ud i rørene. I sommerhuse kan hovedhanen ofte sidde udenfor i en brønd.

2. Tøm rørene for vand

Sørg for at tappe vandet ud af hanerne, så der ikke er vand i rørene, når du forlader huset. Der er som regel en tappehane ved hovedhanen.

- Er der ikke noget vand i rørene, er der heller ikke noget, der kan fryse. Det er ret logisk, siger Henrik Bisp.

3. Hold huset lunt

Hvis du kommer jævnligt i sommerhuset hen over vinteren, kan du forebygge frosne rør ved at holde en temperatur på minimum 15 grader i huset, så det ikke er muligt for rørene at fryse til is.

- Hvis du har et ældre sommerhus, der er dårligt isoleret, anbefaler jeg selvfølgelig ikke, at man holder det varmt hele vintersæsonen, hvis ikke man bruger det. Det er spild af energi, siger Henrik Bisp.

Hvis hovedhanen er udenfor huset, er der stadig en risiko for frost i de rør, der er udenfor, selvom du har varme på inde i huset.

4. Lad hanerne stå åbne

Når du har lukket for hovedhanen og tappet vand ud af rørene, så lad vandhaner og aftapningssteder stå åbne. Så kan vandet udvide sig og presse sig ud i vandhanen, hvis der skulle stå lidt vand i rørene.

Når man kommer tilbage til sommerhuset, skal man lige huske, at man har alle sluser åbne, inden man tænder på hovedhanen.

5. Tøm toilettet for vand

Sørg for at tappe så meget vand ud af toilettets cisterne og vandlås som muligt. Hvis sommerhuset bliver kølet meget ned i lang tid, og der står vand i cisternen, er der risiko for, at det kan fryse til is.

Henrik Bisp fraråder, at man hælder frostvæske i toilettet.

- At hælde den slags kemikalier i toilettet er ikke noget, jeg anbefaler af hensyn til miljøet, siger Henrik Bisp.

Hvis skaden er sket

Ankommer du til sommerhuset og konstaterer, at der ikke løber vand ud af vandhanen, selvom du har tændt for hovedhanen, kan det være tegn på, at der er noget, der blokerer for vandet.

Men det behøver ikke nødvendigvis at betyde, at man skal afbryde sin ferie.

1. Er røret frosset eller sprængt?

I første omgang gælder det om at finde ud af, om der er sprunget et rør, eller om der er tale om frost i rørene.

Hvis du har tændt for hovedhanen, og der ikke kommer vand ud af vandhanen, kan det være et tegn på frost i rørene.

Selvom du ikke umiddelbart kan se et sprængt rør, kan det godt være tilfældet. Her kan du holde øje med forbrugsmåleren. Hvis du har slukket for vandhanerne, og måleren ved hovedhanen alligevel tæller, kan det være tegn på, at der pibler vand ud et sted.

2. Varm huset op

Hvis hovedhanen og rørene er inde i huset, kan du sætte varme på huset og på den måde tø rørene op.

- Det bedste er at gøre det langsomt, og man kan godt sætte en lille varmeblæser i nærheden af hovedhanen, siger Henrik Bisp.

Det er vigtigt at holde hovedhanen lukket, mens huset og rørene varmes op, så der ikke pludselig fosser vand ud, hvis der skulle være et læk.

3. Kontakt en vvs'er

Hvis der er et brud på et rør, eller hvis du er i tvivl om noget, så kontakt en vvs'er.

- De vil også ofte vide, hvad man kan melde til forsikring, og hvad man selv er skyld i. Mange forsikringsselskaber dækker ikke vandskader, der skyldes frost, i sommerhuse, siger Henrik Bisp.