Thulesen Dahl kritisk over for reform: - Splitter Danmark ad

Flere kommuner er kritiske over for udligningsreform, hvor nogle kommuner skal betale, mens andre kommuner skal modtage penge.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, opfordrer statsminister Mette Frederiksen (S) til at stoppe forhandlingerne om en udligningsreform og begynde forfra med en ny udligningsmodel.

Det siger han til avisen Danmark. Thulesen Dahl mener, at den nuværende model skaber splittelse mellem landets kommuner.

- Jeg troede, Mette Frederiksen gik til valg på at samle Danmark, og jeg må bare konstatere, at det, hun gør med udligningsforslaget, og den måde, hun har behandlet det på indtil nu, splitter Danmark ad, siger han til avisen Danmark.

Han lægger i stedet op til en ny model, hvor pengene til kommunerne bliver fordelt via statskassen, så kommunerne ikke længere skal betale til hinanden.

Kommuner er kritiske

Flere kommuner er kritiske over for reformen, hvor nogle kommuner skal betale, mens andre kommuner skal modtage penge.

Tirsdag fortalte statsminister Mette Frederiksen, at Gentofte Kommune er den kommune, der skal betale mest som konsekvens af reformudspillet, og at Kalundborg Kommune skal modtage flest penge.

Den socialdemokratiske borgmester i Hjørring, Arne Boelt, truer med at stoppe, hvis regeringens foreløbige udspil til en udligningsreform bliver til virkelighed.

- I det nuværende system handler det om, at nogle fattige områder i vores land skal føle sig som nogle, der er på fattiggården og får almisser fra nogle andre. Det er en uværdig måde at fordele ressourcerne på, siger Kristian Thulsesen Dahl til TV 2.

Omfordeling efter regeringens udligningsreform

Med Regeringens udspil til en udligningsreform vil nogle kommuner skulle afgive og nogle modtage penge.

Kort: Social- og Indenrigsministeriet
Kort: Social- og Indenrigsministeriet

 

Minister: Diskussion vil stadig være der

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S), der står i spidsen for forhandlingerne sammen med finansminister Nicolai Wammen (S), mener ikke, at den model, Dansk Folkeparti lægger op til, vil ændre på den debat, der er mellem kommunerne om emnet i dag.

- Det er klart, at de kommuner, der skal betale lidt mere for at holde hånden under de mest trængte kommuner, de er selvfølgelig utilfredse og brokker sig og deltager i debatten, det er der ikke noget uventet i. Og det vil de jo også gøre i den model, Dansk Folkeparti lægger op til.

- Indkrævningen vil være anderledes, men vi vil stadig være ude i en diskussion om, hvordan pengene skal fordeles. Her mener vi fra regeringens side, at det er vigtigt, at vi holder hånden under de mest trængte kommuner, siger hun til TV 2.

Analytiker: Han er på vej ud af forhandlingerne

TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen tolker Thulesen Dahls udtalelser som, at Dansk Folkeparti melder sig ud af de igangværende forhandlinger om en udligningsreform.

- Det er et tegn på, at han overlader de her forhandlinger til regeringen og især Venstre. Så han er på vej ud. Det ville være mærkeligt at kritisere det synder sammen og så være med i en aftale om 14 dage, siger Peter Lautrup-Larsen.

Kritik fra Venstre

Oppositionens største parti, Venstre, rettede tirsdag endnu engang kritik af regeringens håndtering af udligningsreformen.

- Venstre forsøger at få det her til at blive så vanskeligt som muligt for regeringen, så regeringen kommer dårligt ud af det her - også imagemæssigt, lød det tirsdag fra TV2s politiske redaktør Troels Mylenberg.

Han er dog af den opfattelse, at Venstre fortsat er parat til at lave en aftale trods de seneste ugers dårlige forhandlingsklima.

- Regeringen får måske endnu større besvær med at få den her aftale til at lande, end man havde forventet. Men jeg tror stadigvæk på, at der er god sandsynlighed for, at der kommer en aftale, for begge parter har brug for, at det her bliver lukket, siger han.

Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance er ikke længere en del af forhandlingerne, som de blev bedt om at forlade.


Seneste nyt

fra Nordjylland